Navigasyon PND nedir

Konu, 'Navigasyon Cihazları' kısmında Mehmetkarahanlı tarafından paylaşıldı.

  1. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [​IMG]

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    ?
    PND (

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    ; Taşınabilir Navigasyon Cihazı), gps ile konum belirleme yeteneği ve navigasyon fonksiyonlarını birarada kullanabilen, taşınabilir elektronik bir cihazdır. PND iki önemli elemandan olusur: yazılım ve donanım.

    PND cihazının içindeki küçük bir bilgisayar, yazılımın düzgün çalışmasını sağlar. PND cihazının donanımına bağlı olarak, yazılım SD kart veya sabit diskte bulunur. Sabit disk 20 GB veri saklayabilir.
    Bilgisayardaki ‘Ön yükleyici’, sabit disk ve SD kartta yazılım ve harita verilerinizi arar. Daha sonra yazılımı cihazın dahili RAM belleğine aktararak yazılımı başlatır. Haritanın yalnızca o anda gerekli olan kısmı yüklenir. Cihazdaki işletim sistemi donanım işlevlerinin düzgün şekilde çalışmasını sağlar. Donanım GPS’i ve navigasyon uygulamasını başlatır. Navigasyon uygulaması tercih edilen ses ve en son seçilen rota gibi daha önceden yüklenmiş olan ayarları okur.
    [​IMG]
    GPS modülü
    PND cihazındaki GPS modülü uydu sinyalinin haritadaki tam konumu belirleyen koordinatlara dönüştürülmesini sağlar.
    Her şey başlatıldığında, cihazdaki GPS modülü aldığı uydu sinyallerinden nerede oldugunu hesaplar. Uydular sürekli olarak sinyal gönderir ve modül en yakın olanları alır.
    GPS modülü konumunu en az dört farklı uydudan mesafesini hesaplayarak bulur. Ancak, PND cihazı uydulara olan mesafesini bilirken uyduların nerede konuşlandığını da öğreninceye kadar tam olarak nerede olduğunu bilemez. Her uydu belli bir rotada olmasa bile sürekli olarak dünya etrafindaki yörüngede hareket eder.
    Bu en son sorun uyduların gönderdiği GPS sinyalinin ‘almanak’ olarak adlandırılan bilgileri göndermesi sayesinde çözülür. Uydunun yüksekliği, hangi uydu olduğu, diğer uydulara göre konumu, vb. gibi bilgiler. Bu bilgileri kullanarak GPS modülü bu sinyalleri daha sonra navigasyon uygulamasına göndereceği koordinatlara dönüştürebilir.
    GPS modülünüzün bulundugu yer. Modülün içinde dar yollar, yüksek binalarin arasi veya yogun orman gibi ulasilamaz konumlarda bile sinyalleri alip kaydeden küçük, yüksek hassasiyetli bir çip vardir. TomTom cihazinizin hatasizligi ve tutarliligini açik bir sekilde iyilestirir.
    GPS sistemindeki uydulardan gelen koordinat bilgisi PND’lerdeki özel navigasyon yazılımı sayesinde cihazın ekranına digital yol haritasi olarak yansır. Konum bilgisi detaylı olarak ekranda gösterilir. Navigasyon cihazları konum belirledikten sonra varis noktasının koordinatlarına göre en uygun rotayı çizerek, ekrandan gidilmesi gereken yolu, anlık ve ortalama hız bilgileri, varış yerine uzaklık, varış süresi gibi bilgileri hesaplar.
    Navigasyon yönlendirmelerde araçların ve yazılımların çok önemi olduğu unutulmamalıdır
    @mehmetkarahanlı@
    [​IMG]
     
  2. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [​IMG]
    POI Nedir?
    POI (Point Of Interests; İhtiyaç Noktaları), navigasyon cihazlarında kullanılan gps yazılımında tanımlı hastane, eczane, restaurant, atm, benzin istasyonu, vb. adreslerin yer ve yön bilgilerini içerir.
    Gps yazılımı, bulunduğunuz yere en yakın ihtiyaç noktalarını kategoriler altında listeleyebilir. Yiyecek, Benzin, Hastane, Eczane, Atm gibi kategoriler altında tanımlanan bu noktalar, bulunduğunuz noktaya en yakın olanlar en başta listelenmek üzere sıralanır.
    [​IMG]

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    ?
    TMC (

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    ); gerçek zamanlı trafik ve hava bilgilerini yayınlamak için kullanılan bir FM Radyo Veri Sistemi (RDS) özel uygulamasıdır.

