Mikro blog sitesi Twitter, Nisan ayında Periscope isimli uygulaması ile karşımıza çıkmıştı kullanıcılarına canlı yayın yapma imkânı sağlayan Periscope, ilk etapta iOS platformuna sunulmuş ve kısa süre önce deAndroide gelmişti. Android platformuna gelmesinden sonra kullanıcı sayısı bir anda tavan yapan Periscopeu bu haberimizde masaya yatırıyoruz. Periscope Nedir? Periscope, Twitterın internet üzerinden canlı yayın yapmasını sağlayan sosyal bir platform olarak karşımıza çıkıyor. Periscope üzerinden yapılan canlı yayınlar tüm kullanıcılar tarafından izlenebilmekte. Nasıl Kullanılır? Periscopeu kullanmak için ilk önce Twitter hesabınızın olması gerekiyor. Twitter ile Periscope'a giriş yaptıktan sonra uygulamayı kullanmaya başlayıp canlı yayınlar yapabilirsiniz. Canlı Yayın Nasıl Yapılır? Periscope üzerinden canlı yayın yapmak için; uygulamanın alt bölümünde bulunan kamera simgesine tıklamanız gerekiyor. Bu bölüme tıkladıktan sonra; canlı yayınınızın gizli olup olmayacağını, konumun bildirilip bildirilmeyeceğini ve Twitterda paylaşılıp paylaşılmayacağını seçip StartBroadcaste tıklayıp canlı yayına başlayabilirsiniz. Periscope'un ayarlar bölümündeki Autosave seçeneği ile canlı yayınlarınızı telefonunuza da kaydedebilirsiniz. Takipçilerinizi Yönetin Periscope yine Twitter gibi takipçi üzerine kurulu bir sistem. Periscopeta istediğiniz kişiyi takip edebilir, engelleyebilir ve takipçileriniz canlı yayına başladığında bildirim almanızı sağlayabilirsiniz. Canlı yayınlarda kullanıcılardan anlık mesaj alabilir ve etkileşimde bulunabilirsiniz. iOS için Periscopeu Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. ! ve Android için Periscopeu Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. ! ücretsiz indirebilirisiniz
Bildiğimiz gibi Twitter'ın mobil canlı yayın uygulaması Periscope şu anlık sadece iOS cihazlar için kullanılabiliyor. Peki Android cihazlardan Periscope nasıl izlenir? Canlı yayın uygulamaları son zamanlarda oldukça popüler olmaya başladı. Özellikle 1 haftada 1 milyon indirilmeye ulaşan Periscope, kullanıcılar tarafından büyük beğeni kazandı Akıllı telefonları aracılığıyla canlı yayın yapmasını sağlayan Periscope, ülkemizde de Cem Yılmaz, Demet Akalın, Bedük gibi ünlülerin de kullanmaya başlamasıyla yaygınlaşmaya başladı. Şu an sadece iOS platformunda bulunan uygulama, Android kullanıcıları için web sitesinde 'Android uygulamamız yakında gelecek. Şimdilik masaüstü tarayıcısından izleyebilirsiniz' yazıyor. Periscope kurucularından Kayvon Beykpour'da 'Merak etmeyin, Android platformu üzerinde çalışıyoruz ve bitmesine çok az kaldı. Şu anda test amaçlı betasürümünü kullanıyoruz' açıklamasında bulundu. Android için resmi bir uygulaması bulunmayan Periscope'u izlemek için ya WEB tarayıcılarını ya da Android için üçüncü parti yazılım geliştiricilerinin hazırladığı uygulamaları kullanabiliyorsunuz. Fakat bu uygulamaları kullanırken ya da WEB tarayıcılarınızdan canlı yayını açtığınızda sadece izleyebiliyorsunuz. Yani canlı yayını yapan kişiye soru soramıyor ve canlı yayını beğenemiyorsunuz. Peki nedir bu uygulamalar? Bunlardan birincisi bir Türk mobil uygulama geliştiricisinin yaptığı Player for Periscope uygulaması. Uygulamada canlı yayın yapan kullanıcıları ülkelerine göre ayırabiliyor ve o ülkede canlı yayın yapan kullanıcıları ana sayfada görebiliyorsunuz. Aynı zamanda arama kutucuğu sayesinde aradığınız kullanıcının ne zaman canlı yayın yaptığını ve canlı yayın başlığını görüntüleyebiliyorsunuz. Güncelleme: Player for Periscope uygulaması Google Play'den kaldırıldı. Tekrar eklendiğinde haber güncellenecektir. İkinci uygulama ise yine bir Türk mobil uygulama geliştiricisinin yaptığı Live Perisco Pro uygulaması. Bu uygulamada da ana sayfada canlı yayın yapan kişileri Global, TR ve EN başlığı altında ayırabiliyorsunuz. Aynı şekilde arama kutucuğundan o an canlı yayın yapan kişilerin kullanıcı adını yazarak canlı yayını izleyebiliyorsunuz Live Perisco Pro uygulamasınıGizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. ! tıklayarak indirebilirsiniz.
