Modem Kurulumu nasıl yapılır

Konu, 'İnternet Alemi' kısmında Mehmetkarahanlı tarafından paylaşıldı.

  1. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [h=1]Modem Kurulum Ayarlarını Yapma ve Kablosuz İnternet (Wifi) Şifresini Ayarlama[/h]

    Modeminize reset attınız ve internete bağlanamıyorsanız. Modem kurma ayarlarını yapmayı bilmiyorsanız veyaKablosuz ağ şifresini tekrardan ayarlamak istiyorsanız aşağıdaki bilgileri göz önünde bulundurarak gerekli tüm modem kurulum ayarlarını yapabilirsiniz. Modeminizin Wlan Vlan ayarlarını yapabilir değiştirebilir mevcut şifrelerinizi görebilirsiniz. Ayrıca modemi daha önce başka bir yerde kullanıyor ve modemi başka bir yere taşıdıysanız aşağıdakikurulum ayarları yaparak gerekli düzenlemeleri sağlayabilirsiniz.


    [h=2]Modem Kurulum ve İnternet Ayarlarını Yapma ve İlk ADSL Modem Kurulumu Nasıl Yapılır:[/h]Burada bilmeniz gereken iki konudan bahsedeceğim bunlar Wifi kablosuz ağ şifresini değiştirme veya yeniden oluşturma ve İnternetiniz çalışmıyorsa yapmanız gerekenleri sırasıyla yazacağım.


    Öncelikle Modeminizin resetlenmiş olduğunu varsayıyorum. Yani yeni alınmış bir modemde neler yapılması gerekmektedir bunlardan bahsedeceğim ve ilk olarak internet ayarlarımızı yapacağız.


    [h=3]Modem İnternet Ayarlarını Yapmak;[/h]Öncelikle elinizde Kullanıcı Adı: 2761512302@ttnet Şifre: adsl15 benzeri bir modemin Ttnet internet sağlayıcısından hat almasına ve internet bağlantısına erişebilmesine izin verecek sadece bulunduğunuz yerdeki hattınıza tanımlı bir kullanıcı adı ve şifre bulunması gerekmektedir. Eğer yoksa 444 0 375 numaralı ttnet müşteri hizmetlerini arayarak alabilirsiniz ve birde modeminizin arkasında Telefon hattını bağlamış olmanız ve modemin çalışıyor olması gerekmektedir. Modeminizin ADSL hattını almaya çalıştığını yani ADSL lambasının yanıp sönmeler sonunda sabit olarak yanması gerekmektedir.Kullanıcı adını ve şifresini girmediğimiz için internet ışığı yanmaz.


    Ardından modeminize bağlantı yapmış olmanız gerekmektedir. Bu bağlantıyı bir ETHERNET kablosu veya KABLOSUZolarak modeme Sınırlı Erişim olarak da olsa bağlanmanız gerekmektedir.


    Bu bağlantıyı yani ilk bağlantı sırasında sıkıntılı olan modemde bir şifre varsa ve sizden şifre istiyorsa fabrika ayarlarında tanımlanan şifre modemin arka yüzünde WLAN şifresi olarak bulunan şifreyi girebilirsiniz.


    Bağlantıyı Sınırlıda olsa yaptıktan sonra internet ayarlarımızı yapmak için varsayılan ağ geçidi numarasıyla modemin ayarlarına giriş yapmamız gerekmektedir.


    [h=4]Varsayılan Ağ geçidi Numarasını Öğrenmek ( Modemin arayüzüne yani Ayarlarına girmek için Gerekli olan adres numarayı öğrenmek için) ; [/h]Bilgisayarım>Denetim Masası>Ağ ve Paylaşım Merkezi>Ağ Bağdaştırıcı Ayarlarını değiştire giriyoruz. Açılan ekranda Bağlandı yazan yani üzerinde kırmızı Çarpı olmayan simgeye iki defa basalım ve Açılan ekranda Ayrıntılar bölümüne girelim. Aşağıdaki resimden de varsayılan ağ geçidi numarasını nasıl öğrenebileceğinize dair yolu görebilirsiniz.
    [TABLE="class: tr-caption-container, align: center"]
    [TR]
    [TD]

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    [/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD="class: tr-caption"]Varsayılan Ağ Geçidini Öğrenme (Modem Arayüzüne Giriş)[/TD]
    [/TR]
    [/TABLE]
    IPv4 Varsayılan Ağ Geçidi bilgisinin karşısında yazan 192.168.1.1 veya 192.168.2.1 sizde ne yazıyorsa o numarayı alın ve bir internet tarayıcısına girelim. Yani facebook.com yazar gibi 192.168.1.1 yazarak girelim.


