İSTANBUL tanıtım videosu

Konu, 'Marmara Bölgesi' kısmında draculu45 tarafından paylaşıldı.

  1. draculu45
    Offline

    draculu45 Süper Üye Üye

    Kayıt:
    24 Nisan 2007
    Mesajlar:
    925
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    TNT2DEPO
    Filizli Köşk

    Florya Atatürk Deniz Köşkü
    Atatürk'ün Florya Deniz Köşkü Türkiye cumhurbaşkanlarının yazlığı şeklinde kullanılmıştır. Marmara Denizi'ne T biçiminde uzantısı ile bu köşk, 1935'de inşa edilmiştir. Erken 20 inci yüzyıl mobilyalarından en iyi örneklerin görülebildiği bir sergendir. Atatürk burada kalan ilk cumhurbaşkanıdır.

    Hereke İpekli Dokuma ve Halı Fabrikası

    Ihlamur Kasırları
    19 uncu yüzyıl yaptırılan Ihlamur Köşkü ismini bahçesinde yetişen ıhlamur ağaçlarından almıştır. Şimdilerde İstanbul'un ortasında yer alan bu köşk eskiden şehrin dışındaydı.

    Küçüksu Kasrı
    Yazlık olarak kullanılan saray, 19 uncu yüzyılın ortasında I. Abdülmecit tarafından yaptırılmıştır.

    Maslak Kasırları
    Sultan Abdülaziz tarafından av evi olarak tasarlanan Maslak Köşkü, 19 uncu yüzyıl Osmanlı süsleme sanatının kayda değer en güzel örneklerini taşımaktadır.

    Merasim Köşkü
    Resmi törenler için kullanılmaktayken, Maiyet Köşkü sultanın maiyetini, bazı hallerde de saraydan gezinti için ayrıldıklarında haremini barındırmıştır. (Pazartesi ve Perşembe hariç her gün açıktır.)

    Tekfur Sarayı

    Topkapı Sarayı
    15-19 uncu yüzyıllar arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun merkezinde bulunan Topkapı Sarayı, labirentleriyle, Boğaz, Haliç ve Marmara Denizi'nin sularının karıştığı noktada, bir kara parçası üzerinde yer almaktadır. Yeni sarayın (Topkapı Sarayının) yapımına 1466'dan sonra başlanmış ve Fatih ölmeden birkaç sene önce 1478'de tamamlanmıştır. Bu saray diğer Avrupa Sarayları gibi tek bir binada olmayıp çeşitli köşk ve dairelerden oluşmuştur. İlk olarak yapılan Çinili Köşk Sırça Saray'dır ve 1472'de bitmiştir. Orta Asya mimarisi karakterinde ve iki katlı köşk 1875'te Arkeoloji, 1908 senesinde de Türk İslam Eserleri Müzesi olmuştur. 1953'te ise Fatih Eserleri Müzesi olarak açılmıştır. Çinili Köşkü, Kubbealtı Arzodası, Hasoda, Hazine, Kiler ve Seferliler gibi koğuşlar, mutfakların bir kısmı, hastalar odası, hamam şimdi kütüphane olan Ağalar Cami, ahır ve diğer binaların yapımı izlemiş ve son olarak da yapı 1478'de Saray surlarının ve Bab-ı Humayun denen Sultanahmet yönündeki asıl kapının inşaatı ile tamamlanmıştır.

    Fatih devrinde ortalama 750 kişi olan saray halkı gittikçe artmış ve XIX. yüzyılda normal günlerde 5000, bayram günleri gibi fevkalade zamanlarda ise 10.000'i bulmuştur. Bu sebeple bu saraya zamanla yeni yeni ilaveler yapılmıştır.

    Topkapı Sarayı Harem kısmı III. Sultan Murat devrinde 1574 - 1595 yıllarında yapılmış ve ondan sonra Bayazıt'daki harem halkı buraya nakledilmiştir. XIX. yüzyıl başlarında harem halkı 474 kişi idi. Harem'e girerken Kızlar Ağası Dairesi ve onun üst katında da küçük şehzadelerle Sultanlar için Şehzadeler Mektebi vardı. Sarayda zamanla Enderun Mektebi, Hekimbaşı Odası, Enderun Eczanesi, iç avlulardaki köşklerle Sarayburnu sahillerinde yazlık köşkler yapılmış, mutfaklar, ahırlar genişletilmiş, yeni yeni cami ve küyüphaneler ilave edilmiştir.
     
  2. draculu45
    Offline

    draculu45 Süper Üye Üye

    Kayıt:
    24 Nisan 2007
    Mesajlar:
    925
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    TNT2DEPO
    Yıldız Porselen Fabrikası

    Yıldız Sarayı
    Boğaziçine hakim tepeler ve vadileri kaplayan geniş alan üzerine serpiştirilmiş, yüksek duvarların çevrelediği avlular içerisinde köşkler, bahçeler kompleksidir. İstanbul'un bu ikinci büyük sarayı günümüzde değişik hizmetlere ayrılmış, bölünmüş durumu ile gelmiştir. Yıldız Sarayı, III.Selim'in annesi Mihrişah Sultan tarafından ilk yaptırılan bir köşkler bütünüdür. II.Mahmut Yıldız adını verdiği ikinci bir köşk yaptırmış, bu isim daha sonra Abdülmecit, Abdülaziz ve Abdülhamit'in hükümdarlığında yaptırılan bütün gruba geçmiştir. Sultan Abdüaziz zamanında köşkler çoğalmaya başlamış, Malta, Çit, Çadır, Şale Köşkleri yapılmış, koru usta bahçevanların elinde bakir görünüşüne dokunulmadan düzenlenmiştir. Sultan Abdülhamit, burada 32 yıl yaşamış, 33 yıllık saltanatında, şehir içinde şehir gibi olan bu korunaklı sarayı resmi daire ve haremi olarak kullanmıştır.

    Yönetim Kısımları'na ilaveten Yıldız Sarayı'nda birçok bölüm ve bir de cami bulunmaktadır. 19 uncu yüzyılın sonunda, II. Abdülhamit zamanında tamamlanmıştır. Yapıların en büyük ve zarifi Şale, sultanların nasıl bir lüks içinde yaşayıp eğlendiklerini göstermektedir. Dünyanın her yöresinden getirilen çiçekler, ağaçlar ve bodur bitkilerle bezeli büyük saray parkından Boğaz'ın panoramik görüntüsü çok güzeldir. Restorasyon çalışmaları nedeniyle sadece Şale ve park halka açıktır.
     
  3. draculu45
    Offline

    draculu45 Süper Üye Üye

    Kayıt:
    24 Nisan 2007
    Mesajlar:
    925
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    TNT2DEPO
    Camiler, Kiliseler ve Sinagoglar

    İsanbul'un ünlü camileri arasında Sultanahmet Cami, Süleymaniye Cami, Rüstem Paşa Cami, Fatih Cami, Eyüp Cami, Yeni Cami, Sokullu Mehmet Paşa Cami ve Mihrimah Sultan Cami sayılabilir.

    Kente pek çok kilise ve manastır faal durumdadır. Bir kısmı ise cami haline dönüştürülmüştür. Studios Manastin Kilisesi , Sergios-Bakhos Kilisesi, Hagia Eirene Kilisesi, Pantakrator Manastir Kilisesi, Vefa Kilisesi (Hagios Theoderos), Nyrelaion Manastır Kilisesi, Eglise D'hagia Thekla Manastırı, Eski İmaret Cami (Pantepoptes Manastin Kilisesi), Kalenderhane Cami (Akataleotos Manastırı), Fenari İsa Cami (Lios Manastır Kilisesi) ve Fethiye Cami (Pammakaristos Manastr Kilisesi) ünlüleridir.

    Bedestenler

    Kapalı Çarşı: Dev ölçülü bir labirent gibi, 60 kadar sokağı, üç binden fazla dükkanı ile dünyanın en eski ve büyük kapalı çarşısı olan "Kapalı Çarşı" İstanbul şehrinin merkezinde yer alır. Adeta bir şehri andıran, bütünü ile örtülü bu site zaman içerisinde gelişip büyümüştür. 15. yüzyıldan kalma duvarlı, bir seri kubbe ile örtülü eski iki yapının etrafı sonraki yüzyıllarda, gelişen sokakların üzerleri örtülerek, ekler yapılarak bir alışveriş merkezi haline getirilmiştir. Geçmişte burası, her sokağında belirli mesleklerin yer aldığı ve bunların da, el işi imalatın sıkı denetim altında bulundurulduğu, ticari ahlak ve törelere çok saygı gösterilen bir çarşıydı.