    Bir RVS-TMK alıcısı trafik bilgilerini alır, çözer ve görsel veya sesli ‘trafik alarmlarına’ dönüştürür. Navigasyon cihazının ekranında görünen uyarı sembolleriyle sorunun tam olarak nerede olduğu kullanıcıya gösterilir. Ve veriler doğrudan cihaza entegre edildiğinden otomatik olarak bir alternatif rota önerilir.
    RVS_TMK nasıl çalışır?
    TMK trafik bilgi sistemleri veri toplayıcılar, bilgi sağlayıcılar, yayıncılar ve araç ve navigasyon üreticileri tarafından adapte edilen global standarta uygundur.
    Trafik akışı, olaylar, hava durumu, vb. konularla ilgili veriler çeşitli kaynaklardan (trafik izleme sistemleri, acil durum hizmetleri, sürücü geri bildirimleri vb.) toplanarak bir merkezi bilgi merkezinde bir araya getirilir ve TMK bilgi servisi sağlayıcısına aktarılır.
    TMK mesajları çok sayıda bilgi içerir:
    Tanımlama
    Trafik sorununun nedeni ve ciddiyeti
    Konum
    Etkilenen alan, yol veya belirli konum
    Yön
    Etkilenen trafik yönleri
    Boyut
    Sorunun her yönde ne kadar yayıldığı
    Süre
    Sorunun trafik akışını ne kadar süre etkileyeceği
    Sapma önerisi
    Tıkanıklıktan kaçınmak için alternatif rotalar
    Servis saglayici mesajı kodlar ve normal FM radyo yayınları içinde RVS (Radyo VeriSistemi) olarak yayınlayan FM radyo yayıncılarına gönderir. Daha sonra navigasyon cihazındaki TMK kod çözücüsü mesajı çözer ve görsel ya da sözlü bir mesaj olarak sunar. Olayın trafik bilgi merkezine ilk rapor edilmesiyle, RVS TMK alıcısının mesajı alması arasında genellikle sadece 30 saniye vardır.
    [​IMG]
     
  3. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [​IMG]
    LBS Nedir?
    LBS (Location Based Services; Konum Bazlı Servisler), mobil kullanıcıya o an bulundugu bölgeye uygun hazırlanmış bilgiler ve hizmetler sunar

    Kullanıcının bulunduğu yere göre hava raporundan otellere, yol durumundan restorantlara kadar birçok bilgi ve hizmeti içerebilir. Gps teknolojisinin gelişmesiyle konum bazlı servislerin içeriği ve kalitesi de her geçen gün artmaktadır.
    Kullanıcı bulunduğu yere göre yerel bilgileri cihazları yardımıyla sağlıklı olarak almaktadır.
    [​IMG]

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    ?
    Gps navigasyonlu cep telefonları yakın zamanda birçok yeni ürün seçeneği ile navigasyon pazarında yer edindi. Acaba navigasyon hizmeti verebilen br yeni nesil cep telefonuna mı yatırım yapmalı, yoksa navigasyon konusunda uzman firmaların sağladığı gps cihazlarından mı edinmeli?

    Her iki ürün grubunun da artı ve eksi yönleri mevcut.
    1. Ekran ve Kullanıcı Arayüzü
    iPhone, Palm veya Android işletim sistemi tabanlı yeni nesil cep telefonu modelleri, keskin, net ve çok fonksiyonlu dokunmatik ekranlara sahipler. Bu nedenle de avuç içinde kullanım için ideal boyutlardalar. Ancak, küçük yazı fontlarının ve menü sistemlerinin, telefon aracın ön camına veya torpido üzerine monte edildiğinde kol mesafesinde kullanım için uygun olmadığından, araba kullanırken telefon ekranından navigasyon yardımı almak veya kullanmak oldukça zor. Cep telefonlarında kullanılan gps navigasyon programlarının çoğu bu amaçla daha büyük font ve butonlar kullansa da, PND’lerin kullanıcı arayüzü çok daha kullanışlı.
    GPS navigasyon cihazlarının (PND) büyük bir kısmında yaklaşık 4.3 inç ekran bulunmasına rağmen, her geçen gün 5 inç ve üzeri ekrana sahip gps cihazlarının daha da gelişip yaygınlaştığını düşünürsek, 3,5 inçlik cep telefonu ekranları navigasyon sözkonusu olduğunda oldukça küçük kalıyor. Buna ek olarak,