    İnternet Sayfası sizden şifre isteyecektir. Kullanıcı adı genelde admin şifrede ttnet olabilir. Yada kullanıcı adı ve şifrede admin olabilir. Burada takılırsanız modemin arayüzüne girmek için gerekli bilgiler modemin kılavuzlarında veya modemin üzerindeki etiketlerde yazabilir. Eğer hala modemin ayarlarına giremiyorsanız modeminizin arayüz şifresi daha önceden değiştirilmiş olabilir bu sebeple modeminizin arka yüzündeki reset bölümüne ince uzun bir ****lle reset deliği içerisinde bulunan düğmeye 10 sn kadar basarak modemin sıfırlanmasını yani resetlenmesini sağlayabilirsiniz.


    Bu ekranı da geçtikten sonra açılan pencerelerde hızlı kurulum veya quick setup gibi ibareler yardımı ile ayarlarınızı yapmanız gerekmektedir. Yada daha iyi bir bilgiye sahipseniz Modem arayüzünde İnternet veya DSL bölümleri içerisinde bulabileceğiniz düzenle ayarla gibi ibarelerden sonra açılan veya direkt açılan kullanıcı adı ve şifre girme ekranlarına gerekli bilgileri yazdıktan sonra kaydet demeniz yeterlidir.
    Ancak Hızlı kurulum arayüzlerindeki talimatları takip ederek rahatlıkla ayarlarınızı yaparsınız. Zaten genelde tüm ayarlarınız yapılandırılmış sadece kullanıcı adı ve şifre yoktur. Bunu da siz girip kaydettiğiniz de yada hızlı kurulum ara yüzünü tamamladığınızda modem ayarlamayı bitirmiş olacaksınız.
    Aşağıdaki resimde şifre girme ekranı verilmiştir modemden modeme farklılık göstermektedir ancak benzerdir.


    [TABLE="class: tr-caption-container, align: center"]
    [TR]
    [TD]

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    [/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD="class: tr-caption"]Modem İnternet Ayarını Yapma[/TD]
    [/TR]
    [/TABLE]


    Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi ADSL kullanıcı adı ve Şifrenizi yazmanız gereklidir. Yeni modemlerde reset attıktan sonra bu ayarlar otomatik yapılmaktadır ancak bazen el ile girmeniz gerekebilmektedir. Eğer TTNET ADSL kullanıcı adınızı unuttunuz veya hatırlamıyorsanız Ttnet müşteri hizmetlerini arayıp gerekli bilgileri alabilirsiniz (444 1 375). Farklı bir şirketten hizmet alıyorsanız @ttnet yerine farklı ibareler yazmanız gerekebilir. Ayarları Kaydet dedikten sonra bir kaç dakika bekleyin DSL ve internet ışığı sabit yandıktan


    sonra tarayıcınızı yeniden kapatıp açın ve internet bağlantısını kontrol edin. Google Chrome'u kullanıyorsanız kapatıp açın ve bir internet adresine gitmeye çalıştığınızda sol alt tarafta proxy komut dosyası alınıyor dosyası indiriliyor Ana bilgisayar çözümleniyor gibi ibarelerin modem ile bilgisayar arasındaki veri akışını yapmasını bekleyin. Kısa süre içerisinde internet gelecektir. (Eğer ADSL ve İnternet Lambalarınız yanıyor ise.) İnternet ışığınız yanmış ancak Bağlantıya hala sınırlı diyebilir ancak proxiyi dediğim gibi tarayıcı aldıktan sonra Kablosuz ağ simgesinin üzerindeki ünlem işareti ve Sınırlı bağlantı ibaresi de normale dönecektir. Evet umarım Modem Kurulumu Yapmayıanlaşılır bir şekilde anlatabilmişimdir.


    Bu ayarları yaptıktan sonra kalan tek şey Kablosuz Ağ şifresini oluşturma veya değiştirmedir.


