Windows 8.1 İçin Ses İşleme İpuçları

Konu, 'Windows işletim sistemi' kısmında Mehmetkarahanlı tarafından paylaşıldı.

  1. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    [h=2]Windows 8.1 yüklü sisteminizde ses düzenleme ve işleme için gerekli bazı ipuçlarını bu yazımızda bulabilir, olası performans düşüşlerine karşı çözümlerimizi deneyebilirsiniz.[/h][h=3]ASIO Sürücüler[/h]İlk adım olarak ses kartınız ile uyumlu ASIO sürücülerini indirin. Kullandığınız ses işleme yazılımlarında, DirectSound ve WASAPI sürücüleri yerine her zaman ASIO sürücülerini kullanın. Eğer ses kartınız için doğrudan uyumlu ASIO sürücüsü yoksa, çoğu ses kartı ile uyumlu çalışan ASIO4ALL sürücüsü indirip kurun.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Pek çok profesyonel ses kartı, uyumlu ASIO sürücüleri ile paketlenir. Eğer ses kartınız ile birlikte bir ASIO sürücüsü gelmiş ise o sürücüyü kullanın.
    [h=3]Gecikme (Latency) Ayarları[/h]Bilgisayarın işlemcisi birden fazla görev ile ilgilenirken sistemin geçici olarak ses verilerini depolayabilmesi için ses arabelleği gerekir. İşlemci, bilgisayardaki görevlerin hepsini aynı anda yapamayacağı için verileri çeşitli işlemlerle arabelleğe alır. Gecikme değeri ise bu noktada önemli. Daha hızlı işlemci, saniye başı daha fazla işlem yapabildiği için gecikme değeri çok daha kısa olacaktır.
    Gecikme değeri veya daha kısa süren ses arabellekleme her zaman daha etkilidir. Zira ses arabellekleme boyutu ile ile sonuçta elde edilen gecikme süresi arasında doğrudan bir ilişki mevcuttur. Basitçe bir örnek vermek gerekirse mikrofona gelen bir sesin hoparlörden çıkma süresi, tamamen ses arabelleklemeye bağlıdır. Özellikle uzun ses düzenleme seanslarında bu tip gecikmeler, ciddi anlamda rahatsız edici olabilir.
    Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli detay ise gecikme değeri ve ses arabelleği boyutunun sistem performanısna göre seçilmesi gerektiği. Daha ufak arabellek boyutu, daha az gecikme anlamına gelse de aynı zamanda sisteme daha fazla yük bindirecektir. Eğer seçtiğiniz arabellek boyutu sisteminizin tarafından aynı anda işlenemezse, ses çıkışında istenmeyen bozulmalar meydana gelecektir.
    Eğer daha önce bu konuyu kurcalamadıysanız ve sisteminizin hangi arabellek boyutunu kaldıracağını bilmiyorsanız, ASIO arabelleğini 512 olarak başlatın ve sonuçları gözlemleyin. Eğer seste bozulma yaşıyorsanız arabellek boyutunu arttırmanız gerekecektir.
    Yeni çoklu çekirdekli işlemcilerde bu durum biraz ters tepebilir. Örneğin 256 arabellek boyutunda seste bozulmalar yaşanmazken, 512’te yaşanabilir.
    [h=3]LatencyMon ile Sistem Performansını Ölçün[/h]Ses işlemede yaşanan sorunları analiz etmek ve sisteminizin kapasitesini ölçmek için LatencyMon yazılımını kullanabilirsiniz.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Yazılımı indirip kurduktan sonra sol üstteki yeşil ok butonuna tıklayarak sistem analizini başlatın. Analiz sırasında kullandığınız ses işleme yazılımının da açık olduğuna emin olun.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    Analiz bittikten sonra Drivers sekmesini açarak sonuçları görebilirsiniz. Highest Execution (ms) sütununa tıklayarak, listeyi bu değere göre sıralayın. Eğer herhangi bir sürücünün ms değeri 1’den fazlaysa, ses işleme konusunda size sıkıntı çıkarabilir demektir. Ayrıca değerleri kontrol ederken aynı sürücüye ait bütün sonuçların toplamını baz alın. Yani bir sürücü 0,5’lik iki adet ms değerine sahipse, o sürücünün değerini 1 ms olarak kabul edin.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Analizde sonra sorun çıkaran sürücüleri tespit ettikten sonra mümkünse aygıt yöneticisinden o sürücüleri devre dışı bırakmayı deneyin. Eğer sürücüyü tanımıyorsanız ve devre dışı bırakma konusunda endişeleriniz varsa

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    ‘de konu açıp merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

    [h=3]Aygıt Yöneticisi’nden Cihazları Devre Dışı Bırakma[/h]Çoğu zaman ses işlemede yaşanan performans düşüşlerinin sebebi arka planda çalışan uygulamalar ve sürücülerdir. İşlemcinin sıkıntısız bir şekilde ses dosyalarını işleyebilmesi için başka sürücüler ve uygulamalar tarafından meşgul edilmemesi gerekir. LatencyMon ile tespit ettiğiniz ve işlemciyi zorlayan sürücüleri Aygıt Yöneticisi’nden devre dışı bırakabilirsiniz.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Aygıt Yöneticisi’ni açmak için Başlat simgesine sağ tıklayın ve ilgili seçeneği açın. Açılan listede LatencyMon’un tespit ettiği sürücüleri bulun ve sağ tıklayıp devre dışı bırakın. Dikkat etmeniz gereken nokta, asla Sistem Aygıtları altında listelenen sürücüleri devre dışı bırakmayın. Bazı sürücülerin, LatencyMon tarafından listelenmemesine rağmen, devre dışı bırakılması işlemlerinizi rahatlatabilir. Bunlar kısaca: Ağ bağdaştıcısı, WLAN kartı, Bluetooth bağdaştırıcısı, video kamera ve DVD sürücüsü.
    Eğer bütün bu işlemlere rağmen performans kayıpları yaşıyorsanız, cihazınıza bağlı bütün USB ve FireWire bağlantıları sökün.Ardından teker teker bu bağlantıları yerlerine takarak sorun çıkartan cihazı tespit edin. Ayrıca sisteminize USB ve FireWire ile bağlı cihazların sürücülerinin güncel olduğuna emin olun.
    [h=3]BIOS ve Chipset Güncellemeleri[/h]Eğer LatencyMon analizi sırasında analiz penceresini okursanız, düşük performans durumunda BIOS güncellemesinin önerildiğini görebilirsiniz. BIOS güncellemeleri, genelde anakartınıza bağlı bileşenlerin performansını iyileştirmekle kalmıyor, ayrıca bazı ufak tefek sorunları da ortadan kaldırıyor. Bu yüzden ses işleme ile uğraşan biriyseniz en güncel BIOS sürümünü kullandığınızdan emin olun. Bilgisayarınızı kendiniz topladıysanız anakart üreticisinin sitesinden, hazır bilgisayar aldıysanız aldığınız markanın sitesinden en güncel BIOS sürümünü bulabilirsiniz.
    Bir diğer güncellik şartı da chipset sürücüleri için geçerli. Chipset güncellemeleri, performans konusunda gözle görülür artışlar sağlamasa da, bağlı olduğu çiplerde yaşanan veya yaşanabilecek sorunları ortadan kaldırma konusunda önemli bir araç.
    [h=3]Güç Seçenekleri[/h]Çoğu modern bilgisayar mümkün olduğu kadar enerji tasarrufu sağlaması için tasarlanır. Ancak enerji tasarrufu kimi zaman sistemin genel performansını negatif yönde etkileyebilir. Windows’un güç planları ayarlarını değiştirerek işletim sistemi tarafından uygulanan güç ve performans kısıtlamalarını kaldırmak, sistemin tam potansiyelini kullanması için gerekli işlemlerden biri.
    Güç seçeneklerine ulaşmak için Denetim Masası>Donanım ve Ses>Güç Seçenekleri penceresini açın ve listelenen güç planlarından Yüksek performans planını seçin. ArdındanPlan ayarlarını değiştir seçeneğine tıklayın ve Ekranı kapat seçeneklerini Hiçbir Zaman olarak değiştirin. Gelişmiş güç ayarları seçeneğine tıklayın ve aşağıda listelediğimiz ayarları kullandığınızdan emin olun.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !



    • Sabit disk>Sabit diski kapatmak için beklenecek süre>0 dakika (Hiçbir Zaman)
    • Uyku>Uykudan önce bekleme>0 dakika (Hiçbir Zaman)
    • USB ayarları>USB seçmeli askıya alma ayarı>Devre dışı
    • Ekran>Ekranı kapatmak için beklenecek süre>0 dakika (Hiçbir Zaman)
    • İşlemci güç yönetimi>En düşük işlemci durumu>%100
    • İşlemci güç yönetimi>En yüksek işlemci durumu>%100
    [h=3]Ekran Kartından Kaynaklanan Sorunlar[/h]AMD’nin PowerPlay ve NVIDIA’nın Powermizer teknolojileri, gerçek zamanlı ses akışına etki edebiliyor ve bu yüzden ses işlemede bazı sorunlara yol açabiliyor. Eğer yapabiliyorsanız bu araçları kaldırmayı deneyin. Çoğu NVIDIA Optimus teknolojisine sahip dizüstü bilgisayarda grafik sürücüsünü Aygıt Yöneticisi’nden devre dışı bırakmak Powermizer’ı etkisiz hale getirmeye yarıyor.
    [h=3]USB Portlarında Güç Tasarrufunu Kapatın[/h]

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    USB yoluyla kullandığınız ses donanımları, güç tasarrufu sisteminin yol açtığı performans düşüşlerine kurban gidebilir. Bunu engellemek için Windows’un USB portlarına uyguladığı güç tasarrufu sistemini kapatmak isteyebilirsiniz. Aygıt Yöneticisi’ni açın ve Evrensel Seri Veri Yolu denetleyicileri listesindeki her bir USB Kök Hub seçeneğine sağ tıklayarakÖzellikler penceresini açın. Güç Yönetimi sekmesi altındaki Güç kazancı sağlamak için bilgisayar bu aygıtı kapatsın seçeneğinin önündeki tiki kaldırın.
    [h=3]İşlemci Zamanlaması[/h]İşlemci zamanlama ayarlarını kullanarak bilgisayarınızın o an çalışan programlara mı yoksa arka plan işlemlerine mi yoğunlaşması gerektiğine karar verebilirsiniz. Ses kartınız için kullandığınız sürücüler arka planda çalıştığı için ses işleme sırasında işlemci zamanlaması ile bilgisayarınızın arka plan işlemlerine yoğunlaşmasını sağlamak çok daha faydalı olacaktır.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Masaüstünüzdeki Bu bilgisayar simgesine sağ tıklayın ve Özellikler seçeneğindenSistem penceresini açın. Sol menüde bulunan Gelişmiş sistem ayarları seçeneğine tıklayın ve Gelişmiş sütununun altındaki Performans sekmesindeki Ayarlar seçeneğine tıklayın. Karşınıza çıkan penceredeki Gelişmiş sekmesine tıklayın ve ardından karşınıza çıkan seçeneklerden Arka plan hizmetleri seçeneğini işaretleyin.
    Bu aşamada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, bazı ses yazılımlarının Programlar seçeneği altında daha performanslı çalıştığı gerçeğidir. Eğer bu değişimden sonra ses işleme yazılımınızın performansı azaldıysa, işlemci zamanlama ayarını eski haline döndürün.
     
  2. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    [h=2]Microsoft’un Windows 8 ile birlikte kullanıcılara sunduğu “hızlı başlat” özelliğini nasıl devre dışı bırakacağınızı anlatıyoruz.[/h]Windows 8 ve 8.1’de bilgisayarların çok daha hızlı bir şekilde açılıp çalışır hale gelmesini sağlayan hızlı başlat özelliği, pek çok kullanıcı için oldukça iyi işleyen ve zamandan tasarrufu sağlayan bir özellik. Ne var ki bunca faydasının yanında, kimi bilgisayarlarda çeşitli sorunlara yol açabiliyor. Özellikle dizüstü sistemlerde görülen bilgisayarın kapanmaması gibi bazı sorunların başlıca sebeplerinden biri olan hızlı başlat özelliğini kapatıp tekrar açmak çoğu zaman sorunları çözebiliyor.
    Windows 8 ve 8.1 sisteminizde hızlı başlat özelliğini şu adımları takip ederek kapatabilirsiniz:
    1. Başlangıç ekranına “güç seçenekleri”yazarak, çıkan sonuçlardaki Güç Seçenekleri’ne tıklayın.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    2. Açılan pencerenin sol tarafındaki Güç düğmesinin yapacaklarını seçin seçeneğine tıklayın.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    3. Karşınıza çıkacak olan pencerenin üst tarafındaki Şu anda kullanılamayan ayarları değiştir seçeneğine tıklayın.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    4. Bu aşamadan sonra detaylı ayar listesi görünecektir. Listedeki Hızlı başlatmayı açseçeneğinin yanındaki tiki kaldırın. Değişiklikleri kaydettikten sonra sisteminizi yeniden başlatın.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    Sisteminizi yeniden başlattıktan sonra yukarıdaki adımları yeniden takip ederek hızlı başlatma özelliğini yeniden aktif edin. Bu işlem, hızlı başlatmadan kaynaklanan sorunları çözecektir ve sisteminiz yine normal hızında açılmaya devam edecektir. Ancak BIOS’tan kaynaklanan sorunlar için bu yöntem işe yaramayacaktır, onun da altını çizelim!
     
  3. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    [h=2]Windows 7 ve 8 işletim sistemli bilgisayarlarda güvenli moda girmenin yollarını anlatıyoruz.[/h]Bilgisayarlarda sorun çözmek için en sık kullanılan yöntemlerden biri, Windows’u güvenli modda başlatmaktır. Güvenli modda çalışma, Windows’un temel işlevler hariç bütün özelliklerinin kapalı olduğu, bu sayede belli bir yazılım ve donanımdan kaynaklanan sorunları çözmek için ideal bir yöntemdir. Eski Wİndows sürümlerinde kullanıcılar güvenli moda, bilgisayar boot ederken F8 tuşuna basarak girebiliyordu. Ancak yeni Windows sürümlerinde bu yöntem her zaman işe yaramayabiliyor.
    Bazı Windows 8 yüklü PC’lerde F8 yöntemi halen işe yaramasına rağmen, çoğu PC’de bu yöntem artık kullanılamıyor. Bunun yerine Windows 8 yüklü PC’lerde güvenli moda girmenin birkaç alternatifi mevcut.
    Windows 8 kurulu bir bilgisayarınız varsa, Shift tuşuna basılı kalarak sistemi yeniden başlatmayı seçin. Alternatif olarak Windows 8.1 kullanıcıları, başlat simgesine Shift tuşuna basılı tutarak sağ tıklayıp yeniden başlatma seçeneğine tıklayabilir.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Bir başka alternatif yol ise, sistemin doğrudan güvenli modda başlamasını sağlamak. Bunun için arama ekranına msconfig yazarak Sistem Yapılandırması penceresini açın. Önyükleme sekmesi altından işletim sisteminizi seçin ve Önyükleme seçenekleribölümünde Güvenli Önyükleme seçeneğini işaretleyin.
    Karşınıza çıkacak olan ekranda Sorun Gider>Gelişmiş Seçenekler>Başlangıç ayarları sayfasına girin ve yeniden başlat seçeneğine tıklayın. Sisteminiz yeniden başladığında size çeşitli seçenekler sunulacaktır. 4 ile güvenli modu, 5 ile ağ desteği açık güvenli modu seçebilirsiniz.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Bu işlemden sonra bilgisayarınızı açtığınızda sisteminiz doğrudan güvenli modda çalışmaya başlayacaktır. Güvenli mod ile işiniz bittiğinde ise yukarıdaki adımları tekrarlayıp Güvenli Önyükleme seçeneğinin işaretini kaldırın. Böylece işletim sisteminiz yeniden normal olarak başlayabilir.
     