    Çarşının ana caddesi sayılan sokakta çoğunlukla mücevher dükkanları, buraya açılan yan bir sokakta altıncılar bulunur. İstanbul'u ziyarete gelen turist grupları için alışveriş olanakları, çarşının ana girişindeki modern ve büyük alışveriş merkezleri tarafından sağlanmaktadır.

    Mısır Çarşısı: İstanbul'un ikinci kapalı çarşısıdır. IV. Mehmet'in annesi Hatice Turhan Sultan tarafından Yeni Cami'ye vakıf olarak yaptırılmıştır. Çarşıda 6 kapı vardır. Bunlardan 3'ü revak olup, yapıyı daha da güzelleştirmektedir.
     
  4. draculu45
    Offline

    draculu45 Süper Üye Üye

    Kayıt:
    24 Nisan 2007
    Mesajlar:
    925
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    TNT2DEPO
    Bakırcılar Çarşısı: İstanbul’un özellikle yabancıların dikkatini çeken, bir çarşısı da Beyazıttaki Bakırcılar Çarşısıdır. Şimdiki İstanbul Üniversitesi Merkez Binası bahçesinin doğu ve kuzey duvarları altında bir sıra dükkan halindedir. Burada çeşitli bakır işi levha bakırdan döğme olarak elle yapılmakta ve kazan tencere, kuşhane, sahan, tava, tas, leğen, ibrik, güğüm, bakraç, kova, maşrapa, sini, mangal, şamdan, bakırdan, "gülabdab" olarak satılmaktadır.

    Kapalı Çarşı: (Kuleli Cami Altındaki Kapalı Çarşı) Üstü kapalı çarşıların bir örneği de, 19 yüzyılda yapılan son senelerde restore edilen Laleli Camii altı dükkanlarıdır.

    Su Kemerleri

    Mualla Kemeri: Mimar Sinan tarafından yapılan su kemerlerinden biridir. Alibey deresi vadisindedir. Orta kesimde 4 büyük kemer vardır.

    Uzun Kemer: Mimar Sinanın yaptığı kemerlerden biridir. Kemerburgazın 1500 m kadar kuzeybatısıdadır. Kanuni Sultan Süleyman zamanında yaptırılmıştır.

    Güzelce Kemer: Cebeci Köy Kemeri olarak da bilinen eser Kanuni Sultan Süleyman devrinde Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Kemerburgazın güneyindeki Cebeci Köyün 1500 m. kadar doğusundadır.

    Bahçeköy Kemeri: Sultan Mahmut Kemeri olarak bilinen kemer Bahçeköyden Büyükdere'ye doğru 1 km mesafededir. I. Mahmut zamanında 1731'de tamamlanmıştır.
     
  5. draculu45
    Offline

    draculu45 Süper Üye Üye

    Kayıt:
    24 Nisan 2007
    Mesajlar:
    925
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    TNT2DEPO
    Çeşmeler

    Sultanahmet Çeşmesi (III. Ahmet Çeşmesi): Topkapı sarayının Bab-i Hümayun kapısı önündedir. Binanın dört cephesindeki taş ve bronz işçiliği yazılar kadar tahta saçaklann süsleri birer sanat şaheseridir. Çeşme, klasik dönemin mütevazi çizgilerinden sıyrılmış, hatların zerafeti, zenginlik ve güzelliği ile emsalleri arasında sivrilmiştir.

    Üsküdar III. Ahmet Çeşmesi: Üsküdar'da iskele meydanında yer alır. 1728'de yapılmıştır. Ahşap çatılı ve dört yüzlü bir meydan çeşmesi olup mimarlık, hattatlık, taş işçiliği ve şiir sanatının bir şaheseridir.

    Alman Çeşmesi: Sultanahmet meydanında parkın içindedir. Alman İmparatoru II. Wilhelm'in İstanbul'u ikinci ziyaretinin anısı için bütün kısımları ile Almanya'da yapılmış, İstanbul'a getirilerek hazırlanan kemerlerin üzerlerine konmuştur. 20'inci yüzyılın ilk günü olan 1 Ocak 1901'de açılış töreni yapılan bu çeşmenin üç kubbesi altın mozaik kaplıdır.

    Tophane Çeşmesi: Tophane Meydanındadır. 1732'de I. Mahmut tarafından Hassa Baş Mimarı Mehmet Ağa'ya yaptırılmıştır.

    Beykoz Ishak Ağa Çeşmesi: İstanbul'da Beykoz ilçesindedir. Türkiye çapında en güzel çeşme anıtlarımızdan birisidir.

    Ayazma Çeşmesi: Üsküdar'da Ayazma Camii avlusundadır. 18. yüzyılda III. Mustafa tarafından yaptırılan Çeşme devrin mimari özelliklerini taşır.

    Azapkapı Saliha Sultan Çeşmesi: 1732'de Sultan I. Mahmut tarafından annesi Saliha Sultan adına yaptırılmıştır.

    Göksu Çeşmesi: Sultan III. Mustafa'nın eşi ve III. Selim'in annesi Mihrişah Sultan tarafından yaptırılmıştır.
     
  6. draculu45
    Offline

    draculu45 Süper Üye Üye

    Kayıt:
    24 Nisan 2007
    Mesajlar:
    925
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    TNT2DEPO
    Çeşmeler

    Sultanahmet Çeşmesi (III. Ahmet Çeşmesi): Topkapı sarayının Bab-i Hümayun kapısı önündedir. Binanın dört cephesindeki taş ve bronz işçiliği yazılar kadar tahta saçaklann süsleri birer sanat şaheseridir. Çeşme, klasik dönemin mütevazi çizgilerinden sıyrılmış, hatların zerafeti, zenginlik ve güzelliği ile emsalleri arasında sivrilmiştir.

    Üsküdar III. Ahmet Çeşmesi: Üsküdar'da iskele meydanında yer alır. 1728'de yapılmıştır. Ahşap çatılı ve dört yüzlü bir meydan çeşmesi olup mimarlık, hattatlık, taş işçiliği ve şiir sanatının bir şaheseridir.

    Alman Çeşmesi: Sultanahmet meydanında parkın içindedir. Alman İmparatoru II. Wilhelm'in İstanbul'u ikinci ziyaretinin anısı için bütün kısımları ile Almanya'da yapılmış, İstanbul'a getirilerek hazırlanan kemerlerin üzerlerine konmuştur. 20'inci yüzyılın ilk günü olan 1 Ocak 1901'de açılış töreni yapılan bu çeşmenin üç kubbesi altın mozaik kaplıdır.

    Tophane Çeşmesi: Tophane Meydanındadır. 1732'de I. Mahmut tarafından Hassa Baş Mimarı Mehmet Ağa'ya yaptırılmıştır.

    Beykoz Ishak Ağa Çeşmesi: İstanbul'da Beykoz ilçesindedir. Türkiye çapında en güzel çeşme anıtlarımızdan birisidir.

    Ayazma Çeşmesi: Üsküdar'da Ayazma Camii avlusundadır. 18. yüzyılda III. Mustafa tarafından yaptırılan Çeşme devrin mimari özelliklerini taşır.

    Azapkapı Saliha Sultan Çeşmesi: 1732'de Sultan I. Mahmut tarafından annesi Saliha Sultan adına yaptırılmıştır.

    Göksu Çeşmesi: Sultan III. Mustafa'nın eşi ve III. Selim'in annesi Mihrişah Sultan tarafından yaptırılmıştır.

    Esma Sultan Çeşmesi: 1799 da III. Ahmet'in kızı Esma Sultan tarafından yaptırılmıştır. Meydan çeşmelerinin bir örneğidir.

    Osmanlı Dönemi İstanbul Çeşmeleri

    Anıtlar ve Meydanlar
    .
     
  7. draculu45
    Offline

    draculu45 Süper Üye Üye

    Kayıt:
    24 Nisan 2007
    Mesajlar:
    925
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    TNT2DEPO
    Anıtlar ve Meydanlar

    Hipodrom: Günümüze çok az kalıntıları ulaşan Roma devri önemli yapıları ve abideleri, Hipodrom çevresinde inşa edilmiştir. "Büyük Saray" diye bilinen İmparatorluk Sarayı Hipodromun yanında başlar, aşağılara, deniz kenarına kadar uzanırdı. Bu saraydan günümüze bir büyük salonun yer mozaik panosu gelebilmiştir. Semt Bizans ve Türk devirlerinde de merkezi önemini devam ettirmiştir. İstanbul'un en önemli abideleri Ayasofya, Sultan Ahmet Cami, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Yere Batan Sarnıcı burada, Hipodromun çevresindedir. Günümüzde Hipodromdan günümüze Theodosius Dikili Taş, Konstantin Sütunu (Orme Odelisk), Yılanlı Sütun (Burmalı Sütun) ları kalmıştır.

