Kayıt Defteri'ni yedekleyin; geri yükleyin! Windows'un kalbi olan Kayıt Defteri'nin yedeğini almayı ve geri yüklemeyi gösteriyoruz! Windows işletim sisteminize sayısız yazılım kurup kaldırıyor olabilirsiniz. Windows'un yazılımlar hakkındaki kritik verileri sakladığı kayıt defteriniz ise tüm bu kullanımlar sırasında şişer de şişer. Bazen yazılımları kaldırmak da çözüm olmaz zira Kayıt Defteri içinde bu yazılımların izleri kalır. Kayıt Defteri'ni temizlemek, çoğu zaman Windows'un daha hızlı ve sağlıklı çalışmasına da yardımcı olabilir. Bu işlem için elbette otomatik işlem yapan temizleyici yazılımlar da bulunuyor ama bu yazılımlar her zaman en iyi sonucu vermediği gibi bazen hata yaparak başınıza iş de açabilir. Dolayısıyla, Kayıt Defteri'ndeki hataları temizlerken yedek almak çok önemlidir. Bu yazımızda, Kayıt Defteri temizliğinden bahsetmeyeceğiz; her Windows'ta farklı temizlik işlemleri gerekebilir; farklı anahtarları silmek zorunda kalabilirsiniz. Bunun yerine, temizlik işleminde bir şeyler ters giderse, sizi kurtaracak olan yedek alma ve geri yükleme adımlarını detaylandıracağız. Bu arada, Kayıt Defteri'nde neden sorun çıkabileceğinden de kısaca bahsetmeye çalışacağız...
Kayıt Defteri nedir? Kayıt Defteri, bilgisayarınıza dair tüm verileri kayıt altına alan devasa bir veri tabanıdır. Bu veri tabanı sayesinde bilgisayarınız hangi yazılımın nerede olduğunu, ne işe yaradığını, hangi donanımla ne tür bir ilişkisi olduğunu bilir ve bilgisayarın düzen içinde çalışmasını sağlar. Bu dev veri tabanı içinde şu detaylar yer alır. -Sistem donanımları -Kurulu yazılımlar ve sürücüler -Sistem ayarları -Profil bilgileri Windows işletim sistemi çalışması sırasında bu veri tabanına sık sık başvurur ve bilgi alır. Bir yazılımı çalıştırmak, yeni bir yazılım kurulumu, donanım çalışmasına dair gerekli veriler ve başka bir çok bilgi Kayıt Defteri'nden çekilir. Silinen yazılımlara dair veya yanlışlıkla yazılmış kayıtlar bazen kayıt defterinde hatalı bilgiler olarak yer alır. Bu hatalar bilgisayarı çalışamaz duruma getirmez ancak temiz bir Kayıt Defteri'yle çalışmaya oranla bazı sorunlara da neden olabilir.
Kayıt Defteri'nde hatanın nedeni nedir? Kayıt Defteri'ndeki sorunların nedenlerini şu başlıklar altında toplayabiliriz. 1-"Öksüz kalmış" kayıtlar "Öksüz kalmış" kayıtlar, bilgisayardan kaldırılmış yazılımların, Kayıt Defteri'nde kalmış izleri olarak tanımlanabilir. Bunlar aslında önemli sorunlar değildir, veri tabanında sadece birkaç kilobayt yer kaplar. Dolayısıyla, Kayıt Defteri'nin ağırlaşmasına katkıları çok değildir. Basit bir Kayıt Defteri temizlik yazılımıyla, sorunsuzca temizlenebilir. 2-Çifte kayıtlar Yine önemli bir sorun değil. Bazı yazılımları kaldırıp tekrar kurduğunuzda, güncellemeler yaptığınızda, bu tür kayıtlar oluşabilir. Yine bir temizlik yazılımı hatalı yazılımları kolayca temizleyebilir. 3- Bölünmüş kayıtlar Önemli bir sorun değil. Yine uygulamaları kaldırıp kurarken, kayıt parçaları farklı şekilde yazılabilir. Kolayca tamir edilir. 4-Sistem kapanış hataları Önemli bir sorundur. Sisteminiz veri tabanına kayıt yaparken elektriğinin kesilmesi, bilgisayarın aniden kapanması, veri tabanında bozuk kayıtların oluşmasına neden olur. Windows tekrar açılırken bu hataları eski kayıtlara uygun olarak düzeltmeye çalışır ama çok nadiren de olsa bazen sorun çözülemeyebilir. Ve bilgisayarınızda can sıkıcı sorunlar görülmeye başlar. 5- Zararlı yazılımlar ve virüsler Gerçek bir baş belası. Hacker'lar sık sık Kayıt Defteri'nize saldıran virüsler ve zararlı yazılımlar üretir ve bunlar bir kez bulaşınca, bilgisayarınız artık kontrol dışına çıkar. Derhal müdahale edilmesi ve virüslerin temizlenmesi gerekir.