  4. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    [h=2]Windows 7 ve 8’de, sistem açılışı esnasında otomatik olarak çalışan programları yöneterek bilgisayar açılış hızınızı artırabilirsiniz.[/h]Windows işletim sistemi açılırken arka planda bazı programlar otomatik olarak çalışmaya başlar. Bu programlardan bazıları hızla açılıp, işini bitirdikten sonra kapanırken, bir kısmı da istemediğiniz halde açılıp arka planda çalışmaya devam edebilir. Kimi zaman bilgisayarın açılış performansına da etki eden bu programların otomatik açılma işlemini iptal etmek mümkün.
    Windows 7 ve önceki Windows sürümlerinde başlangıç programlarına erişmek için Başlat menüsüne msconfig yazın ve Enter tuşuna basın. Karşınıza çıkan pencerenin Başlangıçsekmesine girin. Burada, başlangıçta otomatik olarak çalışan hizmetler ve programların bir listesini göreceksiniz. Eğer listede başlangıç esnasında çalışmasını gereksiz gördüğünüz bir program mevcutsa, yanındaki tik işaretini kaldırın.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Windows 8 ve 8.1’de ise başlangıç programlarına ulaşmak çok daha kolay. Görev Çubuğu’na sağ tıklayıp Görev Yöneticisi’ni açın. Karşınıza çıkan penceredeki Başlangıçsekmesine girin. Burada yine başlangıçta çalışan programlar ve hizmetlerin bir listesini göreceksiniz. Bunun yanı sıra programların başlangıç hızına etkisini de aynı pencere üzerinde görebilmeniz mümkün. Listede başlangıçta çalışmasını istemediğiniz programa sağ tıklayın ve Devre dışı bırak seçeneğine tıklayın.
     
  5. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    [h=2]

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    [/h][h=2]Windows’u daha etkili ve hızlı kullanmak için bu ipuçlarını bilmenizde fayda var.[/h]Windows oldukça geniş kapsamlı özelliklere sahip bir işletim sistemi ve kullanıcıları bazı özellikleriyle şaşırtabiliyor. Yıllardır Windows kullanan kullanıcılar dahi işletim sisteminde yeni şeyler keşfedebiliyor. Bu yazımızda Windows’un az bilinen özelliklerini ve bu özelliklerin nasıl kullanım kolaylıkları sağladığını göstereceğiz.
    [h=3]Windows tuşu + X[/h]Windows Vista, 7 ve 8’de farklı kullanımlara sahip bu tuş kombinasyonu her Windows kullanıcısının bilmesi gereken bir kolaylık. Windows Vista ve 7’de Windows Mobility Center’ı açan bu kombinasyon sayesinde monitörünüzün parlaklığı, kablosuz ayarları ve ses düzeyi gibi ayarlara ulaşmak oldukça kolay.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Bu kombinasyonun Windows 8’de karşılığı ise Power User Menu. Bu tuş kombinasyonu ile açacağınız Power User Menu sayesinde kolayca Komut İstemi, Disk Yönetimi, Aygıt Yöneticisi gibi ayarlara ulaşmak mümkün. Ayrıca Power User Menu, bilgisayarınızı kapatmak veya uykuya almak için de kullanılabilir.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    [h=3]Hızlıca ekran görüntüsü alın ve kaydedin[/h]Print Screen tuşu sayesinde ekran görüntüsü almak mümkün. Ancak aldığınız ekran görüntüsü kaydetmek için Paint gibi programlara ihtiyacınız var. Windows’un bir diğer az bilinmeyen özelliği olan hızlı ekran görüntüsü özelliği işte tam burada devreye giriyor. Windows tuşu + Print Screen kombinasyonu ile aldığınız ekran görüntüsü doğrudan Resimler klasörüne kaydediliyor. Bu sayede hızlıca ekran görüntüsü alıp, ayrıca programlara ihtiyaç duymadan aldığınız görüntüleri kaydedebilirsiniz.
    [h=3]Dosya Geçmişi[/h]

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Harici bir diske var olan belgeleriniz, resimleriniz ve videolarınızı yedeklemek için kullanabileceğiniz bir Windows servisi olan Dosya Geçmişi, dosyalarınızın güvenli bir şekilde hızlıca yedeklenmesini sağlıyor. Dosya Geçmişi, yedeklediğiniz dosyaların eski sürümlerini de yedeklediği için, yanlışlıkla üstüne yazdığınız belgelerinizi bu sayede kurtarmanız mümkün. Dosya Geçmişini kullanmak için harici bir disk şart.
    Dosya Geçmişi’ni açmak için Windows 8 Bilgisayar ayarlarına girdikten sonra Güncelleştirme ve kurtarma sekmesinin altındaki Dosya Geçmişi seçeneğine tıklamanız yeterli.
    [h=3]Adım Kaydedicisi[/h]Windows kullanırken yaptığınız her tıklamanın, açtığınız her programın, ekran görüntüleriyle kaydedilmesini ister miydiniz? Eğer cevabınız evet ise, Windows 7 ve 8 ile birlikte gelen Adım Kaydedecisi aradığınız uygulama. Oldukça basit bir arayüzü sayesinde kullanımı kolay olan Adım Kayededicisi, özellikle bilgisayar konusunda az bilgisi olan birine, herhangi bir konuda izlenecek adımları göstermek için oldukça faydalı bir araç.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Kaydediciyi durdurduktan sonra, kayıt sırasına yaptığınız bütün hareketler, yeni bir pencerede ekran görüntüleriyle görüntülenecektir. Bu hareketleri ZIP dosyasına kaydederek, aynı yolu izlemesini istediğiniz bir diğer kullanıcıya gönderebilirsiniz. Adım Kaydedicisini açmak için basitçe arama ekranında aratmanız yeterli.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    [h=3]Görev çubuğunda açık uygulamaları yeni pencerede açın[/h]Normal şartlarda, görev çubuğunda açık olan bir uygulamanın simgesine tıkladığınızda karşınıza açık uygulama penceresi çıkar. Peki ya aynı uygulamadan ikinci bir pencere açmak isterseniz? Windows’un bir diğer güzide tuş kombinasyonu sayesinde bunu yapmak mümkün. Tek yapmanız gereken, açık olan görev çubuğu simgesine tıklamadan önceShift tuşuna basılı kalmak. Bu sayede o anda açık olan uygulamanın aynısı farklı bir pencerede açılacaktır.
     
