Fotoğrafçı Gözüyle Bakabilmek için 4 Önemli İpucu

Konu, 'Multimedya Oynatıcıları' kısmında Mehmetkarahanlı tarafından paylaşıldı.

  1. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    Fotoğrafçı gözüyle bakabilmek ya da fotografik bir bakış açısına sahip olabilmek elbette zaman isteyen ve uğraş gerektiren bir süreç gerektirir. Sabırlı olmak ve bu süre içerisinde devamlı öğrenmekle beraber, deneme yanılma yoluyla bol bol fotoğraf çekmenin yanısıra sizlere tüm bunları yaparken uygulayabileceğiniz 4 ipucunudetaylandırmaya çalışacağız.
    Fotoğrafçı gözüyle bakabilmenin tanımınıyapmamız gerekirse muhtemelen etrafımızda yer alan birçok yaratıcı sahneyi, sanki fotoğraf çekiyormuşcasına yorumlayıp, fotoğraf karesine dönüştürebilen bakış açısıdır diyebiliriz.
    Birçoğumuz fotoğraf çekmeye bir hobi olarak başlayıp elimize fotoğraf makinelerini alıp dışarı çıkıyoruz. Fotoğraf çekme becerimizi geliştirdikçe,

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    dikkat ettikçe ve

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    geliştirdikçe daha yaratıcı bakmaya başlıyoruz.

    İyi

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    zaman istediği gibi bu süreç herkes için değişken olabiliyor. Bu yazıda sizlere basit bir şekilde fotoğrafçı gözüyle bakabilmek için deneyebileceğiz 4 yöntemi aktarmaya çalışacağız.

    [h=2]Fotoğrafçı Gözüyle Bakabilmek için 4 Önemli İpucu[/h][h=3]1. Yavaşlayın, Hayatı Gözlemleyin[/h]İlk yapmanız gereken kesinlikle elinizdeki fotoğraf makinesi ile birşeyler çekmeye çalışmak olmamalıdır. Fotoğraf çekmeye başlamadan önce yavaşlayın. Daha doğrusu zihninizi boşaltın. Gözlerinizin önündeki perdenin kalkması için öncelikle kafanızdakileri boşaltmanız, yani zamanı kovalamadan yavaşlamanız gerekmektedir. Bunun için belki bir banka oturup biraz dinlenin. Ya da kendinize basit bir kompozisyon bulup sadece ona odaklanmaya çalışın.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    Nikon D7100 | 55-200mm f/4.0-5.6 | ƒ/5.6 |55mm | 1/80 | ISO800
    Eğer fotoğraf çekmeye başlamadan önce yavaşlayamazsak, önümüzde geçip giden bir dolu kompozisyonu doğal olarak kaybediyor olacağız.
    [h=3]2. Tek Konu Etrafında Tüm Açılara Bakın[/h]Bakış açısını geliştirmek ve hatta etrafınızdaki ışığın en güzel konumunu bulabilmek için en iyi yöntemlerden birisi her açıyı kontrol etmektir. Önünüzdeki bir objeyi fotoğraflayıp yolunuza devam etmek yerine aynı obje / konu için farklı açıları mutlaka deneyin. Bu bir çiçek olabilir ya da mimari açıdan zengin bir bina. Ve buna göre o anda ilk çektiğiniz konum o obje için en doğru ve iyi açı olmayabilir.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    Nikon D7100 | 55-200mm f/4.0-5.6 | ƒ/5.6 | 200mm |1/250 | ISO800
    İşin özünde tek bir konu bile olsa biraz daha vakit harcayın, her köşesine bakın ve belirlediğiniz o konu için olabilecek tüm açıları belirleyin. Unutmayın her iyi fotoğraf bir emek ürünüdür.
    [h=3]3. Tek Lens İle Gezin[/h]Tek bir lens ile gezinmeyi daha önce ayrıntılı bir şekilde aktarmaya çalışmıştık.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    . Elinizde tek bir lens ve odak uzaklığı olacağı için rehavete kapılmadan konuya göre istediğiniz yakınlığa gitmek ve doğru açıları bulmak için hareket etmenizi sağlayarak bakış açınızı ciddi şekilde geliştirmiş olursunuz.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    Nikon D7100 | Sigma 17-70mm f/2.8-4.0 | ƒ/2.8 | 17mm | 1/50sn | ISO100
    [h=3]4. Diyaframı Açın[/h]Maksimum