İlk olarak İos platformu için yayınlanan Periscope, bir kaç aylık gecikmenin ardından Android platformu için de kullanıma sunuldu. Sosyal ağlar hızla gelişmeye devam ediyor. Twitter da bu değişim sürecinde Periscope uygulamasını kullanıma sunarak dikkat çekmeyi başardı. Twitter üzerinden canlı yayın yapılmasını saplayan, bu yayınlara takipçilerin de yorumları ile katılmasına olanak sağlayan Periscope uygulaması şimdi de Android platformu için yayınlandı. Geçtiğimiz aylarda resmen kullanıcıların hizmetine sunulan ve büyük ilgi gören Periscope şimdi de Android’de. Konuyla ilgili Twitter’ın blog sayfasında yapılan açıklamada şunlar yer aldı: Periscope’u başlattığımızda, ışınlanmaya en yakın olacak ürünü geliştirmek istemiştik. Bunu kullanıcılara canlı bir video yayını sunma veya başlatmanın en iyi yolunu temin ederek gerçekleştirdik. Küçük bir startup olduğundan, ilk uygulamamız sadece iOS ile kullanılıyordu, fakat biz Android’de de yaşanabilecek bir Periscope deneyimi yaratmak için gerçekten sıkı çalıştık. Bugün Periscope’un artık Android’de de kullanılabileceğini duyurmaktan büyük mutluluk ve heyecan duyuyoruz! 4.4 (KitKat) ve üstü versiyonu kullanan Android sahipleri Periscope’u Google Play’den indirebilir. Android’deki Periscope, Periscope kullanıcılarının sevdiği her bir özelliğe sahip: Özel veya herkese açık yayınlar yapın, sadece takip ettiklerinizden yorum kabul edin ve kalp göndererek veya sohbet ederek bir Periscope yayıncısıyla iletişime geçin. Sadece Android’e özel bir kaç özellik de bulunuyor: Uygulama, Android kullanıcılarının yabancılık çekmeyeceği modern bir tasarıma sahip Android kullanıcıları bildirim ayarları üstünde kontrole sahip. Bu bildirimler, Twitter’da takip ettiğiniz biri Periscope’ta ilk kez aktif olduğunda “İlk Yayın Bildirimi”, Periscope’ta takip ettiğiniz biri bir başkasının yayınını paylaştığında“Paylaşma Bildirimi” adıyla adlandırıldı. Android’deki Periscope, yayın izlerken sizi biri aradığında veya size biri mesaj attığında kesilen yayını kaldığınız yerden izlemenizi sağlayan “Tekrar Başlat bildirimi” seçeneğini sunuyor. Android’deki Periscope kaldığınız yerden devam etmenizi kolay hale getiriyor. Yayıncının herhangi bir dosya yüklemesine gerek kalmadan, replay’ler kayıta alınır. Bu da yayıncılara zaman kazandırır ve telefondaki değerli telefon haznesini korumanıza yardımcı olur! Android’deki Periscope için bunlar yalnızca başlangıç. Daha yolda bir çok heyecan verici özellik ve gelişmemiz var. Kaçırmak istemiyorsanız @periscopeco twitter resmi hesabını takip ededilirsiniz.