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    , dokunmatik klavyeleri, harf ve sayıların gösterimleri kol mesafesinde görüş için optimize edilmiş ve sürüş sırasında kullanım için uyarlanmıştır. Ayrıca, PND ekranlarının, yaklaşan çıkışa olan mesafe, yakındaki yol isimleri, hız limiti bilgileri, varış zamanı ve bunun gibi daha birçok navigasyon bilgisini aynı anda göstermek için cep telefonu ekranlarından çok daha fazla yere sahip olduğu da açıktır.
    Sonuç olarak, basit, dayanıklı ve daha geniş ekranlara sahip olan PND’ler, araç kullanırken navigasyon için en önemli unsur olan ekran görüntüsü ve kullanıcı arayüzü konusunda cep telefonlarına karşı tartışılmaz bir avantaja sahipler.
    2. Öncam veya ÖnKonsola Montaj
    Birçok kişi, navigasyon özelliğini cep telefonları yan koltukta dururken sesli uyarıları dinleyerek kullanıyor, ama öncama veya ön konsola monte edilmiş bir cihaz şüphe yok ki daha rahat bir yönlendirme aracı olacaktır. Cep telefonlarının öncam aparatları, basit, her boyutta telefona uygun, şarj imkanı veya başka bir özellik sağlamayan ucuz modellerden, şarjı, mikrofonu, hoparlörü ve daha başka birçok özelliği bulunan pahalı modellere kadar seçenekler sunuyor. Fakat $19 ile $119 arasında fiyat aralığı bulunan bu aparatlara ihtiyaç olduğu için, cep telefonu fiyatının üzerine bunu da eklemek gerekir.
    Cep telefonlarına kıyasla PND’lerin hepsi, öncam montaj ve şarj aparatları ile birlikte satılıyorlar. Navigasyon konusunda lider firmaların montaj aparatları, kaliteli, kullanışlı, her yöne dönebilen ve sabitlenebilen, bunun yanısıra birçok özelliğe sahip ürünler olarak gps cihazları ile kutudan çıkanlar arasında.
    Sonuç olarak, cep telefonlarının da şık öncam aparatlarına olmasına rağmen, bunları almak hem zaman, çaba ve para gerektiriyor. PND’ler ise bu konuda da cep telefonlarına üstünlük sağlıyor.
    3. Harita ve Yazılım Kalitesi
    Cep telefonlarında, harita ve POI veritabanı ya navigasyon uygulamasının satınalınması ile beraber veya online olarak yükleniyor. Haritaların gerçek zamanlı olarak indirilmesi, en güncel versiyonların kullanılmasını sağlar. Fakat aynı zamanda, cep telefonu kapsama alanının dışında olunulan yerlerde haritaya erişilemiyeceği anlamına da gelmektedir. Eğer 3G kapsama alanının dışında yerlerde kullnılacaksa, uygulama ile yüklü gelen haritalar tercih edilmelidir.
    Cep telefonlarındaki navigasyon uygulamaları, PND cihazlarında da kullanılan, TeleNav ve NavTeq gibi dünya devleri tarafından hazırlanan yüksek kaliteli harita ve veritabanları kullanılmaktadır. Google ise Google Maps Navigation ile yoluna devam etmektedir. Cep telefonlarına yüklenen kaliteli navigasyon yazılımları ile de PND’lere yakın navigasyon deneyimi yaşamak mümkün, ama harita ve veritabanı güçlü olmayan uygulamalarla hayal kırıklığı yaşanabilir.
    Cep telefonlarından farklı olarak PND’lerde haritalar cihaza yüklü gelir ve güncellemeleri paralı yapılmaktadır.
    4. Internet Bağlantısı
    Cep telefonları, her zaman mobil telefon şebekesi ve Internet’e bağlı olma avantajına sahiptirler. Bazı cep telefonu navigasyon uygulamaları, bu avantajı kullanarak, kullanıcılarına kapsamlı arama sonuçları, gerçek zamanlı

