Grafik tablet nedir, neden gerekli? (İNCELEDİK)

Konu, 'Tablet Dünyası' kısmında Mehmetkarahanlı tarafından paylaşıldı.

  1. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    Günümüzde bilgisayarda çizim ve/veya boyama ile uğraşanların olduğu kadar fotoğraf işleyenlerin de merak ettiği ekipmanların başında grafik tabletleri gelmekte. Wacom gibi sektörde standart olmuş firmaların yanı sıra UC-Logic gibi uygun fiyatlı kaliteli ürünler sunan firmaların varlığı sayesinde herkesin alım gücüne uygun bir tablet modeli piyasaya girmiş oldu.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    UC-Logic ürünlerini yavaş yavaş incelemeye almaya başladığımız için öncelikle grafik tablet hakkında aklınıza gelebilecek soruları cevaplamak istedik.​
    Bu yazımızda aşağıdaki soruların cevaplarını bulacaksınız:

    • Grafik tablet nedir?
    • Neden fare yerine grafik tablet kullanmalıyım?
    • Resim yaparken grafik tabletin sağlayacağı faydalar nelerdir?
    • Fotoğraf işlerken grafik tabletin sağlayacağı faydalar nelerdir?
    [h=2]Grafik tablet nedir, neden kullanmalı?[/h]Grafik tablet, bilgisayar ekranındaki imleci fare yerine kalem kullanarak kontrol ettiğiniz bir girdi aracıdır.Tanımı biraz daha basite indirgeyebiliriz ama öncelikle grafik tabletin bileşenlerinden bahsetmemiz gerekir.
    Grafik tableti özel kalem (İngilizce ‘stylus’ olarak geçmekte) ve kalemle birlikte kullanmamız gereken çizim yüzeyinden oluşur. Kalem tahmin edeceğiniz gibi çizmeye yararken, çizim yüzeyi, bilgisayar ekranını temsil etmektedir. Kalemi çizim alanında hareket ettirdiğinizde bilgisayar ekranındaki fare imlecinin de hareket ettiğini görürsünüz yani pratikte fare gibi çalışır.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