Twitter'ın canlı yayın uygulaması Periscope, Android platformundaki ilk güncellemesini aldı. Android için Periscope güncellemesi Periscope twitter tarafından çıkarılan ve son zamanların en popüler uygulamalarından birisi. Hemen her gün bir habere konu olan Periscope'un bugün ki gündem maddesi ise güncelleme. İlk olarak iOS'a çıkan ve bundan kısa bir süre sonra da Android kullanıcılarının beğenisine sunulanPeriscope'a, Twitter tarafından ilk güncelleme servis edildi. Çıkarılan güncelleme ile birlikte özellikle uygulamada mevcut olan ve Android kullanıcılarını bezdirme aşamasına gelen hatalar temizlendi. Ancak Twitter, Haziran ayı içerisinde daha kapsamlı bir güncelleme daha servis edeceğini ve bu güncelleme ile birlikte özellikle video kalitesinin arttırılacağını duyurdu. Eğer henüz Periscope'u indirmediyseniz, uygulamanın Google Play Store'de sizi beklediğini hatırlatalım. Tabii ki Android sürümünüzün 4.1 veya daha üstü olması şartıyla.
[h=1]ButterFly, Periscope Rakip[/h][h=2]Çıktığı günden beri kullanıcıların beğenisi kazanan ve üst seviyede başarı gösteren gözde uygulama olan Periscope. Geçtiğimiz günler içerisinde Android platfomru için yayınlanmasının ardından Periscope, Meerkat ile birlikte en popüler canlı yayın uygulaması olmayı başardılar.[/h]Çıktığı günden beri kullanıcıların beğenisi kazanan ve üst seviyede başarı gösteren gözde uygulama olan Periscope. Geçtiğimiz günler içerisinde Android platfomru için yayınlanmasının ardından Periscope, Meerkat ile birlikte en popüler canlı yayın uygulaması olmayı başardılar. Esasında Periscope uygulamasının bu kadar üst seviyeye çıkmasında en büyük etken Twitter firmasının uygulamayı satın alması olmuştı. Oldukça eskiye dayanan uygulamalar günümüzde yükselişe geçmeye başladı. Bu nedenle en önemli etkenler, Kuşkusuzu şimdiki zamana göre internetin daha da yavaş aynı zamanda telefonların çok daha düşük özelliklere sahip olması. Fakat bu iki uygulamadan sonrasında canlı yayın uygulamaları, Popülaritesini gün geçtikçe arttırmaya devam ediyor. Bu yükseliş listesinde bir de Türk vatandaşının geliştirmiş olduğu Butterfly adında yeni bir uygulaması bulunuyor. Geliştirilen uygulama rakiplerine nazaran çok daha güçlü bir özelliğe sahip. Özelliği isedrone ve GoPro'larda çekilen videoların eş zamanlı olaraki internet ortamına aktarılması. Şuanlık geliştirilen uygulamanın bazı eksiklikleri bulunuyor. Bu sorunlarında giderilmesi sounucunda ortaya oldukça kalite bir uygulama çıkacak. Android işletim sistemini destekleyen ve şimdilik beta aşamasında olan uygulamayı Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. ! indirebilirsiniz.