  6. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    [h=2]

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    [/h][h=2]Windows’a gömülü olarak gelen Cipher özelliği sayesinde sildiğiniz verilerden tamamen kurtulmanız oldukça basittir.[/h]Bilgisayardan bir dosyayı sildiğiniz zaman, o dosyanın tamamen yok olmadığını her kullanıcı bilmiyor. Sabit diskte sadece “silindi” olarak işaretlenen bu dosyalar, çeşitli yazılımlar ile kurtarılabiliyor. Bu durum bazen sakıncalı olabilir, fakat bunu engellemek mümkün. Pek çok kullanıcı bu tip işlemler için üçüncü parti yazılımları kullanmayı tercih eder, ancak herhangi bir yazılım kullanmadan da Windows’un Cipher özelliği sayesinde, çöpe gönderdiğiniz dosyaların tamamen ortadan kalkmasını sağlayabilirsiniz.
    Cipher özelliğini kullanmak için Komut İstemi’ni çalıştırmanız gerekiyor. Komut İstemi’ni çalıştırmak için Windows tuşu + R kombinasyonunu kullanarak Çalıştır penceresini açın. Ardından arama kutusuna cmd yazıp Tamam butonuna tıklayın. Komut istemi yukarıdaki resimdeki gibi bir DOS penceresi şeklinde açılacaktır.
    Komut İstemi’ni çalıştırdıktan sonra şu komutu girin ve Enter tuşuna basın:
    cipher /w:C

    Bu komutu kısaca açıklayacak olursak, “cipher” komutu Windows’un Cipher özelliğini çalıştırır. “/w” ek komutu ise diskin boş kısmında bulunan ve kullanılmayan verilerin silinmesini sağlar. Bu sayede sildiğiniz ancak sabit disk tarafından sadece “silindi” olarak işaretlenen veriler tamamen ortadan kalkacaktır.
    “C” ise işlemin yapılacağı diski belirtir. Eğer temizlenmesini istediğiniz disk başka bir sürücü yolunda ise, bu harfi uygun olanla değiştirmeniz yeterlidir.
    Temizleme işlemi uzun sürdüğü için bilgisayarınızı kullanmadığınız bir zaman diliminde bu işlemleri gerçekleştirmenizi tavsiye ediyoruz. Ayrıca Microsof’un tavsiye ettiği üzere, Cipher özelliğini çalıştırırken kullanılmayan diğer uygulamaları kapatmak, işlemin daha hızlı tamamlanmasına imkan sağlayacaktır.
     
  7. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    [h=2]

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    [/h][h=2]Bilgisayarınız çok yavaş açılıyorsa, başlangıçta hangi uygulamaların çalıştığını kontrol etmenizde fayda var[/h]Günlük bilgisayar kullanımlarında insanların en çok canını sıkan detaylardan biri sistemin yavaş açılması olsa gerek. Sıfırdan Windows kurulumu sonrası saniyeler içinde açılan sisteminizin birkaç aydan sonra açılma süresi dakikaları buluyorsa yapmanız gerek en önemli şey başlangıçta gereksiz yere açılan uygulamalara son vermektir.
    [h=3]Windows 8.1’de Başlangıç Programlarını Düzenleme[/h]Windows 8.1 ile birlikte evrime uğrayan Görev Yöneticisi sağ olsun, artık başlangıç programlarını düzenlemek oldukça kolay. Bunun için Görev Çubuğu’na sağ tıklayıp Görev Yöneticisi’ni açmak ve Başlangıç sekmesine girmek yeterli.
    Bu sekmede sisteminizin açılışı sırasında otomatik olarak başlatılan uygulamaları göreceksiniz. Bazı sistem ve anti-virüs uygulamaları hariç, gereksiz olduğunu düşündüğünüz uygulamaların üstüne sağ tıklayıp “Devre dışı bırak” dedikten sonra o uygulama başlangıçta açılmayacaktır.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    [h=3]Windows 7’de Başlangıç Programlarını Düzenleme[/h]Windows 7’de bu işlem biraz daha karışık. Öncelikle Başlat menüsünün arama çubuğunamsconfig yazıp çıkan ilk çıkan sonucu açın. Sistem Yapılandırması ekranındaki Başlatma sekmesine girin. Bu ekranda, başlangıçta açılan uygulamaların yanında onay işaretini göreceksiniz. Gereksiz olduğunu düşündüğünüz programların onay işaretini kaldırıp başlangıçta çalışmasını engelleyebilirsiniz.
     
  8. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    [h=2]

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    [/h][h=2]Üzerinde yazmasa da her bir bilgisayarın son kullanma tarihi vardı. Şimdi vereceğimiz ipuçları sayesinde, bilgisayarınız ömrünü uzatabilir ve son kullanma tarihini erteleyebilirsiniz.[/h]Orta sınıf bilgisayar takipçisiyseniz, elinizdeki para ile sizi 4 en fazla 5 yıl idare edebilecek bir makine toparlayabilirsiniz. Fiyatlar eskisi kadar uçuk değil ama gene de her yıl bilgisayar değiştirmenize olanak sağlamıyor. Bu yüzden elinizdeki makineyi olabildiğinceiyi kullanmanız gerekiyor.
    İşlemci teknolojisi ve ekran kartı modelleri her geçen yıl yenileniyor. Yeni çıkan yazılımları, uygulamaları ya da oyunları 4-5 senelik bilgisayarlarda tam verimli çalışmıyor. Ama sonuçta elimizde bir bilgisayar var ve dikkatli kullanmamız gerekiyor.
    Size vereceğimiz bu basit ipuçları sayesinde az da olsa bilgisayarınızın ömrünüuzatabilirsiniz.
    [h=3]Bilgisayarınızı temizlemeyi unutmayın![/h]

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Bilgisayarın bulunduğu ortam ne olursa olsun içerisindeki statik elektrik yükünden ve sürekli çalışan fanı yüzünden, kasanın içerisi pislikle dolabilir. Toz, kum ve saç birikintileri bilgisayarınızın ısınmasına yol açar. Bu yüzden 6 ile 12 ay arasında bilgisayarınızın içini açıp detaylı bir temizlik işleminden geçirin.
    Bu temizleme işlemleri için özel solüsyonlar da var. Böylece elektrik aksamına zarar vermeden tertemiz bir iş çıkartabilirsiniz. Fan bölümünü ve anakart üzerinde birikmiş toz katmanını temizlemeyi unutmayın.
    [h=3]Bilgisayarı hava alan bir yere koyun[/h]Laptop ya da masaüstü fark etmez, bilgisayarınızı mutlaka havadar bir alana koyun. Hava sirkülasyonu makineniz için oldukça önemli. Hava almayan, sıkışık yerlerde soğutma sisteminiz aşırı çalışabilir. Ayrıca kalorifer borusu gibi sıcaklık yayan yerlere yakın koymamaya özen gösterin. Makinenizi, bilgisayar masaları için özel tasarlanan “kasa rafına” kesinlikle yerleştirmeyin. Hem toz çeker hem de hava almaz.
    [h=3]Hata Denetimi aracını unutmayın

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    [/h]Windows’un eski sürümlerinden beri var olan HataDenetimi aracını kullanmayı unutmayın. Bilgisayarınıza girdikten sonra hard diskiniz üzerine gelerek sağ tıklayın. Özellikler seçeneğine girdiğinizde, karşınıza açılan pencerenin üzerinde Araçlar kısmını göreceksiniz. Buradaki Hata Denetimi özelliği ile farkında olmadığınız sorunları giderebilirsiniz. Bu hard disk ömrünüzü uzatır ve gereksiz yer kaplayan dosyaların ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
    [h=3]Elektrik hem dostunuz hem düşmanınız[/h]Elektrik kesintileri ya da fazla yüklenmeler kısa devrelere yol açabilir. Bu yüzden eğer mali gücünüz yetiyorsa Uninterruptible Power Supply yani Harici Güç Kaynağı/Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS) almanızı öneririz. Bilgisayarınızı harici güç kaynağı üzerinden prize bağlarsanız, yaşanan voltaj düşüklüğü ya da yoğunluğu durumunda kasanın içerisindekielektrik aksamının yanmasını da önlemiş olursunuz.
    [h=3]Güvenlik programları[/h]Piyasada birçok ünlü güvenlik programı var. Evet, birçoğunu yıllık ücret vererek kullanıyorsunuz. Ama unutmayın bu uygulamalar sürekli güncelleniyor ve saldırılara karşı bilgisayarınızı koruyor. Biraz para ayırarak kendinize güvenlik programı satın alın. Olmadı, ücretsiz olanlarından birini bilgisayarınıza yükleyin.
     