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    kullanarak çekim yapmanız size konunun tamamen ne olduğunu ve yapacağınız çekimin konuyla olan bütünlüğünde kareye doğru odaklanmanızı sağlayacaktır. f/2.8 bir lens ise diyaframı kapatmayın ve açık diyafram ile çektiğiniz fotoğraf karesiyle objenin / konunun nasıl ilişkili olduğunu görün.
     
  2. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    İyi

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    zaman ister. Sabırlı olmayı ve bu süre içerisinde devamlı öğrenmekle beraber, deneme yanılma yoluyla bol bol fotoğraf çekmenizi gerektirir. Genelde çekilen fotoğrafın olabilecek en iyi çekilmiş fotoğraf olması ve esas iyi çekimi yapabilmek için sayısız kitaplar okunur, fotoğraf atölyelerine gidilir ve fotoğrafın çekim aşamasından, fotoğraf oluştuktan sonraki düzenleme sürecine kadar herşeyin öğrenilmesi gerektiği düşünülür.

    Bu süreç herkes için değişken olmakla birlikte, ortak olan bazı durumlar vardır ve biz bu ortak olan olmazsa olmazlardan birkaçına değinmeye çalışacağız. Bir fotoğrafçının yapmaması gereken 7 önemli madde, hem fotoğraf çekmeye yeni başlayanlar için referans olması hem de diğer taraftan yıllarını fotoğraf sanatıyla bütünleştirmiş profesyonellerimizden küçük notlar alabilmek amacıyla aşağıdaki gibi sıralanmaktadır.
    [​IMG]
    [h=2]Bir Fotoğrafçının Yapmaması Gereken 7 Önemli Madde[/h]1. Kullanılan Kameraya ve Ekipmanlara Saygısızlık Etmek
    Kullanmakta olduğunuz kameranıza ve ekipmanlarınıza asla saygısızlık etmeyin. Her zaman dikkatli ve titiz davranın. Zarar görmemeleri için elinizden gelen en iyi şartlarda korumaya çalışın. Kullandığınız lensler kameranızın ön kısmında darbeyi ilk alacak ekipman olduğundan ya lens kapağı ile koruyun ya da kaliteliUV filtreler kullanarak önleminizi alın.
    İyi bir çanta, kameranızı ve ekipmanlarınızı güzelce koruyacaktır. Değişik hava koşullarına uygun şekilde bir çanta edinin. Eğer dışarı fotoğraf çekimine çıkacağınız zaman çok az bile yağmur yağma ihtimali varsa, ya elinizdeki yağmur koruyucuyu yanınıza alın ya da basit bir buzdolabı poşeti bulundurmayı ihmal etmeyin[​IMG]
    Asla ve asla kamera çantanızı içinde kamera ve ekipmanla gece arabanızda bırakmayın. Sadece hırsızlık anlamında korunmaktan değil, gece oluşan hava değişimi özellikle kamera sensörü ve lenslerinize hasar verebilir. Unutmayın altın kural, eğer siz aşırı sıcaktan, soğuktan, kirden ve dumandan rahatsızsanız, bilin ki aynı şekilde kamera ve ekipmanlarınızda bunlardan rahatsız olmaktadır.
    2. Başka Bir Fotoğrafçıyı Kullandığı Kamera ve Ekipman Yüzünden Yargılamak
    Genellikle hepimiz zaman zaman kameramızı ya da lenslerimizi değiştiririz. Farklı lensler ile tecrübeler yaşarız. İnsanın doğasında olan kıskançlık, fotoğraf ekipmanları açısından da karşımıza çıkmaktadır. Kullandığı kameranın giriş seviyesi olması ya da kullanılan lensin

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    olması hiç kimseyi kötü fotoğrafçı yapmamakla beraber, basit gözüken ekipmanlarla harikalar yaratıldığını hep beraber görmüşüzdür.