Twitter'ın canlı yayın yapmayı sağlayan uygulaması Periscope, güncelleme ile Türkçe dil seçeneğine kavuştu. Periscope güncellemesi Nisan ayında İOS platformu için çıkışını gerçekleştiren Twitter'ın canlı yayın yapma uygulaması Periscope, kısa bir süre önce de android platformuna adım atmıştı. Güncellenerek sadece küçük çaplı hataların giderildiği Periscope uygulamasına bugün büyük çaplı bir güncelleme geldi. Periscope Artık Türkçe! iOS platformundaki uygulamasını güncelleyen Periscope aralarında Türkçedil seçeneğinin de bulunduğu 29 farklı dile destek veriyor. Güncelleme ile ayrıca izlemekte olduğunuz bir yayının bağlantısını Twitter üzerinden paylaşma seçeneği uygulamaya ekleniyor. Yeni eklenen harita bölümü ile dünyanın her yerinden gönderilen canlı yayınları harita üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca canlı yayın sonrası yeniden gösterimler artık kullanıcıları bekletmeden anında sunuluyor. Yukarıda belirtmiş olduğumuz özellikler şimdilik sadece iOS için Periscopeuygulamasında kullanılabiliyor. Yakın zamanda Android için Periscopeuygulamasının da güncellenerek Türkçe dil seçeneğine kavuşması bekleniyor.
En popüler canlı yayın uygulaması olan ve kısa sürede milyonlarca kullanıcı kazanan Periscope,Twitter gibi güçlü bir sosyal ağın arkasında yer alması nedeniyle hızla gelişmeye devam ediyor. İlk olarak iOS, geçtiğimiz haftalarda ise Android için yayınlanan canlı yayın uygulamasında, ilginç bir sorun gözümüzden kaçmadı. Özellikle binlerce takipçisi olan kullanıcıların Periscope yayınlarına yorumyapan kullanıcılar, bu sorun ile karşı karşıya kalıyor. Periscope yorum sorunu nasıl yaşanıyor? Periscope uygulamasında keşfettiğimiz sorun, yaklaşık olarak 150 ve üzeri izleyiciye ulaşan yayınlarda ortaya çıkıyor. Belli sayıda kullanıcı, Periscope yayınına yorum yapmaya çalıştığı zaman, sistem otomatik olarak sonradan yorum yapmak isteyen kullanıcılara "Broadcast Too Full" şeklinde bir mesaj veriyor. Bu durum sonucunda bu mesajı yorum bölümünde gören kullanıcılar ise ne yazık ki yorum yapamıyorlar. Peki, Periscope yorum sorununun çözümü var mı? Elbette her sorunun bir çözümü vardır. Periscope yorum sorunu için de basit bir çözüm bulduk. Fakat bu çözümüm uzun vadede pek kullanışlı olmadığını ve [B]Periscope geliştiricilerinin bu sorunu çözmesi gerektiğini belirtmeliyiz. [B][COLOR=#800000]Periscope yorum sorunu nasıl düzeltilir?[/COLOR] [B]Periscope'ta belli bir kullanıcı kitlesi [B]yorum [B]yaptığı zaman geriye kalan kullanıcılar [B]yorum yapamıyor. Yani daha anlaşılır şekilde rakamları kullanarak ifade edersek, bir yayına aynı anda 50 kişi yorum yapabiliyorsa, 51. kişi yayına katıldığı zaman [B]"Broadcast Too Full" mesajı ile karşılaşıyor. [B]Periscope [B]yorum [B]sorunundan [B]kurtulmak [B]için [B]yapmanız [B]gereken ise yorum yapabilme özelliği açılana kadar, yayını kapatıp açmak. Yayını kapatıp tekrar açtığınızda, eğer az sayıda kullanıcı yorum yapıyorsa, sizin de yorum yapma özelliğiniz aktif oluyor. Fakat binlerce izleyicisi olan [B]Periscope yayınlarında bunu yapmak, çok sık yaşanmasa da 15-20 defa yayını tekrar açmanızı gerektirebiliyor. Bu nedenden ötürü sorunun asıl çözümünün [B]Periscope geliştirici ekibinde olduğunu belirtiyoruz.[B]Periscope geliştirici ekibi, kısa süre içerisinde yayınlanacak bir güncelleme ile, aynı anda gönderilen maksimum yorum sayısını arttırılabilir ve [B]Periscope yorum sorunu büyük oranda düzeltilebilir.[/B][/B][/B][/B][/B][/B][/B][/B][/B][/B][/B][/B][/B][/B][/B][/B][/B][/B]