  9. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    [h=2]

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    [/h][h=2]Kısa bir süre sonra resmi dağıtımına başlanacak olan Windows Phone 8.1 için elle VPN kurulumunu anlatıyoruz.[/h]Windows Phone 8.1’in resmi dağıtımına sayılı günler kaldı. Beklemek istemeyen meraklı kullanıcılar ise haftalar önceden geliştirici hesabıyla önizleme sürümünü deneyimledi bile. Yeni güncellemeyle birlikte gelmesi beklenen en büyük yeniliklerden biri olan VPN desteği, ilk aşamada hayal kırıklığına uğrattı. Zira markette henüz düzgün çalışan bir VPN uygulaması bulunmuyor. Ancak bu eksiklik elle yapılan ayarlamalar ile giderilebiliyor.
    8.1 yüklü cihazınızda VPN kurulumu yapmak için öncelikle IKEv2 tabanlı bir sağlayıcıya ihtiyacınız var. Hali hazırda bu konuda tanınmış sağlayıcıların pek çoğu ücretsiz seçeneğe sahip değil. Bu nedenle ücretsiz tarifesi bulunan bir sağlayıcı bulmak zor. Neyse kiHide.me adlı sağlayıcı aylık 2 GB limitli ücretsiz tarifesi ile bizi bu dertten kurtarıyor.
    [h=3]Hide.me ile VPN Kurulumu[/h]Piyasadaki ücretsiz tarifeye sahip nadir sağlayıcılardan biri olması sebebiyle Hide.me tavsiyemizdir. Hide.me servisinden faydalanmak için öncelikle ücretsiz olarak bir hesap açmanız gerekmekte. Hesabınız açtıktan sonra, sitenin üst panelindeki Pricingbölümünden bir aylık ücretsiz üyelik seçeneğini aktifleştirin. Merak etmeyin, her ay ücretsiz tarifenizi yenileyebilirsiniz.
    Şimdi sıra VPN kurulumu için gerekli server bilgilerini almada. Sitenin üst panelindenServers bölümüne girin. Tarifeniz ücretsiz olduğu için sadece üç adet server kullanıma açık olacaktır. Hangi ülkenin sunucusunu kullanacağınıza karar verdikten sonra, sununun karşısındaki adresi bir yere not edin. (Örnek: Kanada için free-ca.hide.me)
    Son işlem ise telefonunuzdan yapılacak. Ayarlar>VPN>Ekle seçeneğinden Profil eklesayfasını açın. Sunucu adı veya IP adresi bölümüne, not ettiğiniz sunucu adresini yazın. Kullanıcı adı ve parola bölümüne ise Hide.me hesap bilgilerinizi girin ve kaydedin. Bu aşamadan sonra eklediğiniz VPN profili, VPN sayfasında görüntülenecek ve bu profilden VPN bağlantısını kullanabileceksiniz.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

     
  10. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    [h=2]Bozulan veya ortadan kaybolan dosya ve klasör simgeleri sorununu nasıl çözeceğinizi anlatıyoruz.[/h]Windows platformlarında kullanıcıların başına gelen en rahatsız edici kozmetik hatalardan biri bozuk simge dosyaları olmuştur. Yüklenen bir simge paketinin veya sistem dosyalarındaki bir bozulmanın yol açabildiği simge kayıplarını nasıl telafi edebileceğinizi makalemizde anlatıyoruz.
    Öncelikle gizli dosyaları ve dosya uzantılarını görünür hale getirmemiz gerekiyor. Bunun için bir klasör açıp “Görünüm” menüsündeki Gizli ögeler ve Dosya adı uzantılarıkutucuklarını işaretleyin.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizli öğeleri açığa çıkardıktan sonra “C:\Kullanıcılar\[Kullanıcı adı]\AppData\Local\Microsoft\Windows\Explorer” dizinine girin. Bu klasörde, .db uzantılı iconcahce ve thumcache dosyalarını göreceksiniz.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Bu dosyalar simge ve küçük resimlerin önbelleğini tutuyor. Önbelleği temizlemek için bu dosyaları silmemiz gerekiyor, ancak bu işlemi maalesef Windows Explorer veya üçüncü parti bir uygulama üzerinden gerçekleştiremiyoruz. Bunun sebebi ise Windows’un, o anda kullanımda olan dosyaları silememesi. Peki bu dosyaları nasıl sileceğiz? Bu konuda imdadımıza Komut İstemi yetişiyor.
    Windows tuşu + R kombinasyonu ile çalıştır penceresini açın ve satıra cmd yazarak Komut İstemini başlatın. Alternatif olarak Başlat tuşuna sağ tıklayıp açılan menüden Komut İstemi seçeneğine tıklayabilirsiniz.
    Komut İstemini başlattıktan sonra şu komutu girip önbellek dosyalarının tutulduğu dizine erişim sağlayın:
    cd C:\Kullanıcılar\[Kullanıcı adı]\AppData\Local\Microsoft\Windows\Explorer
    Dosya yolunu doğru girdiğinizden emin olmak için Windows klasörünün içindeyken Shift tuşuna basılı tutarak Explorer klasörüne sağ tıklayın. Seçeneklerde beliren Yol olarak kopyala seçeneğine tıklayın ve adresi komut istemine yapıştırın.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Son bir kontrol amacıyla yeni satırın sonuna dir ekleyip onaylayın ve çıkan listede sileceğimiz iconcache ve thumbcache dosyalarının olup olmadığını kontrol edin.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Doğru klasörde olduğumuzu onayladıktan sonra sıra geldi gerekli dosyaları silmeye. Ancak yukarıda belirttiğimiz gibi Windows, kullanımda olan hiçbir dosyayı silemez. Bu yüzden Windows Explorer dahil çalışan bütün programları kapatmanız şart. Windows Explorer’ı kapatmak için Görev Yöneticisine girin ve Ayrıntılar sekmesinin altındaki explorer.exe işlemini sonlandırın. Ardından Görev Yöneticisini kapatın.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Komut İstemi hariç bütün programlar kapandığına göre silme işlemine başlayabiliriz. Komut satırına del iconcache* yazarak onaylayın. Bu işlem bütün iconcache dosyalarını silecektir.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    İşlem tamamlandıktan sonra dir komutunu tekrar kullanarak dosyaların silinip silinmediğini kontrol edin. Eğer halen iconcahce dosyaları mevcutsa tüm gerekli programlar kapatılmamış demektir. Eğer küçük resim önbelleğini de temizlemek istiyorsanız del thumbcache* komutunu girin.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Yaptığınız işlemlerin etkisini göstermesi için oturumunuzu kapatın. Yeniden oturum açtığınızda bütün simgeler geri dönecek ve hatalı olanlar yenilenecektir.
     
  11. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    [h=2]

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    [/h][h=2]Microsoft’un en yeni işletim sistemine çıkan genel çaplı güncelleme hakkında bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken detaylar burada:[/h]8 Nisan itibariyle Windows XP işletim sistemine verilen destek süresi bitmiş oldu. Ancak Microsoft yeni işletim sistemine uzun bir süre destek vermeye devam edecek. Windows 8.1 için piyasaya sunulacak yeni güncelleme paketi indirilebilir içerik olarak çıkacak. Bilmeniz gereken birkaç ufak detayı, bir araya getirdik.