    Bu yüzden bir kimsenin daha yeni bir gövdeye sahip olması veya çok keskin bir lens kullanması elinizde bulunan ekipmanı sorgulamanızı gerektirmediği gibi basit bir gövde ile standart kit lensler kullanmakta olan bir kimseyi de kullandığı kamera ve ekipman yüzünden yargılamamalıyız.
    3. Kameranın Hazır Modlarına Çok Güvenmek
    Kullandığınız kameranın özelliklerinde fazla sayıda hazır mod olabilir ve siz bulunduğunuz ortama ve çekim yaptığınız şartlara göre bu hazır modlar içerisinden tercih yapıyorsunuzdur. Bu modlar (kar, aksiyon, güneşli vs..) çekim modu tekerinde en fazla yeri kaplasa bile fotoğrafçılıkta kamera düzeyinde üç ana değişken vardır.

    Kameranızda bulunan hazır modlar dahil yapacağınız tüm fotoğraf çekimleri aslında bu üç değişkenin nasıl seçildiği ve kullanıldığıyla ilgilidir. Odak mesafesi, netlenen nokta ve flaş gibi başka değişkenler olsa bile özellikle iso, enstantane ve diyaframın birbiri arasında nasıl bir etkileşimde olduğunu öğrenmeniz, iyi bir fotoğrafçı olmanın temel prensipleri arasındadır. Bu konuda sizlere aşağıdaki yazılar yardımcı olabilir.

    Bunun için hazır modlara güvenmeyin ve çekimlerinizi enstantane öncelikli, diyafram öncelikli ve manuel çekim modlarında yapmaya özen gösterin.
    [​IMG]85mm ile Türk Nikon
    4. Başkalarının Çalışmalarını Birebir Kopyalamak
    Günümüzde fotoğrafını çekmek istediğimiz bir konunun fotoğraflanmamış olması neredeyse imkansızdır. Özellikle günümüz dijital SLR dünyasında bir manzara fotoğrafı ya da bir

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    f mutlaka dünyanın bir yerinde bir şekilde fotoğraflanmıştır. Öğrenmenin en iyi yollarından birisi ise fotoğraflanmış birşeyden ilham alıp benzer bile olsa kendi yaratacağınız ışık ve stille tekrar fotoğraflamak olacaktır.

    İlham almaktan hiçbir zaman çekinmeyin.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    üzerinde sizlere farklı fotoğrafçılık çeşitleri ve türlerine göre zaman zaman

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    sunmaktayız. Bir fotoğrafı etraflıca izlemek,yorumlarını okumak ve

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    bilgileriyle beraber teknik donanımını irdelemek hem size kullandığınız DSLR ile bu bilgileri kullanma imkanı sağlar hem de bakış açınızı zenginleştirir.

    Ek olarak Türk Nikon üzerindeki

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    sizlere fotoğrafları hikayeleriyle beraber fotoğrafçının kendi ağzından sunmaktadır. Bu serileri takip ederek farklı konulara göre oluşmuş fotoğrafları izleyebilir ve fotoğrafçının kendi ağzından yapım aşamasını okuyabilirsiniz.

    5. Fotoğrafları Tamamen Kendine Saklamak
    Çalışmalarınızı kendinize saklamayın. Fotoğraflarınızı paylaşın ve insanlara gösterin. Evinizdeki sabit diskte ya da taşınabilir harddisk içerisinde her an bozulma ihtimaline karşı dijital çağın gereksinimleri olanbulutsal bilişimi kullanın. Fotoğraflarınızı öncelikle çevrimiçi olarak saklayın. Böylelikle fotoğraflarınız 7 kıtada farklı sunucularda barınıyor olacaktır. Bunun için Türk Nikon’da her yönüyle değindiğimiz “

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    ” yazısına bakabilirsiniz.