    [h=3]Modem Kablosuz Ağ (Wifi-Wlan) Şifresini Değiştirme Veya Ayarlama;[/h]Yukarıdaki varsayılan ağ geçidi ile modem ayarlarına girmekten bahsetmiştim. Bu modem arayüz ayarlarına ulaştıktan sonra. Kablosuz Güvenlik Security gibi ibareler bulunan menüler içerisinde Kablosuz Ağ Güvenliği gibi ekranlarda şifre ayarlama ve SSID: yani kablosuz ağınızın ismini ayarlayıp Preshared Key Kısımları yani Kablosuz Ağ Şifresini oluşturabileceğiniz ekranlar bulunmaktadır. Ayrıca Kablosuz ağın şifre güvenliğinin türünü yani şifreleme türü olarak WEP WPA veya WPA2 türlerinden WPA2'yi kullanabilirsiniz. (WPA2 en güvenilir olanıdır.) Vermiş olduğum bu ibareler modemden modeme değişiklik gösterebilir.


    [TABLE="class: tr-caption-container, align: center"]
    [TR]
    [TD]

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    [/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD="class: tr-caption"]Kablosuz (Wifi) İsim ve Şifre Ayarlarını Yapma[/TD]
    [/TR]
    [/TABLE]


    Yukarıda görülen resimde görüldüğü gibi SSID adını Yani Wlan Adını GOOGLE+ olarak ayarladım ve şifresini de parolada görüldüğü gibi ayarladım. Bu ekranda yaptığınız ayarı kaydettikten sonra modeminizin Kablosuzu yayını kesilecek ve yaptığınız ayarlar ile kısa bir süre içerisinde tekrardan başlayacaktır. Ayrıca bu ekrana ulaştığınızda daha herhangi bir değişiklik yapmadığınız bilgi şu anda kablosuzdan yapılan yayına ait bilgilerdir. Burayı isteğinize göre ayarlaya bilirsiniz. Unutmayın Her kaydet dedikten sonra modemi bir kez yeniden başlatmanız gerekebilir.
     
  2. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    Kablolu ve Kablosuz (Wireless) ADSL Modem Kurulumu

    İnternet Explorer ya da herhangi bir tarayıcı sayfasına adsl giriş sayfamızın adresini yazıyoruz. Adsl ile gelen kitapçıkta verilir bu adres.
    Genel olarak;


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !



    Adresleri kullanılır.

    Sayfaya gittiğimizde giriş şifresi isteyecektir. Bu bilgi de o kitapçıkta yer alır. Fakat genel olarak 1234, epicrouter, ya da boş şifre oluyor. Kullanıcı adı isterse admin ya da root olabilir. Bu bilgilere kitapçıktan bakmanız daha doğru olacaktır. Şimdi girişi yapalım.


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !



    ADSL / Internet Settings (ADSL / Internet Ayarları) bölümünden ISP Settings kısmına geliyoruz. Burası sizin ttnet (veya smile adsl vs vs..) ayarlarınızı yapacağınız yer.

    Protocol: PPPoE
    VPI/VCI: 8/35
    Encapsulation: LLC
    QoS Class: UBR
    Username: TTnet veya Smile Adsl (vs ..) Kullanıcı Adı
    Şifre: TTnet şifreniz

    Olarak ayarlayıp, save settings butonuna basıyoruz.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !



    Kablolu Modemler için tüm ayarlar bu kadar. Kablosuz modem sahibi olanlar (wireless) kurulum ve wireless'a şifre koyma gibi ayarlar için aşağıyı takip edebilirler.

    Security/Wireless Security bölümüne geliyoruz.

    Burada wireless'ın açık olup olmadığına emin olalım. Enable yapıyoruz ve save settings butonuna basıyoruz.


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !



    Wireless Encryption kısmından Web Only seçeneğini seçiyoruz ve save settings butonuna basıyoruz.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !



    Son olarak şifrelerimizi belirlemeye geldi sıra.