    Theodosius Dikili Taş: Aslı eski Mısır eseridir. MÖ 1547 yıllarında Firavun III. Tutmosis (Toothmesis) adına Heliopolis'de dikilmiştir. Pembe granitten ve yekparedir. Üzerinde Hiyeroglif yazısı ile II. Tutmosis'in zaferleri yazılmıştır. 390 yıllarında Bizans İmparatoru Iç Theodosius tarafından İstanbul'a getirilerek Hipodroma dikilmiştir. Kaidedeki kabarmalar üzerinde I. Theodosius, oğulları, karısı, Arkedios, Honorios ile İmparator II. Valantinianos görülür. Ayrıca Hipodrom sahneleri ve anıtın dikilişini gösteren tasvirlerde vardır.

    Gotlar Sütunu: Topkapı Sarayı dış bahçesinde, Gülhane Parkı Sarayburnu girişinde bulunan ve Roma Devri'nden günümüze hiç değişikliğe uğramadan gelen çok eski bir abidedir. 3. veya 4. yüzyılda dikilmiş olan bu sütun yüksek kaide üzerinde 15 m. boyunda monolit mermerden ibarettir. Sütun başı korint üslubunda kartal arması ile süslüdür. Gotlar'a karşı kazanılan zaferden bahseden kitabe satırlarından dolayı abide "Gotlar Sütunu" adıyla da anılır.

    Çemberlitaş (Konstantin Sütunu): MS 330'da Başkentin Roma'dan İstanbula nakli sebebi ile kentin ikinci tepesindeki büyük oval bir meydan ortasında, Konstantinin şerefine dikilmiş olan ve Çemberlitaş sütunu olarak da bilinen bu abide orijinalinden daha kısa olarak günümüze gelebilmiştir.

    Yılanlı Sütun (Burmalı Sütun): Bu sütun Delphi'deki Apollon tağınağından 4.yüzyılda istanbula getirilmiştir. İstanbuldaki en eski anıtlardan birisidir. Orijinalinin M.Ö. 409' da yapıldığı bilinmektedir. Birleşmiş olan çeşitli Yunan sitelerinin Perslere galip gelmesi üzerine Pers ordusunun silahlarının eritilip dökülmesinden meydana getirilmiştir.

    Beyazıt Meydanı: İmparator Teodosius devrinde MS. 393 yılında şehrin en büyük meydanı olarak inşa edilmiştir. Ortasındaki dev boyutlu zafer takının üzerinde yer alan bronz boğa başlarında dolayı buraya "Form Tauri" meydanı ismi verilmiştir. Üzerinde İmparatorun da heykeli yükselen zafer takından günümüze bir kaç mermer blok ve sütun kalmıştır. Kuzeyde, Fatih'in yaptırdığı ilk sarayın yerinde İstanbul Üniversitesi bulunmaktadır. Üniversite girişi abidevi kapı ve bahçedeki yangın kulesi 19. yy yapılarıdır. Meydanı süsleyen ve adını veren 15. yüzyıl Beyazıt Camii kalabalık ve hareketli Kapalı Çarşının komşusu olup, buraya ait külliyeden günümüze medrese, hamam ve dükkanlar kalmıştır.
     
  8. draculu45
    Offline

    draculu45 Süper Üye Üye

    Kayıt:
    24 Nisan 2007
    Mesajlar:
    925
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    TNT2DEPO
    Korunan Alanlar

    Göknarlık Tabiatı Koruma Alanı
    Polonezköy Tabiat Parkı
    Türkmenbaşı Tabiat Parkı
    Subaşı Havuzlar Çınarı Tabiat Anıtı

    Mesire Yerleri

    Adalar, Yıldız Parkı, Emirgan Korusu, Gülhane Parkı, Boğaziçi, Boğaz, Belgrad Ormanı, Atatürk Ormanı, Atatürk Ormanı, Çamlıca, Taşdelen, Beykoz Çayırı, Karakulak, Polonezköy, Küçük ve Büyükçekmece Gölü, Kumburgaz, Kilyos, Piyerloti Kahvesi, Şile gidilecek mesire yerleridir.

    Plajlar

    Büyükada, Beykoz, Poyrazköy, Kilyos ve Sarıyerde plajlar mevcuttur.

    Sportif Etkinlikler

    Kamp-Karavan: Silivri, Büyükçekmece, Küçük Çekmece, Florya, Ataköy, Bakırköy, Kilyos, Şilede kamping yerleri bulmak mümkündür.

    Av Turizmi: Bakırköy, Çatalca, Beykoz ve Şile'de av turizm yapılması mümkündür.

    Bakırköy : Küçüçekmece gölü civarında ender olarak ördek ve yaban kazı, Alibeyköy baraj gölü çevresinde ördek ve kaz, Kemerburgaz civarındaki Belgrad ormanlarının ava açık olan bölgelerinde yaban domuzu, tilki, ender olarak çakal ve kurt sık ormanlarda çulluk, sülün ve yaban güvercini avı yapılmaktadır.

    Çatalca: İstanbul'un en çok ava müsait ilçesidir. Kuzey batıda Yalıköy bölgesi karaca ve sülün üretim sahası olarak belirlenmiştir. Bunun haricinde Binkılıç ve civarında yaban domuzu, çulluk ve yaban güvercini, tavşan ve tilki avı yapılmaktadır. Istranca Dağlarının yüksek tepelerinde ve sık ormanlıklarda ender de olsa kurta rastlanır. Çulluk avı göç zamanlarında dinlenme periodlarında yapılabilir. Orman içine sıkışmış ve düzlükte bulunan açıklık alanlarda bıldırcın ve çil keklik avı yapılabilir (güney kısımlar). Ayrıca ülkemizde ender olarak rastlanan sürülerinden ayrılmış ve giderek orman içinde vahşileşmiş mandalar, köy muhtarlığının izni ile avlanabilir. Duru su ve terkoz gölleri, ördek ve yaban kazı avı için çok uygun bölgelerdir. Ayrıca çevrede bulunan küçük akarsu ve göllerde yukarıda değinilen ördek kaz ve su kuşları avı yapılmaktadır. Güney bölgeleri ilçe sınırlan dahilinde bıldırcın, üveyik, çil, keklik, tavşan ve tilki avlanması uygundur. Kuzey bölgelerinde ormanlık alanlarda yaban domuzu ve çulluk avı yapılır. Sinekli yöresi sülün koruma sahası olarak belirlenmiştir.

    Beykoz: İlçe sınırlarının kuzeydoğu tarafinda çulluk, tavşan ve tilki avı ile ender olarak Dağ kekliği bulunur. Ömerli baraj gölü civarında kaz ve ördek avı yapılır. Sık ormanlık alanlarda yaban domuzu avı da yapılmaktadır.

    Şile: Asya bölümünde şehrin en iyi av yapılabilen bölümüdür. Karadeniz kıyısındaki ormanlar yaban domuzu ve çulluk avı için uygun bölgelerdir. Göç zamanlarında çevre dere ve küçük göllerde (Rez ve Riva) yaban kazı ve yaban ördeği avı yapılmaktadır.

    Yatçılık: İstanbul'da yatçılar için popüler bir başlangıç noktasıdır. Yatcılar Kuzey Denizi'nden başlayarak Avrupa içinden kanallar yoluyla Ren ve Tuna Nehirlerini kullanarak Karadeniz'e, İstanbul Boğazı ve marinalarına açılabilirler. İki kıta arasında uzanan köprülerin altındaki İstanbul Boğazı ve Adalar'ın güzel koylarında yatçıların tercih ettiği bir güzergahtır.

    Bölgenin iki büyük marinası bulunmaktadır.

    Golf İstanbul'da Turizm Bakanlığından işletme belgesi bulunan iki golf tesisi bulunmaktadır.
     
  9. draculu45
    Offline

    draculu45 Süper Üye Üye

    Kayıt:
    24 Nisan 2007
    Mesajlar:
    925
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    TNT2DEPO
    Kuş Gözlem Alanı

    Büyük Çekmece Gölü ve Şile Adaları Kuş Alanları İstanbul'da bulunmaktadır.