    Fotoğraflarınızı Flickr, DeviantArt gibi fotoğraf eleştirilerinin yapılabildiği fotoğraf paylaşım sitelerine ekleyin. Hatta kendi web sitenizi oluşturabilirseniz ve yaptığınız çekimleri burada bir seri şeklinde sunabilirseniz daha da güzel olacaktır. Yorumlara açık olun ve gelen eleştirileri mutlaka değerlendirin. Negatif gelebilecek yorumlar her ne kadar sizi duygusal olarak etkileyecek olsa da, eleştirinin özünde olan etkiyle, aslında size odaklanmanız gereken noktaları tespit etmenize olanak sağlayacaktır.
    Türk Nikon Forum üzerindeki “

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    ” bölümü bu madde için biçilmiş kaftandır.

    Özet olarak içinize kapanık olmayın ve fotoğraflarınızı insanlara gösterin. Bunun için gerekli kanalları kullanın ve insanların yorumlarını alın. Bu her açıdan size ve fotoğrafçılığınıza katkı sağlayacaktır.
    6. Yardım İstemekten Çekinmek
    Gururunuzu bir kenara bırakın ve gerçekten anlamadığınız noktada yardım istemekten çekinmeyin. İnternetin olmadığı zamanlara göre çok daha fazla alternatifin bulunduğu günümüzde, hem sosyal ağlar, hem forumlar soru sorabileceğiniz ve mutlaka birilerinin sorunuza cevap verebileceği ortamlardır.
    Google arama motorunu efektif bir şekilde kullanın. Türk Nikon olarak kurulduğumuz günden bu yana oldukça fazla sayıda makale yayınladık. Üst kısımda bulunan arama kutusunu es geçmeyin.
    Unutmayın eskiden internet yoktu. Fotoğrafçılar birbirine yardım etmeyi severler. Eğer gerçekten online olarak yardım alamıyorsanız. O zaman alın kameranızı ve dışarı çıkın. İlk fotoğraf dükkanına girin ve sorunuzu sorun.
    7. Herşeyi Bildiğini Zannetmek ve Öğrenmeyi Bırakmak
    İnternetin sağladığı en güzel şeylerden birisi her gün devamlı olarak öğrenecek birşeyler bulabiliyor olmanızdır. Öğrenmek için takip edebileceğiniz bloglar, haber makaleleri ve incelemeler, youtube üzerinde video tanıtımları mevcuttur. Eğer siz kendinizi sınırlamazsanız internet size mutlaka öğrenecek birşeyi bu kanallar aracılığıyla verecektir.
    İnternet ile aranız yoksa ve devamlı internet üzerinde bir öğrenme sürecinde olamıyorsanız, kendinizi eğitmenin başka güzel yollarını bulabilirsiniz. Örneğin gitgide yaygınlaşmaya başlayan fotoğraf yürüyüşü ve gezi etkinlikleri, sizi farklı fotoğrafçılarla tanıştıracağı gibi, bol bol fotoğraf çekmenizi ve uzun fotoğraf sohbetleri yapabileceğiniz ortamlar yaratacaktır.
    Türk Nikon üzerinde 7 madde olarak toparlamaya çalıştığımız yapılmaması gereken bu öğelerin bir şekilde sizlere ışık olmasını ümit ediyoruz.
    Unutmayın fotoğraf sizin bakış açınızdır. Bakış açınızı ise öğrenerek ve bol bol fotoğraf çekerek geliştirebilirsiniz.
     
  3. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    Fotoğraf çeken birini en çok rahatsız eden konulardan birisi muhtemelen, fotoğraflarının bulanık ve fluçıkmasıdır. Peki çektiğimiz fotoğraflar neden bazen bulanık (flu) çıkar ve bunu düzeltmek için neler yapabiliriz.
    Fotoğraflarınız bulanık çıkıyorsa bunu düzeltmenin yollarını bu yazıda belirli maddelerle anlatmaya ve detaylandırmaya çalışacağız.
    Bulanık fotoğrafların nedenini bulduktan sonra nasıl flu olmayan, net fotoğraflar çekebileceğiniz konusunda bazı tavsiyelerimiz olacak. Bu sayede daha net ve keskin fotoğraflar çekebileceğinizi umuyoruz.
    [h=2]Fotoğraflar Neden Bulanık Çıkar?[/h]Sorunu tespit etmemiz gerekirse; ilk etapta yetersiz ortam ışığında, olması gereken enstantane değerlerinden daha yavaş enstantane değeri kullanılması, fotoğrafların bulanık (flu)çıkmasına sebep olur. Eğer örneklendirmemiz gerekirse mevcut ortamdaki ışığa göre fotoğraf makineniz