     
  2. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    Soru: Pratikte fare gibi çalışıyorsa, neden fare yerine grafik tablet kullanmalıyım?
    Cevap: Yıllarca kalem kullanarak çizim yaptığımız için bilgisayarda fare ile çizim yapmaya çalışmak zor gelir. Özellikle Adobe Photoshop, Corel Painter, Autodesk Sketchbook Pro gibi çizim, boyama yazılımlarında kalem fareye göre daha doğal bir kullanım sunar ve kısa bir alışma sürecinden sonra daha hızlı ve etkili çizim yapabilirsiniz.
    Diğer önemli farklar ise kalemin sahip olup da farenin sahip olmadığı basınç ve eğim algılama yetenekleridir. Çoğu grafik tasarım yazılımı basınca duyarlı tabletleri desteklemektedir. Bu özellikle sayesinde siz kalemi ne kadar çok bastırırsanız çizgileriniz de ona göre değişiklik gösterir. Çizgilerin nasıl değişeceği yazılıma ve sizin tercihinize göre değişebilir ki fırça boyutunu ve şeffaflığı değişebilecek özelliklere örnek olarak verilebiliriz. Fare ile bunları simüle etmek imkansızdır.
    Soru: Doğal kullanım ve basınca duyarlılık anahtar özellikler demek ki. Peki basınca duyarlılık modelden modele farkediyor mu?
    Cevap: UC-Logic ürünleri 1024 basınç seviyesini destekliyor (sadece WP4030 modeli 512 seviye) yani kalemi bastırdığınızda 1024 farklı seviyeyi algılayıp kullandığınız fırçanın özelliklerini buna göre ayarlayabiliyor. Wacom ise giriş seviyesi olan Banboo serisinde 512/1024 seviye, ileri seviye sayılan Intuos 4 serisinde ise 2048 basınç seviyesi sunmakta.
    Soru: Basınca duyarlılık kalemin mi yoksa çizim yüzeyinin mi özelliği?
    Cevap: Basınca duyarlılık, kalem ucunun sahip olduğu bir özelliktir. Çizim yüzeyinin görevi kalemin nerede bulunduğunu belirlemek yani konumla sınırlı ama bundan çizim yüzeği olmadan da kalemin kullanılabileceği gibi bir sonuca varmayın. Çizim yüzeyi bilgisayara bağlanan bileşen olduğu için olmazsa olmaz.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    Soru: Eğim algılama nasıl oluyor?
    Cevap: Gene kalemin bir özelliği bu da. Kalem ile çizim alanına dik düzlem arasındaki 0 ila 60 derece arasındaki açıları algılayabilen kalem sayesinde kaligrafi gibi alanlarda çalışma yapanlar, gerçek kalem simülasyonuna bir adım daha yaklaşmış oluyorlar.
    Soru: Özelliklerde ‘raporlama hızı’ diye bir değer vardı, o ne oluyor?
    Cevap: Çok uzatmadan, grafik tablet – bilgisayar arası iletişim hızı diyebiliriz. rps yani saniyede rapor sayısı olarak ölçülür. 200 rps demek, saniyede 200 kere bilgilerin bilgisayara iletilmesi demektir.
    Ve gelelim çoğu kişinin sormak isteyip de çekineceği soruya.
    Soru: Tabletin yüzeyi ile ekran alanı arasında nasıl bir ilişki var?
    Cevap: Tabletin aktif yüzeyi ekranı bire bir kapsıyor yani kalemi tabletin sağ üst köşesine getirdiğinizde fare imleci de ekranın sağ üst köşesinde oluyor. Kalem karşı köşeye yani sol alt köşeye getirildiğinde de fare imleci ekranın sol alt köşesine geliyor. Kalem tabletin merkezinde olduğunda da fare imleci ekranın merkezinde oluyor. Tabletin geniş, ekranın 4:3 formatında olması ya da ekranın geniş, tabletin 4:3 formatında olması durumu değiştirmiyor. Tabletlerin aktif alanı da beraberinde gelen yazılımlarla değiştirilebiliyor yani isterseniz geniş tabletin aktif alanını 4:3 formatında olacak şekilde küçültebilirsiniz ama buna gerek yok çünkü bu şekilde sorunsuz kullanılabiliyor.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    from