    • Windows 8.1 güncellemesi Perşembe sabahı piyasaya sürülecektir. Microsoft tüm güncellemelerini her zaman için Perşembe günü piyasaya sürer. Bölge farklılıkları yüzünden güncelleme bildirimi geç gelebilir. Eğer bildirim gelmezse, acele etmenize gerek yok. Ana serverla olan bağlantı trafiğinin artması yüzünden, bu tarz sorunlar oluşabilir.
    • Güncelleme tüm Windows 8 kullanıcıları için ücretsiz. Güncellemeyi Windows Storeüzerinden indirebileceksiniz. Eğer Windows 7 kullanıcısı iseniz, Windows 8 satın aldığınız anda Windows 8.1 Güncellemesini de sahip olacaksınız.
    • Windows 8.1 arayüz olarak dokunmatik cihazlara fazlasıyla özellik sağlıyor. Yeni güncelleme ile birlikte Windows 7’den alışkın olduğumuz birçok masaüstü-fare etkileşimi geri getirilecek.
    • Arama özelliğini kullanmak daha rahat olacak. Güncelleme ile birlikte, kafası karışan masaüstü kullanıcılarına daha fazla rahatlık sağlanacak. Başlangıç Menüsü’nün sağ tarafında bir arama çubuğu olacak. Bu sayede ne yazdığınızı ve nereye yazacağınızı görebileceksiniz.
    • Uygulamalarda kullanılan geleneksel kırmızı X ikonu geri dönecek. Modern Metro uygulamalarında bu X ikonu bulunmuyordu. Bu yüzden kullanıcılar uygulamadan nasıl çıkacaklarını bulamıyordu. Benzer şekilde uygulamayı kapatmayı beceremedikleri için arka planda çalışmaya devam ediyordu. Microsoft, kırmızı X ikonunu geri getirerek, fare sayesinde uygulamaları kapatma imkanı tanıyacak.
    • Windows 8 Başlangıç Menüsü’nün kişiselleştirilebilir ayarları artırılacak. İkonları taşımak, boyutlandırmak, kümeler oluşturmak daha rahat hale getirilecek.
    • Bilgisayarı kapatmak ve arama ayarlarını düzenlemek için ekran köşesine yerleştirilenHot Corners özelliği makyajlanacak. Windows 8.1 güncellemesi sayesinde, modern Başlangıç Menüsü, biraz daha geleneksel yapıya sahip hale getirilecek. Bu sayede sağ tarafta hızlıca bulacağınız uyku, kapama ve yeniden başlatma seçenekleri yerleştirilecek.
    • Metro uygulamalarını masaüstüne taşıyabileceksiniz. Windows Store üzerinden indirilen uygulamalar Metro arayüzü haricinde başka bir yerde çalışmıyor. Güncelleme ile birlikte geleneksel ve metro uygulamalarını aynı ortamda çalıştırma imkanına kavuşacaksınız.
     
  12. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    [h=2]Bilgisayarınızdaki EFI bölümüne erişmek ve bölüm içindeki dosyaları değiştirebilmek için bu rehberimizden yararlanabilirsiniz.[/h]Daha önceden oluşturduğumuz UEFI bölümünün içeriğine girmek, içine bir şeyler kopyalamak ya içinden bir şeyler almak bazı kullanıcıların sorun yaşadığı durumlar arasında. Kullanıcılar genellikle bu tür işlemleri Windows Gezgini’nden yapamadıkları için Komut İstemi’ne başvuruyorlar.
    Windows 8.1’de oluşturmuş olduğunuz EFI bölümüne ulaşabilmek için bazı izinleri ayarlamanız gerekiyor. Bunun için öncelikle Windows tuşu + R tuş birleşimi ile Çalıştır ekranını açın ve gpedit.msc yazın.
    Karşınıza gelen ekranda Kullanıcı Yapılandırması altındaki Yönetim Şablonları‘na tıklayın ve oradan Windows Bileşenleri‘ni seçin.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    Gelen alt klasörlerden Dosya Gezgini yazan klasöre tıklayın ve sağdan Güvenlik sekmesini kaldır seçeneğini bulun.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    Bu seçeneğe çift tıkladıktan sonra sol taraftan Devre dışı bırakıldı düğmesini işaretleyin ve Tamam düğmesine tıklayın.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    Daha sonra Windows + E tuş birleşimi ile Dosya Gezgini‘ni açın ve okuma ve yazma yetkisi vermek istediğiniz bölümünüzü bulun. Bölüme sağ tıklayıp Özellikler dedikten sonra yukarıda Güvenlik sekmesini göreceksiniz.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    Bu sekmeden disk bölümüne okuma ve yazma yetkileri atayabilirsiniz.

    EFI bölümü varsayılan olarak gizlidir. Bu yüzden bu bölümü görünür hale getirmeniz gerekmekte. Bu işlem içinde masaüstündeyken farenizi ekranın en sol alt kısmına getirin ve sağ tıklayın. Çıkan listeden Komut İstemi (Yönetici) seçeneğini seçin ve akabinde şu komutları girin:
    DİSKPART (DİSKPART YAZILIMINI DEVREYE SOKAR)
    LİST PARTİTİON
    (BİLGİSAYARINIZDAKİ SABİT DİSK BÖLÜMLERİNİ LİSTELER)
    SELECT PARTİTİON X:
    (X YERİNE KOYACAĞINIZ NUMARA İLE İLGİLİ BÖLÜMÜ SEÇERSİNİZ.
    ASSİGN LETTER=Z
    (SEÇİLEN BÖLÜME BİR HARF ATAMAK İÇİN KULLANILIR)
    EXİT
    (DİSKPART UYGULAMASINDAN ÇIKIŞ)
    Bu kodlardan sonra EFI bölümü Z harfini alarak Bilgisayar’da gözükecektir. Bu sürücüye erişemiyorsanız şu komutu kullanın:
    TASKKİLL /İM EXPLORER.EXE /F (WİNDOWS GEZGİNİ, BİR DİĞER ADI İLE EXPLORER’I SONLANDIRIR.)
    EXPLORER.EXE (EXPLORER’I YÖNETİCİ OLARAK ÇALIŞTIRIR.)
     
  13. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    [h=2]Son zamanlarda kullanıcılar UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) bölümleriyle alakalı problemler yaşıyorlar. İşte çözümleri…[/h]Bilgisayarlarında Windows 8 ya da 8.1 işletim sistemini kullananlar disklerinin UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) bölümünü yeniden boyutlandırmak ya da bölümü kopyalamak istediklerinde bilgisayarı bir daha boot edemiyor yani başlatamıyorlar. Kullanıcılar genellikle Windows Copy komutunu ve Windows Disk Yönetimi Aracı’nı kullanıyorlar. UEFI bölümünü daha büyük bir bölüme taşımak isteyen kullanıcılar önce kopyalama komutuyla taşıma işlemini yapıyor, daha sonra da diğer araçla eski UEFI bölümünü silip yenisini biçimlendiriyorlar. Bilgisayarı yeniden başlattıklarında ise sorun kendini gösteriyor.
    Bu sorunla başa çıkabilmek için öncelikle bir Windows 8 Kurtarma Diski’ne sahip olmanız gerekir. (CD/DVD/USB formunda olabilir.) Eğer kurtarma diskiniz yoksa

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    tıklayarak edinebilirsiniz. Böyle bir imkanınız yoksa da bozuk olan depolama alanını farklı bir Windows 8 PC’ye yerleştirip işlemleri tamamlamanız gerekebilir.

    Bilgisayarınızı Windows 8 Kurtarma Disk ile boot edin. (DVD’den boot için PC açılırken Boot Menu için atanan tuşa basın.) Yükleme ekranı gelince dil ve zaman seçeneklerini seçin, ardından Bilgisayarı onar (Repair Your Computer) seçeneğine tıklayın. Gelen ekranda Sorun Giderme (Troubleshooting) dedikten sonra Gelişmiş Seçenekler’i seçin (Advanced Options). Son olarak buradaki ekranda Komut İstemi’ni seçiyoruz (Command Prompt).
    Bu aşamadan sonra UEFI bölümünün bir harf ataması olduğundan emin olmak için DISKPART aracını kullanacağız.
    DISKPART yazıp Enter’a basın. (Daha önceden içinde Windows yüklü olan sabit diskimiz hariç bütün diğer disklerin bağlantısını kestik. O yüzden sıfır (0) yazdığımız değerin kendi sabit diskimiz olduğunu biliyoruz.)
    DISKPART> sel disk 0
    Disk 0 artık seçtiğimiz disk.
    DISKPART> list vol

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    Volume 3’e yani bizim UEFI bölümümüze herhangi bir harf ataması yapılmamış. O yüzden önce harf ataması yapalım.