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    yapabilmek için enstantane değerinin 1/4 olmasına karar veriyor. Ya da aynı pozlamayı siz yapmak istiyorsunuz ve pozlama değerini enstantane için 1/4 sn şeklinde atadınız.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    Farklı Enstantane Hızları için Örnekler
    [h=3]Yavaş Enstantane Kullanımı[/h]Bu demek oluyor ki deklanşöre bastığınız andan saniyenin 1/4’ü kadar bir süre boyunca elinizdeki fotoğraf makinesini kıpırdatmadan durmanız gerekiyor. Eh bu durumda ortaya çıkan (siz hissetmeseniz bile) titreşim ve sarsılmalar fotoğraflarınızın flu yani bulanık çıkmasını sağlıyor ve net, keskin kareler elde edemiyorsunuz. Çözüm için

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    1/100 üzerinde tutmaya çalışın bunun için ISO değerini yükseltebilirsiniz.

    Eğer kişi olarak genelde fotoğraf makinesini titreten bir yapıya sahipseniz o zaman enstantane değerlerini 1/200 – 1/250 civarında tutmanızı tavsiye ederiz. Bunun için

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    kullanarak enstantane hızı için rahat ettiğiniz değeri kolayca atayabilir, doğru pozlama için gereken bileşenleri enstantaneyi sabitledikten sonra yapabilirsiniz.

    [h=3]Fotoğraf Konusunun Hareketli Olması[/h]Elbette yavaş pozlama ya da enstantane değerlerinin kullanılması sorunun ana tespiti olsa da bulanık fotoğrafları ortaya çıkartan sadece yavaş enstantane değildir. Fotoğrafını çekmek istediğimiz objeler hareketliyse ve biz o hareketi donduracak şekilde bir enstantane hızı kullanmıyorsak o zaman hareketin etkisini maalesef fotoğrafımıza yansımasını bulanık bir şekilde görebiliriz.
    Bu durum özellikle spor müsabakalarında, çocukların oyunlarını fotoğraflarken karşımıza çıkar. Bu tarz hareketli objelerle karşılaşmanız durumunda daha kısa pozlama değerleriyle çekimler yapın. 1/200 yeterli olmuyorsa yavaş yavaş (1/500 ve üstü gibi) daha hızlı enstantane değerlerine yükseltebilirsiniz.
    [h=3]Odak Noktasının Yanlış Seçilmesi[/h]Özellikle fotoğraf çekmeye yeni başlayanların sıkça karşılaştıkları sorunlardan bir tanesidir. Odak noktasının yanlış seçilmesi istenilen yerin netlenmemesi sonucu fotoğrafın bulanık gözükmesine neden olur. Kullandığınız DSLR fotoğraf makinesinin AF noktalarına alışmanın yanısıra, özellikle Nikon’un

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    çekim yapılıyorsa, deklanşöre yarım basıldığında çıkan netleme noktalarından emin olduktan sonra çekimin gerçekleştirilmesi fotoğrafta istenilen alanların net ve keskin çıkması için önemlidir.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    [h=2]Nasıl Net ve Keskin Fotoğraflar Çekebilirim?[/h]Evet sorunu az çok tespit ettiğimize göre şimdi nasıl net ve keskin fotoğraflar çekebileceğiniz konusunda tavsiyelerde bulunabiliriz. Fotoğraf makinenizdeki ayarlara geçmeden önce net ve keskin fotoğraf çekmenin altın kuralı

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    başlamaktadır. Ardından

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    seçtiğiniz netleme noktalarının, fotoğrafın konusu için seçtiğiniz objelere odaklanmış olması gerekmektedir. Bu iki adımı da maddelerimize ekleyelim ve makine üzerindeki ayarlar ile devam edelim.