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    on

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    .
    [h=2]Grafik tablet nasıl kullanılır?[/h]Grafik tablet klavye ve fare ile beraber kullanılabileceği gibi işletim sistemi desteklerse ikisinin yerine de kullanılabilir. Nasıl kullanacağınız tamamen sizin zevkinize ve tercihinize kalıyor.
    UC-Logic’in internet sitesinde grafik tablet kullanımının bilek sağlığınıza doğrudan katkısı olduğu belirtilmiş:
    UC-Logic grafik tablet ile bileklerinizi dik konumda tutarak çalıştığınızda bileklerinizin rahat ettiğini farkedeceksiniz. UC-Logic tabletler ile fare kullanımı sebebiyle zaman içerisinde ortaya çıkan RSI gibi sağlık sorunlarından etkilenmezsiniz.
    Bu doğrudur ama sağlık için yararlı şeylerin daha kolay kullanım anlamına gelmediğini farklı cihazlarla görüyoruz. Mesela çok övüldüğü için aldığım Logitech Wave klavye de bunlardan biri. Ben yeni yeni alışmaya başladım ama ilk defa kullanan bir arkadaşım doğrudan ne kadar rahatsız klavyen var dedi. Burada da benzer bir durum söz konusu :) 13 yıldır fare kullanan biri olarak kalemin birden farenin yerine geçmesini kısa vadede beklemek doğru olmaz.
    Soru: Sen nasıl bir kullanımı tercih ediyorsun?
    Cevap: Genel kullanım için hala klavye+fare ikilisini tercih ediyorum, tablet masanın kenarında duruyor. Photoshop ile işim olduğunda fareyi kenara alıp tableti farenin yanına alıyorum. Dizüstü bilgisayar kullanırken zaten eliniz mahkum bilgisayarın yanına koyacaksınız ve kullanım konusunda herhangi bir sorunla karşılaşmayacaksınız. Geniş bir klavye kullanmaya kalktığınızda ise masada yer bulmak konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Ben bunu da klavyeyi ileri itip biraz yan çevirerek çözüyorum.
    Soru: Neden kalemi doğrudan fare yerine kullanmıyorsun?
    Cevap: Buradaki yazılarımı biliyorsunuz, kimileri de oldukça uzun oluyorlar yani klavyeyi çok fazla kullanıyorum. Fare kullanırken sağ el bir farenin üzerinde, bir klavyenin üzerinde oluyor. Kalem kullandığımda ise ne zaman sağ elimi klaveyde kullanmak istesem fareyi elimden başka bir yere koymam, sonra da elbet geri almam gerekiyor. Bu da bana göre kullanımı yorucu bir yöntem. Eğer az yazı yazan, bol bol fare kullanan biriyseniz kalem farenin yerine kolaylıkla geçebilecektir ki bu şekilde kullanan arkadaşlarım mevcut.
    Soru: Photoshop gibi fotoğraf düzenleme uygulamalarında grafik tablet daha mı kullanışlı?
    Cevap: Kesinlikle evet! Photoshop açtığımda fareyi masanın ilerisine itiyorum ve yerine tableti koyuyorum. Çok daha hızlı ve hassas çalışmak mümkün çünkü kalem ile daha ince çalışmak çok daha kolay. Yoğun rötuş işlemlerinde (bol bol healing brush kullandığınızda), konuyu arka plandan ayırmak istediğinizde, ‘dodge-burn’ işleminde farkı hemen hissedebiliyorsunuz. UC-Logic TWHA60 incelemesindeki tüm ürün fotoğraflarının işlenmesi de ürünün kendisi ile yapıldı :)

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    from

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    on

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    .
    Soru: Ben karikatür çizmekle de ilgileniyorum, tablet kullanmamı önerir misin?
    Cevap: Fare ile de çok güzel işler çıkaran yetenekli insanlar mevcut ama pek çok karikatürcü tablet kullanmakta . Mesela Selçuk Erdem Wacom Cintique kullanıyor. Benzer şekilde pek çok ilüstrasyoncu da fare yerine tablet kullanmakta.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    from

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    on

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    .
    Örnek olarak Kerim Beyit’in UC-Logic PF1209 modelini kullanarak Photoshop CS2′de 10 saatte yaptığı çalışmayı aşağıda görebilirsiniz.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    Blue ©Kerem Beyit Bilgi: Photoshop CS2, UC-Logic PF1209-Pro Tablet (Yaklaşık 10 Saat)

    Tabletin kullanım alanı da biraz yaratıcılığınızla sıırlı. Tablet kullanarak müzik üretenler bile mevcut :)

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    from

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    on

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    .
    Sonuç olarak eğer yoğun bir şekilde klavye ile yazı yazıyorsanız klavye+fare ikilisi daha hızlı bir kullanım sunuyor. Eğer yazı önceliğiniz değilse çok fazla fare kullanıyorsanız o zaman tablet+klavye ikilisi sizin için daha rahat bir kullanım anlamına gelebilir. Kendi bilgisayar kullanım tarzınıza göre deneme yanılma yöntemi ile size en uygun kullanım şeklini belirlemelisiniz.
    [h=2]Grafik tablet nasıl çalışır?[/h]Grafik tabletler kullanılan teknolojinin cinsine göre çeşitli sınıflara ayrılırlar: Pasif, aktif, optik, akustik, elektromanyetik ve kapasitif tabletler gibi. Bizim için önemli olanlar en çok karşılaşacağınız pasif ve aktif tabletler.
    Pasif tabletler
    Pasif tabletler, içerdikleri yatay ve dikey teller ile elektronik