Tamirat gerçekten gerekli mi? Ufak tefek sorunlar için Kayıt Defteri veri tabanıyla uğraşmak gerekli olmayabilir ama büyük sorunlar için müdahale etmek bir zorunluluk haline gelecektir. Aksiyon almadan önce hata yapma riskine karşı kayıt defterinizin bir kopyasını almanız çok önemlidir. Kayıt defterine şu şekilde ulaşabilir ve yedek alabilirsiniz. Windows 8.1 1- Ekranın sağ bölümünü çekip açın ve sağ üst köşedeki metin satırına gidin. 2- regdit yazın ve enter tuşuna basın. 3- Dosya>Dışa aktar (export) seçeneğine tıklayın 4-Çıkan diyalog kutusunda, hatırlayabileceğiniz gibi uygun bir isim yazın. Örneğin regyedek... Daha sonra kolayca bulabileceğiniz bir yere kayıt yapın. Windows 7 ve Vista 1-Başlangıç butonuna basın, regedit yazın ve enter'a basın. 2-Dosya>Dışa aktar 3-Çıkan diyalog kutusunda, hatırlayabileceğiniz gibi uygun bir isim yazın. Örneğin regyedek... Daha sonra kolayca bulabileceğiniz bir yere kayıt yapın.
Yedeğinizi geri yüklemek Artık, Kayıt Defteri'nden bazı verileri sildiğinizde sorun çıkması halinde, yedek aldığınız dosya ile geri dönebilirsiniz. Kayıt Defteri'ni şu şekilde geri yükleyebilirsiniz. 1-Basit geri yükleme Windows'su açarken Safe Mode (Güvenli Mod) ile açın. Windows 7'de bunu açılış sırsaında F8'e basarak yapabilirsiniz. Windows 8/8.1 kullanıcıları yeniden başlat seçeneğine tıklarken Shift tuşuna basabilirler. Çıkan menüden, sorun çözme>gelişmiş seçenekler>başlangıç ayaları adımlarından güvenlik mod seçilir. Windows 8/8.1 1- Ekranın sağ bölümünü çekip açın ve sağ üst köşedeki metin satırına gidin. 2- regdit yazın ve enter tuşuna basın. 3- Dosya>İçe aktar 4-Kayıt defteri/içe aktar diyalog kutusuna, yedek aldığımız dosyanın adresini yazıp kayıt defterini açabiliriz. Windows 7 ve Windows Vista 1-Başlangıç butonuna basın, regedit yazın ve enter'a basın. 2-Dosya>İçe aktar 3- Kayıt defteri/içe aktar diyalog kutusuna, yedek aldığımız dosyanın adresini yazıp kayıt defterini açabiliriz.
Elle Geri Yükleme Bazı durumlarda Windows, güvenli mod ile bile açılmayabilir. Bu çok karşılaşılan bir durum değildir ama yine de bozulan Kayıt Defteri'nin yerine yedek kayıt defterini komut satırı üzerinden yüklemeniz gerekebilir. Ancak bu işlem son derece tekniktir ve ne yaptığınızı bilmiyorsanız işi bir uzmana bırakmanızı tavsiye ederiz. İşlemi başlatabimleniz için orijinal Windows CD'sine ihityacınız olacak.Eğer F8/güvenli mod seçeneği çalışmazsa, bilgisayarı orijinal Windows CD'si ile açmak gerekir. Eğer bu seçenek de çalışmazsa, sabir diski bilgisayardan çıkarıp, başka bir bilgisayara yedek olarak eklemek gerekir Bilgisayarı CD ile açtığınızda karşınızda çıkacak seçenekler penceresinden, Bilgisayarımı Tamir Et seçeneğini işaretleyin. Ardından Command Promp seçeneği ile komut satırını açın. Sisteminizin C sabit diskinde kurulu olduğunu düşünerek karşınıza çıkacak komut satırına şu komutları girin. Kayıt defteri yedeğinizi RegBack isimli klasöre sakladığınızı kabul edelim. dir C:\Win* dir D:\Win* dir E:\Win* Cd /d C:\windows\System32\config xcopy *.* C:\RegBack\ cd RegBack dir Regbacj klasöründe dosyaların tarihlerini kontrol edin. Yedeğin tarihi, sorunun yaşandığı andan önceyse, ihtiyacınız olan yedek odur. copy /y software .. copy /y system .. copy /y sam .. Şimdi bilgisayarınızı yeniden çalıştırabilirsiniz. Artık Kayıt Defteri'nin yedeği yüklenmiş olacak.
Diğer geri yükleme imkanları Eğer Windows'u açabiliyorsanız ve daha önce sisteminizin yedeklerini almışsanız, Windows Sistem Geri Yükleme özelliği ile eski kayıtlarınızı kolayca geri yükleyebilirsiniz. Eğer Windows 8 kullanıyorsanız, sistem geri yükleme özelliği biraz farklı çalışır. Bunun için Windows+S tuşlarına aynı anda basıp Restore veya geri yükle ifadelerini aratın. Daha sonra Geri yükleme noktası yaratın, seçeneğini işaretleyin. Sistem>Ayarlar>Sistem Koruması adımlarını takip edin. Burada yeni yedekler alabilirsiniz. Eğer bu ayar kapalıysa açmanızı ve temizlik işleminden önce yedek almanızı tavsiye ederiz.
Linux Live CD/USB ile geri yükleme Eğer Windows CD'nizi bulamaz ve bilgisayarınızı açmakta zorluk yaşarsanız, panik yapmayın. İnternetten kolayca indirip oluşturabileceğiniz Linux Live CD'si veya USB'si ile bilgisayarı Windows olmaksızın açabilir ve Linux sistemi sayesinde sabit diskinizdeki dosyalara kolayca ulaşabilirsiniz. Böylece yedek aldığınız dosyayı yine bozuk Kayıt Defteri dosyanızın üzerine yazabilirsiniz.