    • Fotoğraf makinesini doğru tutmak.
    • Fotoğrafın konusuna odaklanmak ve doğru netleme noktalarını seçmek.
    • Kullanılan lensteki

      Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

      özelliğinin açık olup olmadığına bakmak, kapalıysa VR’ı açık konuma getirmek.
    • En iyi netlik ve görüntü kalitesini elde etmek için standart olarak en düşük ISO değeri ile çekimlere başlamak. Eğer ortam ışığına göre ihtiyacımız yoksa yüksek

      Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

      değerleri fotoğrafta kumlanma ile birlikte gürültü (noise) oluşturmaktadır.
    • Yavaş enstantane durumunda, kişiye göre değişir ama 1/50’den daha hızlı hale getirmek için daha açık

      Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

      yani daha küçük f değeri kullanabiliriz (örn f/5.6 yerine f/2.8). Eğer kullandığımız lens buna izin vermiyorsa o zaman son çözüm olarak ISO değerini arttırabiliriz. Bazı düşük ışıklı ortamlarda hem küçük f değeri hem de yüksek ISO’yu beraber kullanmamız da gerekebilir.
    • Flaş kullanmak isteyebilirsiniz. Bu durumda DSLR fotoğraf makinelerinde enstantane hızı sabit 1/250 gibi bir değere ulaşır. O zaman sizin diğer bileşenleri doğru pozlama için ayarlamanız yeterli olacaktır.
    • Tüm bu saydıklarımız elde çekim için yapabilecekleriniz. Bahsettiğiniz yavaş enstantane değerine ulaştıysanız ve tripod kullanma imkanınız varsa, o zaman basit bir sehpa ya da

      Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

      kullanmanız doğal olarak makinedeki titreşimi ortadan kaldıracaktır. Eğer fotoğraf konunuzda hareketli değilse net fotoğraflar elde edebilirsiniz.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    Nikon D7100 – Sigma 17-70mm f/2.8-4 | ƒ/18 | 70mm | 1/60sn | ISO100
    [h=3]Net Fotoğraf için Elde Çekim Sınırı ve Doğal Kurallar[/h]Makineyi elde tutarak netlik kaybı yaşamadanfotoğraf çekmenin bazı kuralları vardır. En basit anlatımla kullandığınız enstantane hızının lensin odak uzaklığını ifade eden mm’ye eş değer olması gerekmektedir.
    Bunu örneklendirmek gerekirse 50mm odak mesafesine sahip bir lens kullanarak çekim yapıyorsanız, elde çekim için sınırınız bu lens için enstantane değeri 1/50 saniyeden daha hızlı olmalıdır. Eğer 150mm odak uzaklığına sahip bir zoom lensiniz varsa o zaman bu değer en az 1/150 olmalıdır. Tabi bu sınırlar ya da kurallara uysanız bile bu enstantane değerleriyle bulanık fotoğraflar oluşmaz diye düşünmeyin. Sonuçta sizin oluşturduğunuz konudaki değişkenlere göre enstantane değerinin de ona göre değişmesini gerektirecektir. Yani konuya göre 1/50 alt sınır 1/200’e çıkabilir.
    Dip not olarak da bu kuralın eski 35mm filmli fotoğraf makineleri için geçerli olduğunu belirtelim ve eğer Nikon’un DX format crop faktörlü fotoğraf makineleri için sonucu 1.5x ile çarpmanız gerekmektedir.
     