Popüler canlı yayın uygulaması Periscope Android uygulaması, önemli bir güncelleme aldı. İşte Periscope güncelleme detayları ve uygulamaya gelen yeni özellikler. Popüler canlı yayın uygulaması Periscope, hızla gelişmeye devam ediyor. İlk çıktığında pek çok hatanın yaşandığı Periscope Android uygulaması, bugün itibariyle önemli bir güncelleme aldı. Periscope uygulamasının 1.0.2 sürümüne ulaştığı son güncelleme ile birlikte, önemli yenilikler geldi. Periscope Android uygulamasına, 1.0.2 sürümü ile gelen en önemli yenilik ise, profilin düzenlenebilmesi. Artık Periscope profilinizi düzenleyebilirsiniz! Daha önce profil resminin ve bilgilerinin Twitter'dan alındığı Periscopeuygulamasında, artık isminizi, açıklamanızı ve fotoğrafınızı kolaylıkla düzenleyebilirsiniz. Ancak fotoğraf değiştirme için sadece kamerayı kullanabiliyor, galeriden fotoğraf alamıyorsunuz. Galeri desteğinin de bir sonraki güncelleme ile geleceğini tahmin ediyoruz. Türkçe dil desteği yine gelmedi Periscope uygulamasına gelen diğer yenilikler ise, bildirim şeklinin düzenlenebilmesi, yapılan yayınların tek bir noktada toplanması telefon girişi, çeşitli hata düzeltmeleri ve iyileştirmeler şeklinde sıralanıyor. Halen Türkçe dil desteğini almayan uygulamanın kısa süre içerisinde eksiklerinden arınmasını bekliyoruz. Bakalım Periscope Android uygulamasına, bir sonraki güncelleme ne zaman gelecek? :: Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !
Önce iOS ile parlayan, sonrada Android platformu ile zirve yapan canlı yayın medyası Periscope, büyük kitlelere ulaştı. Ancak bu büyük kitle Periscope’a bela olacağa benziyor! Günümüzde gerek teknoloji medyası gerekse de blog kavramı büyük ölçüdevideo içeriğe kaymış durumda. Hatta artık internetin televizyon yayınına kafa tutabilecek potansiyele sahip olması, canlı yayınları da büyük ölçüde talepkâr kıldı. Keza yayınların yoğunluğu da bu taleplere cevap vermek üzerine oluşuyor.Canlı yayın konseptinininternet üzerinde gerçekleştirilmesi ne yazık kivideo yayınlamak kadar kolay değil. Özellikle amatör blog yazarlarının kendi kitlelerini oluşturması veya var olana mobil olarak hitap etmesi, canlıyayınla büyük uğraş ve altyapı gerektiriyor.Periscope, artık yeni nesil canlı yayın medyası! Bu noktada başta Youtube olmak üzere birçok video yayın sistemi, kullanıcılara kolay canlı yayın ara yüzleri sunmak için çalışıyor. Ancakmobil taraftaki uygulama yığınları arasında, bu konu ile ilgili bir boşluk olduğunu sezen Periscope, en başarılı olan mobil canlı yayın ağını iOS ile bütün kesimlerin beğenisine sundu! Doğru bir tespit ile kullanıcı beklentilerinin yoğunluğu, Twitter ile paralel çalışmasıyla karşılamayı başaranPeriscope, her yaştan kimsenin canlı yayınyapmasına olanak tanıdı. Üstelik bu olanağı belli sınırlar içerisinde tutmamakla kaymayıp, bütün dünyadan kitlelerin ulaşabileceği bir sistem hazırladı!Periscope Android