    DISKPART> sel vol 3
    Volume 3’ü seçtik.

    1. Eğer bilgisayarınızda hangi harfli sürücüler olduğundan eminseniz ve belirleyeceğiniz harfi biliyorsanız burada kullanın. Yoksa ikinci adımı uygulayın.
      DISKPART> assign letter=E:
    2. Eğer bilgisayarınızda hangi harfe hangi sürücülerin atandığını bilmiyorsanız:
      DISKPART> assign
    Şimdiye kadar sorun çıkmadan ilerleyebildiyseniz, DISKPART sayesinde gerekli bölüme harf ataması yapabildiniz demektir. Tekrar “DISKPART> list vol” komutu ile bunun sağlamasını yapabilirsiniz.
    Bundan sonra yapacağımız işlem, UEFI bölümündeki boot klasörünü değiştirmek olacak. UEFI bölümünü boot klasörü ile değiştirin. Yukarıda yaptığımız işlemde atadığınız harfi kullanacaksınız.
    cd /d E:\Boot\
    Bu komutu uyguladıktan sonra hard disklerimizin yapısını onarmak ya da iyileştirmek için şu kodları kullanabiliriz:
    1 TB değerinden küçük MBR sürücüler için:

    1. bootrec /fixboot
    2. bootrec /fixmbr
    3. bootrec /rebuildmbr
    1 TB ya da daha büyük GPT sürücüler için:

    1. bootrec /fixboot
    2. bootrec /rebuildbcd
    İşte hepsi bu kadar. Bilgisayarınızı yeniden başlatıp kullanabilirsiniz.
     
  14. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    Yeni güncellemeden sonra Başlangıç ekranına arama ve güç düğmeleri geliyor.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    Yeni güncellemeden sonra Başlangıç ekranına arama ve güç düğmeleri geliyor.[h=2]İşletim sisteminizin güncel olmasına değer verenlerdenseniz, bu makalemizi okumanızda fayda var. İşte Windows 8.1 Update 1 için indirme bağlantıları ve kurulum rehberi…[/h]Normalde 8 Nisan’da resmi olarak kullanıcılara sunulacak Windows 8.1’in ilk büyük güncellemesini eğer şimdiden yüklemek istiyorsanız, makalemizdeki adımları takip etmeniz yeterli.
    Geçtiğimiz günlerde Microsoft, herkese açık Windows Update sunucularına Windows 8.1 Update 1 dosyalarını yükledi. Normalde bu tür dosyalar şifreli ve tahmin edilemeyecek şekilde karmaşık isimlendirilmiş olurlar. Ancak Microsoft bu sefer bir hata yaptı. Kayıt defterine yeni bir anahtar giren kullanıcılar, Windows Update’e kendilerini Microsoft çalışanı gibi gösterip dosyaları kaptılar. Yazılımcılar arasında İngilizce terimi dogfooding olan bu metot, aslında programcıların sıkça kullandığı bir yöntem.
    Tabii ki Microsoft kayıt defteri hilesini çok zaman geçmeden düzeltti ancak “çok zaman geçmeden” dediğimiz süre içerisinde birçok kullanıcı bu dosyaları indirdi ve bulut sistemlere yükledi. Nereye bakacağınızı biliyorsanız, artık Windows 8.1 Update 1’i edinmeniz işten bile değil.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    [h=3]Windows 8.1 Update 1 indirme ve kurma[/h]Her zaman olduğu gibi Windows güncellemelerini Microsoft’un kendi güncelleme servisi olan Windows Update’den yapmanız en iyisidir. En azından

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    programını kullanarak dosyaların SHA değerlerini kontrol etmenizde fayda var. Ancak ben güncellik istiyorum ve risk almayı seviyorum, size de güveniyorum derseniz orası başka.

    Microsoft’un kendi yayınladığı linkler çoktan silindiği için güncelleme dosyalarını indirmek için şu bağlantıları kullanabilirsiniz:

    Yukarıdaki bağlantılar da silinirse, farklı bağlantılar için internette diğer sitelerde ya da torrent sağlayıcılarda arama yapabilirsiniz. Windows 8.1 Update 1’i indirdiğiniz zaman aşağıda belirtilen şu 6 yama kurulacaktır:

    1. KB2919442
    2. KB2939087
    3. KB2932046
    4. KB2919355
    5. KB2938439
    6. KB2937592

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    Windows 8.1 Update 1 için 64 bit sistemlere yüklenmesi gereken 6 güncelleme dosyası
    ÖNEMLİ: KB2919355 KOD ADLI GÜNCELLEMEYİ EN BAŞTA YÜKLEYEMEZSENİZ KORKMAYIN. BU GÜNCELLEME, İÇLERİNDE EN BÜYÜK BOYUTLU VE HALİYLE EN KAPSAMLI OLANI. YÜKLENEBİLMESİ İÇİN ÖNCE DİĞER GÜNCELLEMELERİN YÜKLENMESİ GEREKİYOR. BU GÜNCELLEMENİN DIŞINDAKİLERİ HERHANGİ BİR SIRA OLMAKSIZIN YÜKLEYEBİLİRSİNİZ.
    İşte hepsi bu kadar! Fare ve klavye ikilisini çok kullanıyorsanız, Metro uygulamalarının görev çubuğuna küçültme olayı gayet hoşunuza gidecek. Tabii bu güncellemeden sonra Metro uygulamasını daha çok kullanır mısınız, Masaüstü’ne normalden daha mı az gidersiniz orası bilinmez. Ancak standart bir kullanıcı için, en azından kendimden örnek verecek olursam, Metro uygulaması olarak kullanmayı daha çok sevdiğiniz veya istediğiniz bir uygulama yoksa Masaüstü klasiğinden vazgeçmek pek kolay değil.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    Güncellemeden sonra Metro uygulamalarını da Görev Çubuğu’na küçültebiliyorsunuz.Güncellemenin Masaüstü’ne etki eden tarafı ise çok bariz değil. Öne çıkan ve göze çarpan değişiklik olarak daha yüksek piksel yoğunluğunu gösterebiliriz. Güncellemeyle birlikte Başlangıç ekranına Arama düğmesi eklenmiş ve bazı Metro uygulamaları iyileştirilmiş ve güncellenmiş. Bunların dışında Update 1’in Windows 8.1’de değiştirdiği çok şey bulunmuyor. Ancak göze çarpmayan işe yarar bir sürü ince ayar ve iyileştirme olması kuvvetle muhtemel.
     
  15. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    Windows 8.1 ve Mavericks 10.9.1: Windows ve Mac OS dünyasının son sürümleri aynı çatı altında buluşuyor.