    Sanat, Kültür ve Eğlence

    İstanbul uluslararası bir sanat ve kültür merkezidir. Uluslararası Sanat ve Kültür Festivali, dünyanın her tarafından gelen sanatçıların iştirakiyle, her yıl, Haziran ve Temmuz aylarında burada gerçekleşmektedir. Gösterilerin çoğu Atatürk Kültür Merkezi'nde yapılmaktadır. Klasik müzikten hoşlananlar bu tür müziği Cemal Reşit Rey Salonu'nda dinleyebilirler. Operalar, operetler, baleler, filmler, konserler, sergi ve konferanslar şehrin kültürel paletinde yer alırlar. İstanbul'un ışık gösterisi programı da çok zengindir. Türk şarkılarından meşhur göbek dansına uzanan örneklerle, gece kulüpleri akşam yemeği sırasında hoş eğlence mekanlarıdır.

    Modern diskolar, kabareler ve caz kulüpleri Taksim - Harbiye semtindedirler. Sultanahmet'teki restorasyon görmüş Bizans ve Osmanlı yapılarında yer alan lokantalar dışarıda bir akşam geçirilecek hoş yerlerdir.

    Kumkapı, birçok tavernası, barları ve balık restoranlarıyla çekici diğer bir semttir. Yıllardan beri insanlar bir iki lokma atıştırmak ve özel deniz mahsullerinden tatmak için, Beyoğlu'ndaki Çiçek Pasajı'nda buluşmaktadırlar. Çiçek Pasajı'nın yanındaki dar Nevizade Sokağı rakı içmek ve Türk yemeklerinden tatmak için İstanbul'daki en iyi yerdir. Boğaz'da Ortaköy, gece kulüpleri, caz kulüpleri, mükemmel deniz mahsulü sunan restoranları ve barlarıyla İstanbul gece hayatının en iyi yeridir. Eminönü'ndeki geleneksel Osmanlı kıyafetleri içindeki yine geleneksel Osmanlı kayıklarındaki balıkçıları görüp, sandallarından meşhur kızartılmış balıklarından tatma fırsatı kaçırılmamalıdır.

    Tiyatro Salonları
    Sinema Salonları
    Konser Salonları ve Gösteri Merkezleri
    Kültür Merkezleri
    Fuar ve Kongre Merkezleri
    Alışveriş Merkezleri
     
  10. draculu45
    Offline

    draculu45 Süper Üye Üye

    Kayıt:
    24 Nisan 2007
    Mesajlar:
    925
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    TNT2DEPO
    Sanat Evi ve Galerileri

    AFA Sanat Galerisi Beyoğlu Tel:0 212 249 22 18
    Akademililer Sanat Merkezi Beyoğlu Tel:0 212 245 02 29
    Akbank Bahariye Sanat Galerisi Kadıköy Tel:0 216 336 84 55
    Akbank Bebek Sanat Galerisi Bebek Tel:0 212 263 48 35
    Akbank Beylerbeyi Sanat Beylerbeyi Tel:0 212 321 11 02
    Aksanat Beyoğlu Tel:0 212 252 35 00
    Alkent Actual Art Etiler Tel:0 212 257 46 84
    Anka Art Sanat Galerisi Şaşkınbakkal Tel:0 212 385 76 35 Faks:0 212 422 21 96
    Antik Palace Maçka Tel:0 212 236 24 60
    Antik Sanat Galerisi Kadıköy Tel:0 216 330 13 54 Faks:0 216 348 74 33
    Apel Sanat Galerisi Beyoğlu Tel:0 212 292 72 36 Faks:0 212 263 62 33
    Ares Sanat Evi Fenerbahçe Tel: 0 216 345 11 62
    Ariyel Sanat Galerisi Şişli Tel:0 212 296 99 79 Faks:0 212 240 17 11
    Art Hall Sanat Galerisi Kozyatağı Tel:0 216 456 04 58
    Artemis Sanat Merkezi Şişli Tel:0 212 232 09 20
    Artı Mezat Teşvikiye Tel:0 212 261 62 55 Faks:0 212 261 62 81
    Artisan Sanat Galerisi Nişantaşı Tel:0 212 247 71 19
    Artium Sanat Galerisi Teşvikiye Tel:0 212 291 01 31 Faks:0 212 231 87 50
    Artium Sungur Sanat Evi Teşvikiye Tel:0 212 227 75 93 Faks:0 212 227 75 93
    Artmosfer Sanat Galerisi Yeniköy Tel:0 212 223 13 14 Faks:0 212 223 18 15
    Askeri Müze Hasan Rıza Salonu Harbiye Tel:0 212 233 27 20
    Asmalımescit Sanat Galerisi Tünel Tel:0 212 249 69 79
    Atatürk Kitaplığı Beyoğlu Tel:0 212 249 09 45
    Atölye Örümcek Teşvikiye Tel:0 212 241 35 58
    Avusturya Başkonsolosluğu Kültür Ofisi Yeniköy Tel:0 212 223 78 43 Faks:0 212 223 34 69
    Axa Oyak Sanat Galerisi Karaköy Tel:0 212 292 58 00 Faks:0 212 249 91 24
    Bahariye Sanat Galerisi Kadıköy Tel:0 216 414 55 06 Faks:0 216 349 04 85
    Bakraç Sanat Galerisi Kozyatağı Tel:0 216 362 18 26 Faks:0 216 410 91 97
    Baraka Galatasaray Tel:0 212 292 29 79 Faks:0 212 292 30 11
    Barış Manço Kültür Merkezi Kadıköy Tel: 0 216 418 69 58
    Bebek PG Art Galerisi Bebek Tel:0 212 2633390
    Beksav Sanat Galerisi Kadıköy Tel:0 216 349 91 55 Faks:0 216 349 91 55
    Benadam Sanat Galerisi Kadıköy Tel:0 216 346 97 14
    Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi Beyoğlu Tel:0 212 252 77 55 Faks:0 212 258 77 52
    Beytem Sanat Galerisi Şişli Tel: 0 212 231 23 00
    Bilgi Atölye 111 Taksim Tel: 0 212 292 86 97
    Bilim Sanat Galerisi&Yurt ve Dünya Sanat Galerisi Moda Tel:0 216 349 26 10 Faks:0 212 414 02 06
    Bir Kültür Sanat Merkezi Nişantaşı Tel:0 212 291 28 71 Faks:0 212 291 28 75
    Bizim Atölye Tünel Tel:0 212 292 21 61
    Bizimtepe Kuruçeşme Tel:0 212 257 88 34 Faks:0 212 257 32 70
    BM Çağdaş Sanat Merkezi Nişantaşı Tel:0 212 231 10 23
    Borusan Sanat Galerisi Beyoğlu Tel:0 212 292 06 55 Faks:0 212 252 45 91
    Cafe Algida Caddebostan Tel:0 216 385 20 61
    Cervantes Tarlabaşı Tel:0 212 292 65 36 Faks: 0 212 292 65 37
    Çamlıca Sanat Merkezi Acıbadem Tel:216 339 68 08 Faks: 326 01 31
    Fırat Kültür Merkezi Çemberlitaş Tel:0212 517 46 97/98
    HİT Kültür Merkezi Beyoğlu Tel:0 212 293 66 71
    İş Sanat Kültür Merkezi Levent Tel:0 212 316 15 76
    Kadıköy Gençlik Merkezi Kalamış Tel:0 216 349 77 68
    Kadıköy Kültür ve Sanat Merkezi Caddebostan Tel:216 360 90 95
    Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi İstanbul Tel:216 353 37 78
    Kartaltepe Kültür Merkezi Bakırköy Tel:0 212 543 73 28
    Leman Kültür Merkezi Beyoğlu Tel:0 212 249 91 13
    Ortaköy Kültür Merkezi Sanat Galerisi Ortaköy Tel:212 236 58 02
    Profilo Kültür Merkezi Mecidiyeköy Tel:0 212 216 40 70
    Schneidertempel Sanat Merkezi Galata Tel:0 212 249 0150
    Yapı Kredi Kültür Merkezi İstanbul Tel:0 212 293 08 25
    Zeytinburnu Atatürk Kültür Merkezi Zeytinburnu Tel:212 558 89 83
    CBM Art Kadıköy Tel:0 216 455 36 17 Faks:0216 455 36 17
    Cemal Reşit Rey Konser Salonu Fuayeleri Harbiye Tel::0 212 248 53 92
    Cep Sanat Galerisi Tünel Tel:0 212 245 19 96 Faks:0 212 245 20 57
    Cey Güzel Sanatlar Zekeriyaköy Tel:0 212 202 64 00 Faks:0 212 202 61 00
    Contemporray Art Marketing Teşvikiye Tel:0 212 234 39 01 Faks: 0 212248 36 92
    Cumalı Sanat Galerisi Nişantaşı Tel:0 212 248 31 65
    Çatı Sanat Evi Nişantaşı Tel:0 212 247 74 17
    Çekirdek Sanat Beyoğlu Tel:0 212 252 31 61
    Darphane-i Amire Sultanahmet Tel:0 212 513 50 82 Faks:0 212 513 54 00
    Dega Sanat Galerisi Suadiye Tel:0 216 463 42 87
    dem-art Sanat Galerisi Arnavutköy Tel:0 212 287 78 67
    Deniz Müzesi Sanat Galerisi Beşiktaş Tel:0 212 327 43 45
    Destek Reasurans Maçka Tel:0 212 231 28 32
    Enka Sanat Galerisi Balmumcu Tel:0 212 274 09 67
    Eren Sanat Galerisi Beyoğlu Tel:0 212 244 16 69
    Erguvan Sanat Merkezi Kadıköy Tel:216 338 16 38
    Estet Sanat Galerisi Nişantaşı Tel:0 212 225 46 77 Faks:0 212 247 26 42
    Etibank Sanat Galerisi Tepebaşı Tel:0212 252 14 05
    Evin Sanat Galerisi Bebek Tel:0 212 265 81 58 Faks:0 212 257 76 75
    Exclusive Sanat Galerisi Suadiye Tel:0 216 363 75 94
    Eylül Sanat Galerisi Nişantaşı Tel:0 212 231 68 46
    Fatih Kıral Sanat Galerisi Bostancı Tel:0 216 361 03 07 Faks: 0 216 361 03 08
    Fotoğrafevi Galatasaray Tel:0 212 251 05 66 Faks: 0 212 292 31 30
    Galatea Sanat Galerisi Tünel Tel:0212 292 54 30 Faks: 0 212 292 54 33
    Galeri 3K Nişantaşı Tel:0 212 233 42 77 Faks: 0 212 219 12 61
    Galeri Apel Galatasaray Tel:0 212 292 72 36
    Galeri Artist Yeşilçimen Tel:0 212 227 68 52 Faks:0 212 258 09 32
    Galeri Artist Çukurcuma Çukurcuma Tel:0 212 251 91 63
    Galeri B Teşvikiye Tel:0 212 227 03 63
    Galeri Baraz Kurtuluş Tel:0 212 240 47 83 Faks:0 212 225 47 02
    Galeri Baraz 2 Pangaltı Tel:0 212 240 47 83 Faks: 0 212 231 62 58
    Galeri Binyıl Etiler Tel:0 212 280 94 41 Faks: 0 212 325 03 97
    Galeri Bozatlı Arnavutköy Tel:0 212 265 45 56
    Galeri Çamaş Göztepe Tel:0 212 385 00 15
    Galeri Çerçeve Tünel Tel:0 212 251 26 51
    Galeri D Kadıköy Tel:0 212 347 42 40
     