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    teknolojisini kullanırlar. Bu teller hem iletici hem de alıcı bobin gibi çalışmaktadırlar. Tablet, kalemdeki

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    nce alınan elektronik sinyal üretir ve daha sonra kalemden gelecek sinyali okumak için alıcı moduna geçer.
    Kalem ise hem basınç bilgisini ölçebilecek, hem de farenin 2 düğmesi gibi kullanılabilecek düğmelerin elektronik kısmını içerir. Bu bilgiler LC devresinin ürettiği sinyali değiştirebileceği gibi sayısal olarak da kodlanabilir.
    Elektronik sinyallerin kullanımı ile kalem tablete değmese bile konum ve diğer bilgiler tabletçe okunabilir ve pil içermeyen kalemler üretilebilir.
    Aktif tabletler
    Aktif tabletler, pasif tabletlerle benzer mantığa sahiptirler ama uygulamada birbirlerinden ayrılırlar. Aktif tabletlerde kalem kendi güç kaynağına, günümüzde AAA kalem pil, sahiptir ve sürekli olarak tablete iletmek üzere veri üretir. Bu tasarımın sorunu, pil nedeniyle kalemin daha iri ve ağır olmasıdır. Tabletin alıcı/verici konumları arasında gidip gelmesinin gerekmemesi ise gecikmeleri engelleyen avantajıdır.
    UC-Logic ürünleri aktif tablet grubunda yer alırken, Wacom ürünleri ise pasif tablet grubunda yer almaktadır.
     
  3. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    İpad Ressamları için iyi haber

    Procreate 2.3 artık Intuos Creative Stylus 2 kalemini destekliyor

    [​IMG]
    Bugün Wacom ve Savage tarafından Procreate 2.3 programının Intous Creative Stylus 2 kalemi ile uyumlu hale geldiğinin açıklanmasıyla birlikte, iPad üzerinde resim yapmak daha heyecan verici hale geldi. Savage’ın geliştirdiği Procreate programı, çoğu ressamın iPad üzerinde çizim ve resim yapmak için tercih ettiği bir uygulama. Wacom, kreatif alanında çalışan profesyonelleri düşünerek baskıya duyarlı bu güçlü kalemi tasarladı ve dolayısıyla yaratıcı bir sinerji ortaya çıkardı. Müşteriler uzun bir süredir Intous Creative Stylus kaleminin verdiği hassas ve doğal hissi Procreate uygulamasının güçlü ve akıcı araçlarıyla birleştirmeyi ümit ediyordu. Bu yaratıcı vizyon, Wacom ve Procreate ekiplerinin işbirliği sayesinde artık gerçeğe dönüştü.


    [​IMG]

    Intuos Creative Stylus 2, tüm uyumlu iPad’ler üzerindeki Procreate 2.3 uygulaması tarafından desteklenecektir. iPad Air 2 kullanıcıları, Procreate 2.3 üzerinden Intous Creative Stylus 2’ye bağlanarak bu kalemin tüm özelliklerini kullanabilecekler; ancak bu, resmi olarak desteklenmeyen bir özellik olacaktır. Savage ve Wacom birlikte çalışarak iPad Air 2 ile uyumluluğu iyileştirmeye ve artırmaya devam edecektir. Procreate versiyon 2.3’e eklenen diğer heyecan verici özellikler arasında, yepyeni Light Interface (Işık arayüzü) ve önceki versiyonların stabilitesinin yükseltilmesi ve hata düzeltmeleri yer almaktadır. Procreate’teki entegrasyon, desteklenen uygulamaların Intous Creative Stylus 2 ile seçilmesi konusunda getirilen önemli bir yeniliktir. Ayrıca her iki ekip, müşterilerinin yeni uyumlu araçlarıyla üretecekleri yaratıcılıkları görmeyi sabırsızlıkla beklemektedir.
     

Sayfayı Paylaş