    [h=2]Bu rehberimizle Windows 8.1 kurulu bilgisayarınıza format atmadan Mavericks 10.9.1 kurabilecek ve her iki işletim sistemini de aynı anda çalıştırabilirsiniz.[/h]

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    Windows 8.1 ve Mavericks 10.9.1: Windows ve Mac OS dünyasının son sürümleri aynı çatı altında buluşuyor.Dünya çapında masaüstü işletim sistemi pazarına baktığımızda %90 ile hakimiyetin Windows’ta olduğunu görüyoruz. Kaba bir hesapla her on Technopat ziyaretçisinden dokuzunun Windows kullandığını söyleyebiliriz. Biz de bu bağlamda halihazırda bilgisayarında Windows kurulu olanların, var olan işletim sistemlerini silmeden ve bu işletim sistemine zarar vermeden Mac OS X’u deneyebilmelerini sağlayabilecek bir rehber hazırlayalım dedik.
    Burada en önemli sorun, Mac OS X’un normal şartlarda sadece Mac’lere kurulabilmesinden de öte, sadece GPT ile biçimlendirilmiş sabit disklere kurulabilmesi idi. Öte yandan çoğu kişinin bilgisayarında MBR ile biçimlendirilmiş bir sabit disk mevcut. MBR ile GPT’yi çok kısaca anlatmak gerekirse MBR’nin 1980’lerden kalma ve en fazla 2 TB kapasiteyi desteklediğini, GPT’nin ise 2010 gibi hayatımıza girmeye başladığını ve Zetabyte kapasiteli diskleri bile destekleyeceğini söyleyebiliriz. (bkz.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    ) Öte yandan teknoloji dünyası Mac OS X’un GPT limiti için de bir çözüm buldu: yükleyici yamalayarak MBR uyumlu hale getirmek. Biz de bu bağlamda MBR disklere kurulabilen bir Mavericks 10.9.1 sürümü kullandık.

    [h=3]Hackintosh Nedir?[/h]Haziran 2005 Apple için en büyük dönüm noktalarından biriydi. Firma bu tarihte Mac bilgisayarlarda IBM PowerPC mimarisini terk edip Intel işlemciler kullanacağını açıkladı. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra, Ocak 2006’da Intel destekli Mac’ler için Mac OS X 10.4.4 Tiger piyasaya sürüldü. Hemen akabinde, 14 Şubat 2006’da, crg92 mahlaslı bir geliştirici bu sürümü hackleyerek PC’lerle uyumlu hale getirdi ve böylece ilk hackintosh doğmuş oldu. Birkaç saat içinde Apple, 10.4.5 güncellemesini yayınlasa da bu sürüm de aynı geliştirici tarafından iki hafta sonra kırıldı. 3 Nisan 2006’da Apple 10.4.6 güncellemesini piyasaya sürdü ve bu da yine iki hafta içinde kırılarak Apple olmayan bilgisayarlara kurulmaya başlandı. Daha sonra çıkan sürümler de ardı ardına kırıldı ve hackintosh dünyası gittikçe büyümeye başladı. Olay artık Apple’ın kontrolünden çıkmıştı. Bu süre zarfında Pystar adında bir firma, hackintosh işini ticarete dökmeye çalıştı fakat Apple tarafından açılan bir dava sonrasında firma yerle bir oldu.
    Bugün artık hackintosh devasa bir boyuta ulaşmış durumda. Bootloader’lar, sürücüler ve hatta hackintosh uyumlu anakartlar dahi mevcut. Sadece hackintosh üzerine kurulmuş Tonymacx86 gibi sitelerin yanında OSx86 gibi kaynaklar da hackintosh olgusuna büyük oranda fayda sağlamakta. Hackintosh adı nereden geliyor diye de merak edebilirsiniz. Bunun için aslında bilmeniz gereken tek şey, Mac’in aslında Macintosh’un bir kısaltması olduğu. Macintosh’u hacklediğinizde de buna Hackintosh adını vermenizden doğal bir şey yok tabii ki. Meraklıları için Macintosh kelimesinin de

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    adında bir elmadan geldiğini belirtelim.

    [h=3]Lisans Gerekli mi?[/h]En başta şunu belirtmemizde fayda var: Apple Son Kullanıcı Lisans Sözleşmesine (EULA) göre Mac OS X işletim sistemini Mac haricinde bir sisteme kuramazsınız. Öte yandan yasalara göre sahip olduğunuz bir ürünle ne yapmak istediğiniz konusunda özgürsünüz. Lisans, Hackintosh dünyasının bile kendi içinde anlaşamadığı en büyük konulardan biri. Örneğin Tonymacx86, en büyük hackintosh sitelerinden biri olmasına rağmen satın alınmış bir Mac OS X sürümü olmadan hackintosh kurulumu yapılmasını desteklemiyor ve hatta USB belleği hazırlarken elinizdeki sürümün orijinalliğini kontrol ediyor. Özellikle de

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    37.25 TL vererek bir lisans almanız gerekiyor.

    Bugün geldiğimiz noktada ise Mavericks artık bedava. Elinin altında Mac OS X’a erişimi olan herkes (Mac, Hackintosh ya da

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    ile) bu işletim sistemini ücretsiz indirebiliyor. Öte yandan Technopat olarak biz korsanı kesinlikle tasvip etmiyoruz. Bu yüzden tavsiyemiz kredi kartınızla 37.25 TL ödeyerek kendinize bir

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    edinmeniz.

    [h=3]Hackintosh için Ne Gerekiyor?[/h]
    • Intel işlemcili bir PC: En az Core 2 Duo işlemcili bir PC, Mavericks için şart. AMD işlemcili PC’lerine Mavericks kurmak isteyenler Niresh sürümlerini deneyebilirler fakat bu rehberde AMD kurulumuna değinmeyeceğiz ve kullanacağımız sürümün AMD desteği yok.
    • Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

      :
      C sürücüsünü küçültmek ve Mavericks kurulumu için uygun bölümü yaratmada bu yazılımını kullanabilirsiniz.
    • Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

      :
      C sürücüsünden sonra oluşturduğumuz bölümü Apple HFS+ dosya sistemi olarak ayarlamak için Paragon’un ücretsiz yazılımını kullanacağız.
    • Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

      : İçerisinde hem Clover hem de Chameleon Bootloader olan Mavericks 10.9 imajı.
    • 8 GB USB bellek: Kurulum için en az 8 GB boyutlu bir USB bellek gerekmekte. USB 2.0 veya USB 3.0 bir bellek kullanabilirsiniz.
    • Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

      veya

      Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

      : Bu iki programdan bir tanesi ile indirmiş olduğunuz RAW biçimindeki Mavericks kurulumunu USB belleğe yazabilirsiniz.
    Kurulumdan Sonra:

    [h=3]BIOS ayarları[/h]Mavericks kurulumuna geçmeden önce bazı BIOS ayarları yapmanız gerekebilir. Eğer BIOS’unuzda varsa mutlaka yapmanız gereken bazı BIOS ayarları şunlar:

    • SATA Mode – AHCI : SATA modu ayarını AHCI yapmanız hem Windows hem de Mac için sabit diskinizden daha fazla performans almanızı sağlayacaktır. Bugün artık çoğu BIOS’ta bu ayar zaten AHCI ama eğer eski bir sisteminiz varsa bu ayar IDE olabilir. IDE olan bir diskte ayarı AHCI yaptığınızda Windows açılmayacaktır. Bu sorunu çözmek için

      Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

      makalemize göz atın.
    • Virtualization Technology ve VT-d: Virtualization ayarına çoğu durumda dokunmanıza gerek yok. Öte yandan boot ederken eğer çok fazla SMC hatası alıyorsanız VT-d ayarını Disabled yapmanızda fayda var. Hatta tavsiyemiz kuruluma başlamadan önce VT-d ayarını Disabled yapmanız.
    • XHCI Hand-Off: USB portlarında sorun yaşamamak için bu ayarı Enable yapmanız fayda var.
    Bu arada anakartınıza daha önce Mavericks veya Mountain Lion kurulmuş olabilir.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    ‘de anakartınızı aratarak daha önce kurulum yapan varsa hangi ayarları kullanmış öğrenebilirsiniz. Tabi bazı kısımlarda İngilizce bilmeniz gerektiğini belirtelim.
     

Sayfayı Paylaş