  11. draculu45
    Offline

    draculu45 Süper Üye Üye

    Kayıt:
    24 Nisan 2007
    Mesajlar:
    925
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    TNT2DEPO
    Galeri Dirimart Nişantaşı Tel:0 212 291 34 34
    Galeri G Nişantaşı Tel:0 212 241 45 69 Faks: 0 212 241 28 43
    Galeri İki Maymun Caddebostan Tel:0 212 350 26 24
    Galeri MD Elmadağ Tel:0 212 232 59 59
    Galeri Nefise Kadıköy Tel:0 212 337 06 31
    Galeri Nev Maçka Tel:0 212 231 67 63
    Galeri Oda Teşvikiye Tel:0 212 259 22 08
    Galeri Pago Kadıköy Tel:0 212 345 48 06
    Galeri Remzi Taksim Tel:0 212 244 78 21
    Galeri S.Z. Teşvikiye Tel:0 212 230 17 45
    Galeri Seher Moda Tel:0216 346 81 38 Faks: 0 216 346 82 34
    Galeri Vinci Teşvikiye Tel:0 212 248 39 86
    Galerist İstanbul Tel:0 212 233 62 68
    Galleria Palladium Salonu Ataköy Tel:0212 559 95 60 Faks: 0 212 560 05 38
    Garanti Sanat Galerisi Beyoğlu Tel:0 212 293 63 71
    Gf Sanatevi Kadıköy Tel:0216 418 62 83 Faks: 0216 346 14 08
    Girgin Piano ve Sanat Galerisi Beşiktaş Tel:0212 227 86 40
    Goethe Institut Galatasaray Tel:0212 249 20 09 Faks:0212 252 52 14
    Gülmine Sanat Merkezi Bakırköy Tel:0212 571 60 16 Faks: 0212571 63 62
    Güntay Sanat Evi Caddebostan Tel:212 386 88 98
    Hakan Sanat Galerisi Beyoğlu Tel:212 243 07 72
    Harmony Sanat Galerisi Kuzguncuk Tel:0216 310 39 57
    Haymatlos İstanbul Tel:0 212 292 43 63
    Heykel Atölye / Galeri Ortaköy Tel:0212 258 81 41
    Hobi Sanat Galerisi Nişantaşı Tel:0212 225 23 37
    Horhor Sanat Galerisi Fatih Tel:0212 524 35 92
    İlhami Atalay Sanat Galerisi Sultanahmet Tel:0212 520 10 83
    İmaj Sanat Odası Gayrettepe Tel:0212 272 82 10
    İMKB Sanat Galerisi İstinye Tel:0212 298 25 11
    İstanbul Kültür Merkezi Lale Sanat Galerisi Beyoğlu Tel:0212 249 73 02
    İstanbul Kül.Üniv. Halil Akıngüç Sergi Salonu Şirinevler Tel:0212 639 30 24
    İstanbul Ticaret Odası Sanat Galerisi İstanbul Tel:0 212 455 60 00
    İstasyon Sanat Evi Erenköy Tel:0216 385 41 31
    İş Bankası Erenköy Sanat Galerisi Erenköy Tel:0216 356 01 68
    İş Bankası Parmakkapı Beyoğlu Tel:0212 244 20 21
    Kadife Chalet Bahariye Tel:0216 347 85 96
    Kare Sanat Galerisi Teşvikiye Tel:0212 240 44 48 Faks:0212 247 48 78
    Karsu Tekstil Sanat Galerisi Esentepe Tel:0212 288 33 89 Faks: 0212 267 24 44
    Karşı Sanat Çalışmaları Beyoğlu Tel:0 212 245 15 08 Faks: 0 212 245 37 00
    Kasa Galeri Karaköy Tel:0212 292 49 39
    Kaş Galeri Şişli Tel:0212 247 11 85 Faks:0212 230 25 79
    Kazım Taşkent Sanat Galerisi Galatasaray Tel:0212 245 20 41
    Kızıltoprak Sanat Galerisi Kadıköy Tel:0216 418 38 06
    Kibele Galerisi 4. Levent Tel:0212 316 15 80
    Kile Sanat Galerisi Bebek Tel:0212 265 74 96
    Lebriz Sanat Galerisi Nişantaşı Tel:0212 240 22 82
    Leylek Cafe & Sanat Evi Beyoğlu Tel:0212 244 25 29
    Maltepe Sanat Galerisi Maltepe Tel:0216 441 91 98 Faks: 0216 441 95 40
    Meb Sanat Galerisi Göztepe Tel:0216 385 47 78
    Merhaba Sanat Galerisi Yeşilköy Tel:0212 574 28 21
    Metin Sanat Galerisi Bebek Tel:0212 263 13 84
    Milli Reasürans Sanat Galerisi Teşvikiye Tel:0212 230 19 76
    Mim Sanat Merkezi Kadıköy Tel:0216 449 20 45
    Mine Sanat Galerisi Bahariye Tel:0216 345 64 40 Faks:0216 346 78 10
    Minyatür Sanat Galerisi Caddebostan Tel:0216 369 70 00
    Modern Sanat Evi Kadıköy Tel:0216 349 94 81
    Mudo Maçka Sanat Galerisi Nişantaşı Tel:0212 240 80 23
    Mutlu Sanat Odası Erenköy Tel:0216 355 35 87
    Muzaffer Akyol Atölyesi Tünel Tel:0212 245 03 25
    Nadya Sanat Galerisi Teşvikiye Tel:0212 231 90 87
    Nelli Sanat Evi Teşvikiye Tel: 0212 227 73 75
    Neriman Oyman Atölye & Ev Asmalımescit Tel:0212 243 01 73
    Nevzemin 14 Sanat Galerisi Kadıköy Tel:0216 330 88 02
    Nil Sungur Sanat Galerisi Teşvikiye Tel:0212 230 17 45
    Nilgün Şensoy Sanat Galerisi Maçka Tel:0212 236 76 98
    Nokta Sanat Galerisi Teşvikiye Tel:0212 261 45 09
    Nüans Sanat Merkezi Nişantaşı Tel:0212 234 40 4
    Odakule Sanat Galerisi Beyoğlu Tel:0212 249 87 19
    Opera Sanat Galerisi Taksim Tel:0212 249 92 02
    Oruç Çakmaklı Sanat Atölyesi Beyoğlu Tel:0212 292 59 91
    Osmanbey Art Şişli Tel:0212 240 58 30
    Osmanlı Bankası Güncel Sanat Merkezi İstanbul Tel:0 212 233 22 38
    Otantik House Cihangir Tel:0212 252 79 04
    Özden Sanat Galerisi Maçka Tel:0212 260 44 28
    Özlem Sanat Galerisi Tünel Tel:212) 293 19 99
    Pabetland Sanat Galerisi Maslak Tel:0212 293 19 99
    PAM Sanat Galerisi Mecidiyeköy Tel:0212 216 44 00
    Pamukbank Fotoğraf Galerisi Teşvikiye Tel:0212 236 67 90
    Passion Sanat Galerisi Ulus Tel:0212 268 12 69
    Pera Sanat Evi Beyoğlu Tel:0212 252 38 57
    PG Art Bebek Tel:0212 263 33 90
    Pırıltı Sanat Galerisi Fenerbahçe Fenerbahçe Tel:0216 330 72 39 Faks:0216 330 54 85
    Pırıltı Sanat Galerisi Maçka Maçka Tel:0212 227 35 56
    Pi Artworks Ortaköy Tel:0212 236 68 53
    Platform Garanti Guncel Sanat Merkezi Beyoğlu Tel:0212 293 23 61
    Proje4L İstanbul Güncel Sanat Müzesi Levent Tel:0212 281 51 50 Faks:0 212 283 17 99
    Ramko Sanat Galerisi Teşvikiye Tel:0212 236 18 82
    Ressamlar Derneği Sanat Galerisi Levent Tel:0212 279 27 1
     