    WEP Mode: 128-bit
    Key Entry Method: ASCII
    Key Provisioning: Static

    olarak ayarlarsak güvenli bir şifreleme sistemine sahip oluruz. Şifreyi 13 haneli olarak belirleyiniz.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    [COLOR=DarkOrchid]
    [COLOR=Red]Save Settings[/COLOR] butonuna tekrar basıyoruz ve kablosuz ADSL'in tadını çıkarıyoruz.[/COLOR]
     
  3. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [FONT=WOL_Reg]Oturma odanızda koltuğa oturup web'e göz attığınızı veya gece yatakta dinlenirken arkadaşlarınızla çevrimiçi sohbet ettiğinizi ya da mutfaktayken bilgisayarınızdan ev ofisinizdeki yazıcıya belgeler gönderdiğinizi düşünün. Kablosuz ağ, ağ iletişiminde mükemmel esneklik sağlar ve kurulumu da düşündüğünüzden çok daha kolaydır. Bu makalede, kablosuz ağınızı kurma ve kullanmaya başlama konusunda sizi yönlendiren adımlar sunulmaktadır.[/FONT]
    [FONT=WOL_Reg]Doğru ekipmanı edinme

    Kablosuz ağınızı kurabilmeniz için öncelikle aşağıdaki öğeler gerekir:

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    [/FONT]
    [​IMG][FONT=WOL_Reg]


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    [/FONT]

    [FONT=WOL_Reg]Modem ve Internet bağlantısını kurma

    Tüm ekipmanları edindikten sonra, modemi ve Internet bağlantısını kurmanız gerekir. Modeminiz Internet hizmet sağlayıcınız (ISS) tarafından sizin için kurulmadıysa, modemi bilgisayarınıza ve Internet'e bağlamak için modemle birlikte gelen yönergeleri izleyin. Dijital Abone Hattı (DSL) kullanıyorsanız, modeminizi bir telefon jakına bağlayın. Kablo kullanıyorsanız, modeminizi bir kablo jakına bağlayın.


    [/FONT]

    [FONT=WOL_Reg]Kablosuz yönlendiriciyi konumlandırma

    Kablosuz yönlendiriciyi, en düşük düzeyde girişimle en güçlü sinyali alacağı bir yere koyun. En iyi sonucu almak için şu ipuçlarını izleyin:


    • [FONT=WOL_Bold]Kablosuz yönlendiriciyi merkezi bir konuma yerleştirin.
    • Kablosuz sinyal gücünü evinizin tamamında artırmak için yönlendiriciyi olabildiğince evinizin merkezine yakın bir konuma yerleştirin.
    • [FONT=WOL_Bold]Kablosuz yönlendiriciyi yerden yükseğe ve duvar ve ****l dosya dolapları gibi ****l nesnelerden uzağa konumlandırın.[/FONT] Bilgisayarınız ile yönlendiricinin sinyali arasında ne kadar az fiziksel engel varsa, yönlendiricinin tam sinyal gücünü o kadar iyi kullanabilirsiniz.
    • [FONT=WOL_Bold]Paraziti azaltın.[/FONT] 802.11g ağ iletişimi ekipmanı, 2,4 gigahertz (GHz) radyo frekansı kullanır. Bu, çoğu mikrodalga ve kablosuz telefonun frekansıyla aynıdır. Mikrodalgayı çalıştırır veya kablosuz telefonda görüşme yaparsanız, kablosuz sinyaliniz geçici olarak kesilebilir. 5,8 GHz gibi daha yüksek frekansa sahip bir kablosuz telefon kullanarak bu sorunların büyük kısmını önleyebilirsiniz.


    [/FONT][/FONT]

    [FONT=WOL_Reg]Kablosuz ağınızın güvenliğini sağlama

    Güvenlik her zaman önemlidir; söz konusu kablosuz ağ olunca, ağ sinyaliniz evinizin sınırları dışına da gidebildiğinden, güvenlik daha da büyük önem taşır. Ağınızın güvenliğini sağlamazsanız, yakın civarda bilgisayarı olan kişiler, ağ bilgisayarlarınızda saklanan bilgilere erişebilir ve web'e girmek için Internet bağlantınızı kullanabilir. Ağınızın güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olmak için aşağıdakileri yapın:


