Türkiye'de İlk - Gigabyte GA-H55-UD3H

Konu, 'Teknolojik haberler' kısmında LORD_KING tarafından paylaşıldı.

  1. LORD_KING
    Offline

    LORD_KING Süper Üye Üye

    Kayıt:
    7 Eylül 2008
    Mesajlar:
    2.097
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    Topraktan
    Gigabyte GA-H55-UD3H test merkezimizin konuğu oldu.

    Tümleşik GPU'ya sahip olan işlemcilerin yavaş yavaş yaygınlaşmaya başladığı şu günlerde, firmalar H55 çipsetli anakartlarını birer birer piyasaya sürüyor. Gigabyte'ın da GA-H55-UD3H modelli ürünü, tümleşik grafik kartlarına destek veren bir anakart. Bakalım Gigabyte, yeni H55 anakartında bizim için neler hazırlamış.

    [​IMG]

    1156 pinli Core i7, i5 ve i3 işlemcileri destekleyen H55-UD3H, model adından da anlaşılacağı gibi Intel'in yeni H55 çipsetini kullanıyor. P55 anakartlardan farklı olarak, tümleşik grafik işlemcisine de izin veren H55, daha çok iş ve internet bilgisayarlarına hitap ediyor.

    [​IMG]

    İşlemcinin çevresine baktığımızda, 3 tarafının oldukça ferah, belleklere baka tarafının ise sıkışık olduğunu görüyoruz. Bu oldukça ilginç bir durum. Ürünü ofisimize ilk geldiğinde Zalman'ın CNPS 10X soğutucusuyla soğutmayı düşünüyorduk fakat oturmadığını görünce mecburen daha ufak bir soğutucuya yöneldik.

    Gigabyte GA-H55-UD3H'ın üzerinde 2 tane PCIe x16 slotu bulunuyor. Tam manasıyla performans anakartı olmamasına rağmen böyle bir özelliği bulunması güzel gibi görünse de, aslında 2. PCIe x16 slotu oldukça işlevsiz kalıyor. Çünkü o slot öyle bir yerde duruyor ki büyük değil, ortalama boyuttaki bir ekran kartının bile sığması çok zor. Slotun 4x hızında çalıştığını da belirtmeden geçmeyelim.


    [​IMG]

    H55-UD3H'ın üzerinde 4 tane PCI yuvası bulunuyor. TV kartı ve ses kartı gibi cihazlar için kullanabileceğiniz bu 4 slota bir tane de PCIe x1 slotu eşlik ediyor. Bellek slotlarına göz attığımızda ise 4 tane DDR3 bellek yuvası ile karşılaşıyoruz. Çift kanallı çalışma teknolojisiyle 128 bit veriyolu sağlayan bu bellek slotları, belleklerinizin 2200 MHz'e kadar bir hızda çalışmasına izin veriyor.

    [​IMG]

    Anakartın üzerinde 6 tane Sata bağlantı noktası bulunuyor ve 3.0 Gbps hızında (Sata 2.0) çalışıyorlar. Floppy ve IDE kullanıcılarını da ihmal etmeyen Gigabyte, H55-UD3H modeli üzerinde birer tane port bulundurmuş. Hala çalışan IDE sabit disklerini değiştirmek istemeyen kullanıcıların yüzünü güldürecek olan bu portlar, aynı zamanda disket sürücü aracılığıyla Nvidia ekran kartlarının BIOS'unu değiştiren hız aşırmacıları da mutlu edecektir.

    [​IMG]




    Anakartın arka panelinin oldukça zengin olduğunu söyleyebiliriz. 8 tane USB 2.0, 1 tane hem klavye hem mouse için kullanılabilen PS2, 1 tane ethernet, 7.1 kanallı ses kartının 3,5 mm ve optik çıkışları bulunuyor. Tabi bunların yaninda H55'in asıl olayı olan "i5 ve i7 işlemcilerin içerisinde bulunan grafik işlemcisi" teknolojisini desteklemesinin sonucu olan görüntü çıkışları bulunuyor. VGA, DVI ve DisplayPort çıkışlarının yanında HDMI da görmeyi isterdik ama malesef yok.



    [​IMG]


    Hazır lafı geçmişken tümleşik ekran kartı olayından da bahsedelim. Kullanımı oldukça basit olan bu teknoloji, BIOS içerisinden yaptığınız seçiminize göre ya ekran kartı takılınca kapanıyor ya da sürekli çalışıyor. Kullanım olarak eski anakartların üzerinde bulunan tümleşik grafik işlemcilerinden farkı olmayan bu teknolojiyi sevdiğimizi söyleyebiliriz. Tümleşik grafik işlemcinin performansından söz etmek gerekirse, "fena değil" demekle yetinelim. Detaylı verilere kısa bir süre sonra gireceğimiz Intel Core i5 660 incelememizden ulaşabilirsiniz.

    YORUM

    Tümleşik grafik işlemcisine sahip yeni Core'lara destek veren Gigabyte H55-UD3H, orta seviye kullanıcılar için gayet yeterli bir anakart. Arka panel bağlantılarının bolluğu ile yüzümüzü güldüren H55-UD3H'ın, tasarımındaki bir iki aksaklık dışında bir eksisi bulunmuyor. Aman diyelim, bu anakartı satın alırken kullanacağınız işlemci soğutucusunu da hesaba katın.

    [​IMG]

    Puan: 7 / 10

    Artılar
    Arka panel bağlantılarınin bolluğu
    Görüntü çıkışı çeşitliliği
    PCI slotlarının bolluğu

    Eksiler
    İkinci PCIe x16 slotunun yeri
    İşlemci çevresinin yeterince geniş olmaması




     

Sayfayı Paylaş