  12. draculu45
    Offline

    draculu45 Süper Üye Üye

    Kayıt:
    24 Nisan 2007
    Mesajlar:
    925
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    TNT2DEPO
    Romans Sanat Galerisi Osmanbey Tel: 0212 233 07 95
    Rönesans Sanat Galerisi Teşvikiye Tel:0212 232 96 64
    Samancıoğlu Sanat Galerisi Maçka Tel:0212 258 74 46
    Sandoz Sanat Galerisi Beşiktaş Tel:0212 259 72 00
    Seven Sanat Galerisi Moda Tel:0212 345 56 16
    Sevimce Sanat Galerisi Kadıköy Tel:0212 338 53 28
    Slideshow Galeri Kadıköy Tel:0212 369 28 07
    Stüdyo Peinture Teşvikiye Tel:0212 232 23 19
    Şark Sigorta Sanat Galerisi Altunizade Tel:0212 310 12 50
    Şeker Sigorta Sanat Galerisi Fındıklı Tel:0212 251 40 35
    Taksim Sanat Galerisi Taksim Tel:0212 245 20 68
    Tanak Sanat Galerisi Etiler Tel:0212 265 19 35
    Tekel Sanat Galerisi Eminönü Tel:0212 533 19 00
    Tem Sanat Galerisi Nişantaşı Tel:0212 247 08 99
    Teşvikiye Sanat Galerisi Teşvikiye Tel:0212 241 04 58
    The Marmara Istanbul Opera Sanat Galerisi Beyoğlu Tel:0 212 251 46 96
    Tolga Eti Sanat Galerisi Selamiçeşme Tel:0212 368 26 79
    Tophane-i Amire Fındıklı Tel:0212 252 16 00
    Toprak Seramik Sanat Galerisi Nişantaşı Tel:0212 231 49 00
    Toprakbank Sanat Galerisi Beşiktaş Tel:0212 326 35 80 Faks:0212 326 86 40
    Turgay Sanat Galerisi Bebek Tel:0212 263 32 38
    Türk Ticaret Bankası Gn.Md.Sanat Galerisi Gayrettepe Tel:0212 288 59 00
    Türk ve İslam Eserleri Müzesi Sultanahmet Tel:0 212 518 18 05
    Uran Sanat Galerisi Üsküdar Tel:0216 343 10 00
    Urart Sanat Galerisi Nişantaşı Tel:0212 241 21 83
    Ürün Sanat Galerisi Tünel Tel:0212 251 68 25
    Ürün Sanat Galerisi Caddebostan Tel:0216 360 99 64
    Vakıfbank Beyoğlu Sanat Galerisi Beyoğlu Tel:0212 292 50 13 Faks:0212 292 50 14
    Vakko Sanat Galerisi Beyoğlu Tel:0212 251 40 92
    Yantra Sanat Galerisi Beyoğlu Tel:0212 251 28 40
    Yerebatan Sarnıcı Sanat Galerisi Sultanahmet Tel:0212 513 60 61
    Zebra Sanat Galerisi Teşvikiye Tel:0212 247 68 42
    Zerrin Türen Sanat Galerisi Bostancı Tel:0212 410 34 90
    Ziraat Bankası Tünel Sanat Galerisi Tünel Tel:0212 251 42 40
     
  13. draculu45
    Offline

    draculu45 Süper Üye Üye

    Kayıt:
    24 Nisan 2007
    Mesajlar:
    925
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    TNT2DEPO
    COĞRAFYA

    İstanbul, Avrupa ile Asya kıtaları arasında köprü görevi gören, bunların birbirine en çok yaklaştığı iki uç üzerinde kurulmuş bir şehirdir. Bu uçlar Avrupa kıtasında Çatalca, Asya kıtasında ise Kocaeli; güneyden Marmara ve Bursa, güneybatıdan Tekirdağ ve kuzeybatıdan Kırklareli ile çevrilidir. Şehrin adını aldığı ve Haliç ile Marmara arasında kalan yarımada üzerinde bulunan asıl İstanbul 253 km², bütünü ise 5712 km² 'dir. Marmara denizindeki Adalar da İstanbul iline dahildir.

    İstanbul çevresinin bitki örtüsü, Akdeniz iklimi bitkilerini andırır. Bölgede en çok görülen bitki türü makidir. Bu bitkiler uzun ve kurak bir yaz mevsimine kendini uydurmuştur. Fakat iklimin özelliği dolayısı ile tepeler çıplak değildir. Yer yer görülen ormanlık alanların en önemlisi kentin 20 km. kuzeyindeki Belgrad Ormanı'dır.

    İstanbul ilinde büyük akarsu yoktur. En büyük akarsu, aynı zamanda Kocaeli Yarımadası'nın da en büyük suyu olan Riva çayıdır. 71 km. olan Riva Çayı, kaynaklarını Kocaeli ilinden alır ve güneydoğu kuzeybatı yönünde akarak Riva köyü yakınlarında Karadeniz'e dökülür. Boğaza dökülen suların en önemlileri Küçüksu ve Göksu dereleridir. Bunlardan başka Haliç 'e dökülen Kağıthane ve Alibey Dereleri, Küçükçekmece Gölüne dökülen Sazlıdere, Büyükçekmece Gölüne dökülen Karasu Deresi, Terkos Gölüne dökülen Trança Deresi, İstanbul İlinin belli başlı akarsularıdır. İlde küçük fakat önemli üç göl vardır. Bunların üçü de Avrupa yakasındadır. Denizden ayrılmış olan Terkos Gölünün suyu tatlıdır. Kentin suyu buradan sağlanır. Marmara Denizi kıyısında bulunan Küçükçekmece (11 km²) ve Büyükçekmece (16 km²) Göllerinin suları denizle temasları olduğu için tuzludur.

    Yaz ayları genellikle sıcak geçen, kış aylan bölgeyi etkisi altına alan sistemlere bağlı olarak fazla soğuk geçmeyen İstanbul, Akdeniz ikliminin özelliklerini taşıyor görünse de, Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı'nın etkisiyle farklı özellikler taşır. Kış aylarında Karadeniz'den gelen soğuk-kuru hava kütlesi ile Balkanlardan gelen soğuk-yağışlı hava kütlesinin özellikle Akdeniz'den gelen ılık ve yağışlı güneyli hava kütlelerinin etkisi altındadır. Bütün ilde Karadeniz'in soğukça yağışlı (poyrazlı) havasıyla Akdeniz'in ılık (lodoslu) havası birbirini izler. İlde yaz-kış, gece-gündüz arasında büyük ısı farkları görülmez.
     