    • [FONT=WOL_Bold]Varsayılan kullanıcı adını ve parolayı değiştirerek yönlendiricinizi koruyun.
    • Çoğu yönlendirici üreticisinin, varsayılan ağ adının yanı sıra yönlendiricide varsayılan bir kullanıcı adı ve parolası vardır. Birileri siz bilmeden yönlendiricinize erişmek için bu bilgileri kullanabilir. Bu riski önlemek için, yönlendiricinizin varsayılan kullanıcı adını ve parolasını değiştirin. Yönergeler için, aygıtınızla birlikte gelen bilgileri kontrol edin.
    • [FONT=WOL_Bold]Ağınız için bir güvenlik anahtarı oluşturun.[/FONT] Nasıl dosya dolaplarının anahtarları ve kasaların şifreleri varsa, yetkisiz erişimden korunmaları için kablosuz ağların da ağ güvenlik anahtarı vardır. Ağ güvenlik anahtarı oluşturmak için şu adımları izleyin:
      • Ağ ve Paylaşım Merkezi'ni açmak için [FONT=WOL_Bold]Başlat[/FONT] düğmesini [​IMG] ve sonra [FONT=WOL_Bold]Denetim Masası[/FONT]'nı tıklatın. Arama kutusuna [FONT=WOL_Bold][/FONT]yazın ve [FONT=WOL_Bold]Ağ ve Paylaşım Merkezi[/FONT]'ni tıklatın.
      • [FONT=WOL_Bold]Yeni bağlantı veya ağ kurun[/FONT] öğesini tıklatın.
      • [FONT=WOL_Bold]Yeni bir ağ kur[/FONT]'u ve sonra [FONT=WOL_Bold]İleri[/FONT]'yi tıklatın.



      Sihirbaz, ağ adı ve güvenlik anahtarı oluşturma işlemi süresince size yol gösterecektir. Yönlendiriciniz destekliyorsa, sihirbaz varsayılan olarak Wi‑Fi Korumalı Erişim (WPA veya WPA2) güvenliğine ayarlar. WPA veya Kabloluya Eşdeğer Gizlilik (WEP) güvenliğinden daha iyi güvenlik sağladığından mümkünse WPA2 kullanmanız önerilir. WPA2 veya WPA ile parola da kullanabilirsiniz, böylece şifreli harf ve sayı sırasını hatırlamak zorunda kalma

    [​IMG]Ağ güvenlik anahtarı oluşturma



    • Güvenlik anahtarınızı not edip güvenli bir yerde saklayın. Sihirbazdaki yönergeleri izleyerek güvenlik anahtarınızı bir USB flash sürücüsüne de kaydedebilirsiniz.
    • [FONT=WOL_Bold]Güvenlik duvarı kullanın.[/FONT] Güvenlik duvarı, bilgisayarınızın korsanlardan veya kötü amaçlı yazılımlardan korunmasına yardımcı olabilecek donanım ya da yazılımdır. Ağınızdaki her bilgisayarda güvenlik duvarının çalıştırılması, ağınızdaki kötü amaçlı yazılım yayılımının denetlenmesine ve siz Internet'e erişirken bilgisayarlarınızın korunmasına yardımcı olur. Windows Güvenlik Duvarı, bu Windows sürümüne dahil edilmiştir.



    [/FONT][/FONT]

    [FONT=WOL_Reg]Ağınıza bilgisayar ekleme

    Dizüstü veya masaüstü bilgisayarınızı kablosuz ağınıza bağlamak için şu adımları izleyin:


    • Ağa Bağlan'ı açmak için bildirim alanındaki ağ simgesini ([​IMG] veya [​IMG]) tıklatın.
    • Ağlar listesinde, bağlanmak istediğiniz ağı ve sonra da [FONT=WOL_Bold]Bağlan
    • 'ı tıklatın.
    • Güvenlik anahtarını girin. Anahtarı yazabilir veya güvenlik anahtarını içeren bir USB flash sürücüyü bilgisayardaki USB bağlantı noktasına takabilirsiniz.