ve iOS'te! Kısa zamanda Twitter’ın etkisiyle de iOS cihazlarda büyük bir sevilerek canlı yapan kitle oluşturan Periscope, uzunca bir süre diğer platformlarda yer alacak mı tartışmalarına da konu oldu. Her daim Periscope bu sorulara esnek cevaplar vererek kullanıcıları tek platformla bağlı tutmayacağını hissettirdi. En nihayetinde de Androidplatformunda da yer aldı ve kullanıcı kitlesi birden çok daha büyük boyutlara ulaştı. Ama bu durum, Periscopu’da bir noktada zora sokmuş oldu: Kontrol ve filtreleme!Bilindiği gibi Periscope üzerinden kolaylıkla herkes canlı yayın yapabiliyor. Herkesin istediği görüntüyü canlı yayınla tüm dünyaya açabilmesi, özellikle denetim konusunda büyük zorluk oluşturuyor.Hali hazırda Youtube gibi sistemlerde, videoları için telif hakları veya uygunsuzlukları konusunda bir filtreleme ve şikâyet sistemi bulunuyor ve uygulanıyor. Ancak iş canlı yayınnoktasına geldiğinde uygulama çığırından çıkabiliyor!Periscope’un be denli fazla kitleye ulaşması ve herhangi bir filtreleme veya şikâyetle yayın kesme pratikliğini barındırmadığı için her kesimden insanın at koşturacağı biriletişim yolu haline gelebiliyor.Bu konu ile ilgili bir süre önce ilk çatlaklar telif hakları konusunda ortaya çıktı. Firmalar veya bireyler, izinsizce yayına konu olan materyallerinden memnun değillerdi. Zira belli kullanıcılar devamlı müzik veya film gibi içerikler yayınlamasının yanı sıra habersizce veya yasaklı alanlardan gelen görüntülerde yayınlara konu oluyordu.Periscope'da yasak yayın! Şimdi ise Periscope, tümden çığırından çıkmış bir halde! Son gelen raporlara göre Periscope üzerinden yoğuncinsel içerikli yayınların yapılıyor olmasından, vahşet, insani ve dini konulara saldırı, terörizmi ve şiddeti destekleyen ve yol gösteren yayınların yapılmasına kadar çok geniş çaplı bir pazar oluşmuş durumda. Bu başlıklar, birçok kişi için ‘özgürlük’ olarak değerlendirilebilir. Ancak ne yazık ki Periscope kullanıcılarının yaş skalası çok geniş! Yani her yaştan kimseler tüm dünya yayınlarına ulaşabiliyorlar. Bu sebeple birçok kişi için*****, saldırı, işkence, suça teşvik ve suç öğretici içeriklerin rahatça yayınlanması, ciddi anlamda kötü sonuçlar doğuracak potansiyelde!Periscope Yasaklanabilir! Periscope bu konularda yoğun olarak eleştiri ve baskı altında kalmış durumda. Ne yazık ki bu duruma etkili olarak Periscope müdahale edemiyor. Ancak söz konusu yayınların böyle devam etmesi, en sonunda hükümetler tarafından el atılacak hale gelecektir. En nihayetinde ise belki de belirli ülkeler kapsamında yasaklamalar veya kısıtlamak ortaya çıkacaktır.En kötü senaryo ile Periscope yayın hayatına kısa süreliğine, etkili bir çözüm bulana kadar ara vermeye zorlanabilir. Ancak canlı yayın söz konusu olduğunda, doğrudan bir filtreleme uygulamak büyük altyapı ve çaba gerektiriyor.Periscope bu eleştirilere ve baskılara şimdilik sessiz kalmaya devam ediyor. Öte yandan bu eleştiriler her geçen gün kat ve kat artıyor. Zira eleştirilere konu olan içerikler de, paralel olarak gün ve gün artmaya devam ediyor!Periscope nasıl bir yol haritası izleyecek veya nasıl bir çalışma sürdürüyor sorularının cevabını, bir süre daha öğrenmek mümkün olamayacak gibi görünüyor.