  4. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    Gece Fotoğrafçılığı (Teknik-Kural-Uygulama) başlıklı yazımla sizlere gece fotoğrafçılığı hakkında bildiklerimi ve öğrendiklerimi kısa,öz ve net olarak ifade etmeye çalışacağım. Gündüz fotoğraf çekmek size yeterli gelmiyor, fakat gece yaptığınız çekimlerde de istediğiniz sonuçları alamıyorsanız, bir de bu yazımı okuyun.[h=2]Gece Fotoğrafçılığı Nedir?[/h]Gece Fotoğrafçılığı bireyler tarafından bilinenin aksine gün batımından hemen sonraki

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    gerçekleştirilen fotoğrafçılık dalıdır. Farklı teknikler uygulanarak da geç zaman dilimlerinde gece çekimleri yapılmaktadır. Ama genel kural çerçevesi istediğimiz parlement mavisi dokusunu elde etmek için günbatımı sonrası ilk 45 dakika veya 1 saattir.[h=2]Gece Fotoğrafçılığı – Teknik ve Kural?[/h]Her ne kadar şehir ışıkları ya da Ay vasıtasıyla bizlere ulaşan Güneş ışınları olsa da, bunlar yetersiz kalmaktadır. Gece fotoğraf çekmek için birçok farklı teknik mevcuttur ve siz, nasıl bir fotoğraf çekmek istiyorsanız, o fotoğraf için en uygun tekniği uygulayarak yetersiz ışık kaynağı sorununu halletmeniz gerekir.Her şeyden önce yetersiz ışık kaynağı sorununu yenmeniz için yanınızda bir adet üçayak, yani

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    bulundurmanız gerekiyor. Bu tripodun önemini, tripod kullanmadığınızda ortaya çıkan ve hiçbir şey anlaşılamayan fotoğrafları görünce daha iyi anlayacaksınızdır.Gece çekimi demek, bir anlamda

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    demektir. Uzun pozlama deyince 0,5 saniyeden, çok uzun sürelere kadar değerler aklınıza gelebilir. Böylece makinenin içerisine daha fazla ışık toplanacaktır. Diyafram ve Enstantaneyi dengeli ayarlamanız

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    gözükmesini sağlayacaktır.Öncelikle düşük ISO tercih etmeniz, fotoğraflarınızda oluşacak gürültü, yani noise miktarını azaltacaktır. Belki 1600 gibi, 3200 gibi ISO değerleri size daha cazip teklifler sunuyor olsa da, bir üçayağınız olduğu sürece ISO’ dan yana korkunuz olmasın. Sonuçta fotoğrafınızı uzun pozlayacaksınız. Ardından ne tür bir fotoğraf istediğinizi kafanızda belirleyin.[h=2]Gece Fotoğrafçılığı – Uygulama?[/h]Uygulama kısmını maddeler halinde açıklamam daha iyi olacağını düşünüyorum. Öncesinde ufak bir hatırlatma ile başlamalıyım, gece çekimi öncesi mutlaka hafıza kartınızın boş olmasına,

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    dolu (full) olmasına, yardımcı ekipmanlarınızdan (

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    , tripod vs.) yanınızda bulunmasına önemle dikkat etmelisiniz.
    • Tripod’unuz ve çekim alanınız için uygun yeri belirleyin,
    • Tripod’unuz kurun ve makinenizi üzerine yerleştirin,
    • Makineniz üzerinde gerekli çekim ayarları için öncelikle

      Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

      minimum seviyeye çekin, beyaz ayarı “White Balance” seçimini yapın, daha sonra (A:

      Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

      ayarlayın, S:

      Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

      ayarlayın, M: Hem Diyaframınızı hem de Enstantaneyi ayarlayın)
    • Zamanlayıcı ayarlayın ve uzaktan kumandayı kullanmak için hazırlayın,
    • Çekmek istediğiniz kadrajınızı belirleyin (Çekime engel olabilecek objeler varsa çekim açınızı değiştirin veya objenin geçmesini bekleyin),
    • Deklanşöre ve kumandaya basarak çekimin başlamasını sağlayın,
    • Çekim sona ererek LCD ekrana görüntü gelinceye makineye dokunmayın ve bekleyin,
    • Çıkan sonuca göre çekim tekrarlanabilir veya farklı kadraj seçimi yapılabilir.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    © Hayontan | Photography – Kız Kulesi | 2010

     

Sayfayı Paylaş