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    , benzin fiyatları, vb. özellikler sunuyorlar. Bu nedenle cep telefonunda kullanılacak navigasyon uygulamalarını alırken, internet ve mobil şebeke üzerinden ne gibi hizmetler sunduğunun kontrol edilmesi gerekir.
    PND’lerin ise bazıları mobil telefon şebekesi veya Internet’e bağlanabilir; bazıları bağlanamaz. Bağlanabilen cihazlarda da, bu hizmetlerden faydalanabilmek için aylık abonelik gerekmektedir.
    Cep telefonları, PND’lerin aksine, genellikle mükemmel Internet tarayıcı programlar içerirler. PND’lerin ise çoğunluğunda internet tarayıcıları yoktur. Olanların da sunduğu fonksiyonlar sınırlıdır. Bu nedenle cep telefonlarının Internet ve mobil şebeke bağlantısı konusunda PND’lere ornla üstünlüğü tartışılmaz.
    5. Fiyatlar
    Kaliteli bir PND cihazı 100 TL’den başlayan fiyatlara satın alınabilir. Bu fiyat, cihazın markası, sahip olduğu teknoloji ve sunduğu özelliklere göre 2000 TL. ve üzerine de çıkabilmektedir. Ayrıca PND cihazlarında harita güncellemesi ve internet bağlantılı işlemler için de ayrıca ödeme yapmak gerekmektedir.
    GPS özelliği sunan cep telefonları çok farklı fiyat aralıklarında bulunabilmektedir. Bunlara yüklenecek navigasyon uygulamalarının fiyatları ise 99$’dan fiyatlarda bulunabilmektedir. Ayrıca aylık veri paketi aboneliği aboneliği de gerektiren cep telefonlarında, harita güncellemeleri genellikle parasızdır.
    PND ve cep telefonları arasında tercih kriterleri bunlarla sınırlı kalmasa da en önemli başlıklar böyle özetlenebilir.
     
  4. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [​IMG]
    PDA veya akıllı telefonunuzda akıllı navigasyon

    Akıllı telefon hem bir cep telefonu hem de bir PDA işlevselliğine sahip elektronik bir el cihazıdır. PDA, günümüzde telefon işlevleriyle birlikte donatılmış olarak gelen elektronik bir planlayıcıdır. İki cihaz arasındaki fark çok çok azalmıştır.
    Genel olarak konuşmak gerekirse, akıllı telefonlar ses merkezli PDA benzeri özellikleri de sunan cihazlar ve PDA'lar veri merkezli ikincil olarak ses özelliklerine sahip cihazlardır.
    Ayrıca, PDA'lar kullanıcıya daha çok işlevsellik sağlayan daha fazla işlemci gücüne ve daha büyük ve dokunmatik ekranlara sahiptir. Akıllı telefonlar bu özelliklere sahip değildir, ancak genellikle daha kompakt ve taşınabilirdir.
    TomTom navigasyon yazılımı günümüzde çoğu PDA ve akıllı telefonda çalışmaktadır. Ancak, düzenli olarak piyasaya yeni cihazlar sürülmekte olduğundan bazı cihazlar desteklenmeyebilir.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    adresinde belirli bir cihazın TomTom navigasyon yazılımı destekleyip desteklemediğini kontrol edebilirsiniz.
    PDA veya akıllı telefonda yazılımın yanı sıra iki öğe daha gereklidir. Birincisi, ayrı bir cihaz ya da PDA/akıllı telefona yerleşik olarak bir GPS alıcısı. İkincisi, PDA/akıllı telefonunuza taktığınız ayrı bir bellek kartında gelen haritalar.
    Navigasyon sırasında tüm diğer PDA/akıllı telefon cihazının işlevleri (telefon, SMS, vb.) kullanılmaya devam edilebilir.
     

Sayfayı Paylaş