Lazer yazıcı nedir? Nasıl Çalışır?

Konu, 'Donanım' kısmında Mehmetkarahanlı tarafından paylaşıldı.

  1. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [​IMG]
    Lazer yazıcıların en temel prensibi statik elektriklenmedir. Statik elektrik iki yalıtkan nesne arasında oluşan elektriksel potansiyel olarak açıklanabilir, balonla insan vücudu arasındaki veya yün kazağımızı çıkarırken saçlarımızda meydana gelen elektriklenme static electricy e örnek olarak verilebilir. Zıt elektrik yüklü atomların birbirini çekmesi gibi zıt yüklü statik elektrik alana sahip nesneler de birbirini çekim kuvveti uygularlar.

    [​IMG]
    Lazer yazıcılar statik elektriklenmeyi geçici bir yapışkan olarak kullanırlar. Laser printer sisteminin çekirdek elemanı fotoreseptördür. Fotoreseptör genelde dönen bir silindir veya davul biçimindedir. Fotoreseptör silindir ışık fotonları ile deşarj edilen bir yapıya sahiptir. Üzerine yüksek miktarda düşen ışık fotoreceptor drum un iletken bir yapı kazanmasını sağlar.
    [​IMG]
    Silindir – Drum
    Silindir öncelikle şarj korona teliyle bir elektrik akımı verilir pozitif elektrik yüküyle yüklenir. Fotoreseptör silindir döndükçe üzerine ince lazer ışını düşen bölgeleri deşarj olur yani bu noktalar elektrik yükünü boşaltır. Bu elektriksel deşarj olayı sayesinde fotoreseptör silindir üzerinde yazdırılmak istenilen harf, karakter ve resimler oluşturulmuş olur.

    [​IMG]
    Bu aşamadan sonra fotoreceptor silindir pozitif yüklü siyah tozdan oluşan bir toner ile kaplanır. Tonerden verilen mürekkep tozu pozitif yüklü olduğu için fotoreseptör silindirin deşarj edilmiş bölgelerine statik elektriklenme ile yapışacaktır. Ancak bu pozitif yüklü tozlar fotoreseptörün pozitif yüklü bölgeleri tarafından itilecektir.
    Siyah toz silindir üzerine yapıştıktan sonra silindir kağıdı döndürmeye başlar. Kağıt döndürülmeye başlanmadan önce silindir corona teli aracılığıyla negatif yüklenir. Elektrostatik elektriklenme sonucu kağıt silindire yapışır ve silindir üzerindeki siyah tozu alır böylece yazı kağıt üzerine aktarılmış olur. Kağıdın silindirden ayrılabilmesi için silindir corona teli ile deşarj edilir.
    Fuser
    Son olarak kağıt bir kısım ısıtıcı silindirden oluşan fuserin içinden geçer. Fuser kağıdın liflerini ısıtarak dağınık kalan toner tozlarını eritir. Fuser aynı zamanda kağıdın çıkışa doğru ilerlemesini sağlayarak çıktıyı almamızı sağlar. Yeni yazdırılmış kağıdın sıcak olmasının sebebi fuserdir.

    [​IMG]
     
  2. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR

Sayfayı Paylaş