  14. draculu45
    Offline

    draculu45 Süper Üye Üye

    Kayıt:
    24 Nisan 2007
    Mesajlar:
    925
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    TNT2DEPO
    TARİHÇE

    İstanbul, Osmanlı'nın 3. Başkenti...

    Türkiye'nin Şaheserlerinden Biri Olarak İstanbul

    Her ne kadar tarihi şehirde daha erken buluntulara rastlanmamış ise de; kentin Haliç bölgesinde ve Asya kısmında yapılan kazılarda ele geçen buluntular bölgedeki ilk yerleşimin MÖ 3 Bin yıllarına dayandığını göstermektedir. Byzantion olarak anılan kentin Akropolü bugünkü Topkapı Sarayının bulunduğu alanda yer almaktaydı. Haliç, günümüzde de kullanılmakta olan sakin bir limana sahiptir. Buradan başlayan kuvvetli bir sur şehri çevreleyerek Marmara Denizi'ne ulaşırdı. Byzantion, bir liman ve ticaret şehri olarak Roma Imparatorluğu döneminde de yaşamını sürdürürken, M.S. 191 yılında başlayan ve iki yılı aşan bir kuşatmadan sonra Roma Imparatoru Septimus Severius tarafından fethedilerek yerle bir edilmiştir. Aynı Imparator tarafından sonradan baştan inşa edilen şehir genişletilmiş ve yeniden donatılmıştır.

    M.S. 4. yüzyılda Roma İmpatorluğu çok genişlemiş, İstanbul stratejik konumundan dolayı İmparator Büyük Konstantin tarafından Romanın yerine yeni başkent olarak seçilmiştir. Kent 6 yılı aşkın bir sürede yeniden düzenlenmiş, surlar genişletilmiş, bir çok tapınak, resmi binalar, saraylar, hamamlar ve hipodrom inşa edilmiştir. 330 yılında yapılan büyük merasimlerle kentin Roma Imparatorluğunun başkenti olduğu resmen açıklanmıştır. Yakın çağın başladığı dönemde Ikinci Roma ve Yeni Roma adları ile anılan kent, daha sonra "Byzantion" ve geç devirlerde Konstantinopolis olarak adlandırılmıştır. Halk arasında ise kentin adı tarih boyunca "Polis" olarak anıla gelmiştir.

    Büyük Konstantin'den sonraki imparatorların şehri güzelleştirme çabalarının devam ettiği görülür. Kentteki ilk kiliseler de Konstantin'den sonra inşa edilmiştir. Batı Roma Imparatorluğunun 5. yüzyılda çökmesi nedeniyle İstanbul uzun seneler Doğu Roma İmparatorluğunun (Bizans) başkenti olmuştur. Bizans döneminde yeniden inşa edilen kent surlarla tekrar genişletilmiştir. Günümüzdeki 6492 m. uzunluğundaki ihtişamlı şehir surları İmparator Il. Theodosius tarafından yaptırılmıştır. 6. yüzyılda nüfusu yarım milyonu aşan kentte, İmparator Justinyen idaresinde bir altın çağ daha yaşanmıştır. Günümüze gelen meşhur Ayasofya, bu İmparatorun eseridir. Bizans İmparatorluğu ve başkent İstanbul'un sonraki tarihi, saray ve kilise entrikaları, İran ve Arap saldırıları ve sık değişen imparator sülalelerinin kanlı kavgaları ile doludur.

    726-842 yılları arasında kara bir devir olan Latin egemenliği, 4. Haçlı seferinin 1204 yılında şehri istilası ile başlamış, tüm kilise ve manastırlar ile abidelere kadar şehir yıllar boyu talan edilmiştir. 1261'de idaresi tekrar Bizanslıların eline geçen kent eski zenginliğine tekrar kavuşamamıştir. Kent, 53 günlük bir kuşatma sonrası 1453'te Türklerin eline geçmiştir.

    Fatih Sultan Mehmet'in savaş tarihinde ilk defa kullanılan iri boyutlardaki topları Istanbul surlarının aşılmasının bir sebebidir. Osmanlı Imparatorluğunun başkenti buraya taşınmış, ülkenin çeşitli yerlerinden getirilen göçmenlerle şehir nüfusu arttırılmış, boş ve harap olan şehrin imar çalışmalarına başlanmıştır. Şehrin eski halkına din hürriyeti ve sosyal haklar tanıyarak, yaşamlarını sürdürmeleri sağlanmıştır. Fatihin tanıdığı haklardan dolayı Hıristiyan Ortodoks Kilisesinin başı olan Patrikhane günümüze kadar yerinde kalmıştır. Fetihten yüzyıl sonra da Türk Sanatı şehre damgasını vurmuş, kubbeler ve minareler şehir siluetine hakim olmuştur.16. yüzyıldan itibaren de Osmanlı Sultanlarının Halife olmalarından ötürü Istanbul tüm Islam dünyasının da merkezi olmuştur.

    Sultanların idaresinde şehir tamamen imar edilmiş, büyüleyici bir atmosfere bürünmüştür. Bu devirdeki İstanbul tarihinin renkli sayfalarında, geniş bölgeleri tahrip eden, sık sık çıkan yangınlar vardır. Eski akropolde kurulu Sultan Sarayı Boğaziçi'nin ve Haliç'in eşsiz manzarasına hakimdir. 19. yüzyıldan itibaren Batı dünyası ile sıklaşan temaslar sonrası, camiler ve saraylar, Avrupa mimarisi tarzında, Boğaziçi kıyılarına inşa edilmeye başlanmıştır. Kısa sürede inşa edilen bir çok saray çöküş devrinin de sembolleridir. İstanbul, bir diğer dünya imparatorluğunun sona ermesine I. Dünya Savaşının bitişine şahit olmuştur.

    İmparatorluk bölünmüş, iç ve diş düşmanlar kendi payları için mücadele ederken, Türk ordusunun asil bir komutanı da Türk ulusu için mücadeleye girişmiştir. Mustafa Kemal ismindeki bu milli kahraman, 4 yılı aşan Kurtuluş Savaşından sonra Türkiye Cumhuriyetini 1923 yılında kurmuştur. Başkentin Ankara'ya taşınması Istanbul'un önemini değiştirmemiştir. Bu eşsiz şehir büyüleyici görünümü ile yaşamını devam ettirmektedir.
     
  15. draculu45
    Offline

    draculu45 Süper Üye Üye

    Kayıt:
    24 Nisan 2007
    Mesajlar:
    925
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    TNT2DEPO
    NE YENİR?

    İstanbul mutfağı, Dünyanın önde gelen mutfaklarındandır. İmparatorluk başkenti olan kente ülkenin her yanından gelen malzemeler, ustalar, tarzlar, ve lezzetler Osmanlı Türk mutfağının ortaya çıkmasına neden olmuştur. İmparatorluk mutfağının devamı olan ve yeni tatlara açık olan Osmanlı mutfağı her gün zenginleşmektedir.

    İstanbul mutfağında, kuzu, koyun veya dana etine ilave edilen çeşitli sebzeler esas yemeklerdir. Pilav, börek çeşitleri, bulgur, kuru fasulye, zengin zeytinyağlı sebzeler yan öğünler olarak servis yapılır. Köfte ve şiş kebabı, döner kebap veya acılı, yoğurtlu, patlıcanlı diğer kebap çeşitlerinin makbulleri özel kebapçılarda bulunur. Hamur tartları, baklava, kadayıf ve benzerlerinin hakiki lezzetlisi, bu işi bazen birkaç nesildir devam ettiren küçük dükkanlardan temin edilir.

    İstanbul'da da çeşitli milletlerin lokantaları mevcuttur. Fast-food, hızlı atıştırma servisi veren çok sayıda mekan mevcuttur. Ancak lezzetli yöresel yemekler tipik lokantalarda tadılır. Rakı ve ayran, en meşhur iki Türk milli içkisidir. Her ikisi de süt rengindedir: Alkollü olanı rakı; su katınca beyazlaşan sert bir içkidir. Diğeri ise sulandırılmış yoğurttan imal edilen serinletici; ayrandır. Rakı aperatif olarak kuru yemiş veya kavun ve beyaz peynir ile, yemek süresinde çeşitli meze çeşitleri ile alınabilir, başka içkiler ile birlikte içilmez. Şarabın ve biranın ana yurdu Anadolu topraklarıdır.