    [/FONT][/FONT]

    [FONT=WOL_Reg]Dosyaları ve yazıcıları paylaşma

    Çoğu kişi, evdeki herhangi bir odadan Internet'e erişebilmek için kablosuz ağ kullanır, ancak kablosuz olarak dosya ve yazıcılara erişme özgürlüğüne de sahip olmak ister.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    [/FONT]

    [FONT=WOL_Reg]Özgürlüğün tadını çıkarın

    Ve işte, kablosuz ağınız kullanıma hazır. İster koltukta ister bahçede dinlenirken web'e göz atabilir, e-posta gönderebilir veya çevrimiçi alışveriş yapabilirsiniz.
    [/FONT]
     
  4. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    Kablosuz Ağ Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?
    [​IMG]
    Kablosuz ağ bağlantısı ilk olarak acil durumlarda iletişime olanak sağlayabilecek bir sistemin geliştirilmesi üzerine bulunmuştur. Daha sonra yaygınlaşarak oldukça fazla kullanım alanı bulmuştur. Çünkü kablosuz ağ sistemi şehirlerde oldukça ucuz maliyetlerle hiçbir altyapı ve kablo bağlantısı işlemlerine gerek duymadan kesintisiz internet bağlantısı sağlanabilmektedir. Kablolu bağlantı sistemlerinde belirli sayıda her PC’ye bir kablo gidecek şekilde bağlantı sağlanır fakat kablosuz ağ sistemlerinde birçok bağlantı noktası üzerinden çok geniş bir alanda ve çok daha fazla sayıda kullanıcı özgürce bağlanabilmektedir. Kablosuz ağ bağlantı noktaları diğer ağlarla iletişime geçecek şekilde programlanmıştır. A noktasından B noktasına giden bir bilgi, bağlantı noktalarının birinden diğerine geçerek ilerler. Bu esnada bağlantı noktası en hızlı ve güvenli yolu seçer. Buna dinamik yol gösterme(dynamic routing) denir.


    Nasıl Çalışır
    Kablosuz ağ bağlantı noktaları aslında bildiğimiz router modemlerle aynı şekilde çalışırlar ve küçük radyo dalgaları üreten sistemlerdir. WiFi standartları çeşit ve özelliklerine göre 802.11a, b,g ve n olarak ayrılmışlardır. Bunlardan en yaygın olarak kullanılanı 802.11b’dir ve 2.4Ghz’lik yayılma aralığına sahiptir. Ancak 802.11b ile en fazla 11 Megabit’lik bağlantı kurabilmek mümkündür. Oysa 802.11g ile saniyede 54 Mbit, 802.11n ile 140 Mbit’lik hızlara ulaşmak mümkündür. Günümüzde dizüstü bilgisayarların tamamına yakını üzerlerinde entegre Wi-Fi alıcıları bulundururlar. Bulunmayanlar ise PCMCIA kartlarla bu özelliği kolayca kazanabilirler.

    Kablosuz ağ sistemleri radyo frekansları ile çalışmaktadırlar. Radyo dalgaları ile haberleşme üç çeşit olabilmektedir. Bunlar alıcı(receiver), verici(transmitter) ve alıcı-verici(trans-receiver) olarak adlandırılırlar.
    Bunlardan kısaca bahsetmek gerekirse;
    Alıcılar
    Adından da anlaşılabileceği üzere sadece radyo sinyallerini alabilen fakat gönderme özelliği barındırmayan aygıtlardır. Bunlara en basit örnek olarak FM radyoları ve televizyonları gösterebiliriz.

    Vericiler
    Sadece radyo sinyalleri gönderebilen ama alma yetileri olmayan elektronik devrelerdir. Bunlara örnek olarak radyo verici istasyonları, televizyon verici İstasyonları vb. sayılabilir.

    Alıcı-Vericiler
    Hem alma hem verme özellikleri olan aygıtlardır. Bunlara örnek olarak telsiz röleleri, cep telefonu baz istasyonları, cep telefonları vb. sayılabilir.

    İletişim anlamında bilinmesi gereken bir diğer konu ise iletim yönüdür. İletim yönleri üçe ayrılır:

    1. Tek Yönlü İletim(Simplex): Kurulan iletim sistemin de iletimin sadece bir yöne yapılabildiği zaman aldığı addır. Örnek olarak FM radyolar gösterilebilir.
    2. Çift Yönlü Eş Zamansız İletişim(Yarı-Dupleks, Half-Duplex): Kurulan iletim sisteminde çift yönlü iletim yapılabildiği ancak eş zamanlı olarak sadece bir tarafın gönderim yapabildiği sistemlerdir. Örnek olarak Telsiz uygulamaları gösterilebilir. Bilgi sistemlerinde kullanılan radyo frekansı ile çalışan kablosuz iletişim sistemleri genelde bu tiptedir. Örneğin IEEE 802.11g standardı 54 Mbps’de Yarı-Dupleks iletim imkanı sunar.
    3. Çift Yönlü Eş Zamanlı İletişim (Tam-Dupleks,Full-Duplex): Hem alıcı hem vericinin eşzamanlı iletim yapabildiği zaman aldığı isimdir. Örnek olarak cep telefonları, telsiz telefonlar gösterilebilir.
    Şehrin üzerinde bağlantı noktaları arasında kusursuz bir ağ oluşturulur. Bu sayede trende, arabada, parkta, cafelerde, restaurantlarda vb. birçok yerde özgürce internete bağlanabilmek mümkündür. Şehirlerde belirli aralıklarla yerleştirilmiş bağlantı noktaları ile kesintisiz sürekli bir bağlantı sağlanılır. Bunun için genellikle saniyede 11 Mbit(1.35MB/s) hıza olanak sağlayan ve 2.4 Ghz’lik yayılma aralığına sahip 802.11b sistemi kullanılır. Bu sistem hem fazla güç tüketmediklerinden hem 2.4 Ghz gibi birçok yerde kullanılan(modemler, oyun kumandaları vs.) standart bir yayılma aralığına sahip olduklarından ve insanlara zarar vermediği ifade edilen radyo frekansı ile haberleştiğinden şehir kullanımında tercih edilmektedir. Fakat şahsi görüşüm olarak bu frekansların her türlüsünün insanları etkilediğini ve aynı TV, radyo, cep telefonu frekanslarında olduğu gibi uzun vadede insanlara zararlı olacağını düşünüyorum. O nedenledir ki dizüstü bilgisayarımı biraz zorluk çıkarsa da kablolu modem ile kullanmaktayım.
    Günümüzde adından bahsedilen yeni kablosuz ağ teknolojisi ise WiMAX’tir. Çalışma prensibi standart kablosuz ağ sistemleriyle aynıdır fakat çok güçlü mikrodalga iletimiyle sinyalleri daha uzak mesafelere taşıyabilmek mümkündür. Bu sayede birim metrekarelik alan için gereken kablosuz ağ noktası maliyeti düşmekle beraber sinyal kalitesi de arttırılmış olmaktadır. Tabi sinyal kuvveti arttıkça bunun insanlara daha da fazla zararlı olacağı gerçeği hiç düşünülüyor mu gerçekten merak ediyorum. Baz istasyonlarının sağlığımızı ve hatta hayatımızı büyük ölçüde tehdit ettiğini düşünürsek, buna kablosuz modem, oyun kumandaları, klavye, mouse, bluetooth cihazları gibi aygıtlar da eklenince oluşan manyetik kirlenmenin boyutlarını düşünmek bile istemiyorum. Teknolojinin insan sağlığını destekleyici şekilde örneğin CRT’lerden LCD monştörlere geçişte olduğu gibi ilerlemesi gerekirken, gün geçtikçe manyetik kirlenmeye çanak tutulması insanları endişelendiriyor. Bunun en son örneği ise, elektriğin e kablosuz olarak iletilmeye başlanması. Tam bir manyetik alan kaynağı olan elektrik enerjisinin dağıtımı bu şekilde desteklenir ve yaygınlaşırsa, çok daha vahim durumlarla karşılaşılacağı ve toplu beyin ölümlerinin gerçekleşebileceği aşikar. İnsan beyninin de nöronlar yani sinir hücreleri üzerinden elektriksel olarak çalıştığını biliyoruz. Manyetik alan kaynakları beynin kendi manyetik alanını bozarak beyin ısısını arttırmakta ve hücreleri yavaş yavaş öldürerek ciddi hasarlar vermekte. Bölünme ile bir daha yerine gelemeyen beyin hücrelerinin ölümünden kaynaklı ciddi dolaşım bozuklukları ve ilerleyen safhalarda buna bağlı vücut iflası ve beyin ölümleri görülebilir.
    Teknolojinin daha bilinçli kullanılması gerektiğinin farkına felaketler olmadan önce varılması dileğiyle…
     

Sayfayı Paylaş