    Meşhur Türk Kahvesi, küçük fincanlarda sade veya şekerli misafirlere her firsatta ikram edilir. "Bir fincan kahvenin 40 yil hatırı vardır" sözü kahvenin Türkler tarafından bilinen kıvamı ile kullanılmaya başlandığı 16. yüzyıldan beri söylenmektedir
     
  16. draculu45
    Offline

    draculu45 Süper Üye Üye

    Kayıt:
    24 Nisan 2007
    Mesajlar:
    925
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    TNT2DEPO
    İstanbul'dan Yemek Tarifleri

    Bakla fava

    Malzemeler :

    250 gr. iç bakla
    1 adet küçük boy havuç
    2 diş sarımsak
    1 adet küçük soğan
    1 kahve fincanı zeytinyağı
    1/2 demet dereotu
    1 adet limon

    Hazırlanışı: baklalar iyice yıkanır ve tencereye alınır. Doğranmış havuç, sarımsak ve soğan ilave edilir. Karışımı 2 parmak geçecek kadar su ilave edilir ve kaynatılır. Kaynamaya başladıktan sonra üzerinde biriken köpükler bir kevgir yardımı ile alınır. Zeytinyağı ilave edilerek kaynatmaya devam edilir. Çırpma teli ile püre haline gelene kadar sık sık karıştırılır. doğranmış dereotu eklenir. Suyunu çektikten sonra püre haline gelen karışım yayvan bir tepsiye dökülür ve soğumaya bırakılır. Kare veya baklava dilimi şeklinde kesilir, üzerine limon suyu ve zeytinyağı dökülerek servis edilir.


    Lakerda

    Malzemeler:

    1 kg. torik veya palamut
    Tuz

    Hazırlanışı: Balıklar temizlenir ve buzlu suda 24 saat bekletilir. Sudan çıkarılan balıklar iyice temizlendikten sonra tekrar buzlu ve tuzlu suda bekletilir. Her gün yeniden temizlenir ve bu işlem 4 gün boyunca tekrarlanır. En sonunda balıklar sudan çıkarılır ve iyice kurulanır. Cam veya teneke kaplara üzerine bol tuz dökülerek yerleştirilir. Yeneceği zaman ince dilimler halinde kesilerek servis edilir.

    Beyinli Beykoz kebabı

    Malzemeler:

    500 gr. parça et
    4 adet kuzu beyni
    2 yemek kaşığı margarin
    2 adet soğan
    1 adet havuç
    1 adet patates
    tuz karabiber

    Hazırlanışı: Beyinler sirkeli suda haşlanır ve kuşbaşı şeklinde doğranır. Soğan yemeklik doğranır. Yağda etle birlikte kavrulur. Üzerine 2 su bardağı su ekleyip 30 dakika kadar pişirilir. Bu arada üzerinde biriken köpükler alınır. Havuç ve patatesler doğranır. Kaynamakta olan etin üzerine tuz ve karabiber ile birlikte ilave edilir. Sebzeler yumuşadıktan sonra doğranmış beyinler, etlerin üzerine serpiştirilir ve birkaç dakika daha pişirilir. Sıcak olarak servis edilir.
     
  17. draculu45
    Offline

    draculu45 Süper Üye Üye

    Kayıt:
    24 Nisan 2007
    Mesajlar:
    925
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    TNT2DEPO
    NE ALINIR?

    İstanbul'a sadece alışveriş amacıyla da gidilebilir. Bu işe başlamak için en iyi yer şehrin eski kısmındaki Kapalı Çarşı'dır. Labirent tarzı sokaklarda ve geçitlerde 4000'i aşkın dükkan bulunmaktadır. Kuyumcular Sokağı, Halıcılar Sokağı, Takkeciler Sokağı gibi isimler burada, önceleri, kendilerine özgü bölümlerde faaliyet gösteren farklı ticaret kollarını akla getirmektedir. Burası, hala, şehrin ticaret merkezi, her zevk ve keseye uygun bir şeyin bulunduğu orijinal bir alışveriş yeridir.

    Türk el sanatları, dünyaca bilinen halılar, el boyaması parlak renkli seramikler, bakır ve pirinçten aynalar, lületaşından pipolar çok hoş birer hatıra parça ve hediyeliklerdir. İyi aydınlatılmış vitrinlerdeki altından mücevherler geçenin gözünü kamaştırır. En iyi kalitedeki deri ve süet eşyaların fiyatları oldukça makuldür. Çarşının ortasındaki Eski Bedesten'de nadir antika parçalar bulunur. Onlarca yıldan kalma kıymetli bir parça bulabilmeyi ummak burada gezip dolaşmaya değer doğrusu.

    Eminönü'ndeki Yeni Cami'nin yanıbaşındaki Mısır Çarşısı veya Baharat Pazarı kişiyi mistik doğunun hayal alemine götürür. Tarçın, kimyon, safran, nane, kekik ve sayılabilecek diğer birçok ot ve baharatın baştan çıkarıcı kokusu havaya yayılır. Şehrin eski bölgesindeki Sultanahmet de ayrı bir alışveriş ziyaretgahı haline gelmiştir. 18'inci yüzyıl Mehmet Efendi Medresesi'ndeki İstanbul Sanatları Çarşısı ve yakınındaki, Sinan tarafından yapılan 16'ıncı yüzyıl Caferağa Medresesi'nde zanaatkarları çalışırken görmek ve yaptıklarından satın almak mümkündür. Sultanahmet Camii Arasta'sının kemeraltı iyi bir seyir ve uygun bir alışveriş imkanı yaratır.

    Taksim - Nişantaşı - Şişli semtlerindeki seçkin dükkanlar pazar yerlerindeki kargaşanın tam tersini yansıtır. İstiklal, Cumhuriyet ve Rumeli Caddelerinde, Türkiye'nin yüksek kaliteli tekstillerinden üretilen şık modelleri satan dükkanlar zevkle ve rahatça gezilir. Nefis mücevherler, zarif modelli çanta ve ayakkabılar da bulunmaktadır. Ataköy'deki Ataköy Galeria'sı ve Etiler'deki Akmerkez İstanbul'daki en şık mağazaların şubelerini barındırmaktadır. Asya tarafındaki Bahariye ve Bağdat Caddelerinde ve Capitol Çarşı Merkezinde benzer mallar sunulmaktadır.

    İstanbul'un bit pazarlarında hem yeni hem de eski, şaşırtıcı parçalar bulunabilir. Beyazıt'daki Sahaflar Çarşısı ve Çınaraltı'nda gezerken her gün yeni bir şeyle karşılaşılır. Pazar günleri, Sahaflar ve Kapalı Çarşı arasındaki işporta pazarında mallar el arabalarında ya da yaygılar üzerinde satışa sunulmaktadır. Horhor Çarşısı her yaş ve kalitede mobilya satan dükkanlarla doludur. Topkapı semtinde, Cihangir - Çukurcuma Sokağı ve Üsküdar - Büyük Hamam Sokağı ile Kadıköy - Çarşı Durağı civarında yer alan ve Eminönü ve Tahtakale arasındaki bit pazarları her gün açıktır. Bir Pazar günü Boğaz'ın yukarısına doğru arabayla gidildiğinde Büyükdere ve Sarıyer arasındaki bir diğer canlı pazar yeri de durup gezilmelidir.
     
  18. draculu45
    Offline

    draculu45 Süper Üye Üye

    Kayıt:
    24 Nisan 2007
    Mesajlar:
    925
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    TNT2DEPO
    YAPMADAN DÖNME

    İstanbul'un dini mimari şaheserlerinden Süleymaniye Camiini ve Sultanahmet Camiini görmeden,
    Ayasofya ve Kariye Müzesi ni ziyaret etmeden,
    Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı ve Rumeli Hisarını gezmeden,
    Boğaz'da ve adalarda vapur gezisi yapmadan,
    Galata Kulesinden ve Pierre Loti'de İstanbul manzarası seyretmeden,
    Sanat ve kültür etkinliklerini izlemeden,
    Eğlence hayatını merak edip, görmeden,
    Ortaköy pazarına uğramadan,
    Büyükadada fayton turu yapmadan,
    Boğazda, Kumkapıda, çiçek pasajında balık, kanlıcada yoğurt, Beyoğlunda profiterol yemeden,
    Kapalıçarşı'da halı, mücevherat, deri giyim eşyaları, Mısır Çarşısında lokum, baklava, pastırma, şekerleme almadan
    Beyoğlunda ve tüm mega alışveriş merkezlerinde alışveriş yapmadan,

    ...Dönmeyin.
     
  19. draculu45
    Offline

    draculu45 Süper Üye Üye

    Kayıt:
    24 Nisan 2007
    Mesajlar:
    925
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    TNT2DEPO
    İSTANBUL İLE İLGİLİ LİNKLER

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


     

Sayfayı Paylaş