Ekran kartı BIOS'u üzerinden fan hız ayarı

Konu, 'Donanım' kısmında Mehmetkarahanlı tarafından paylaşıldı.

  1. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    Oyunlarda herhangi bir sorun yaşamazken kartın ısı değerlerinin biraz yüksek seyretmesi kasadaki diğer bileşenlerin de ısısını artmasına neden oluyor. Peki, bu sorunu her Windows açılışında bir program ile fan ayarı yaparak çözmek yerine kalıcı olarak halletmek nasıl olurdu?


    Anakartlar'da olduğu gibi ekran kartlarında da BIOS mevcut. Her ne kadar bir birlerinden tamamen farklı olsalar da, ekran kartı BIOS'u sayesinde birçok işlemi kalıcı olarak gerçekleştirmek mümkün. Bu defa ekran kartının BIOS'unu kalıcı fan ayarları için düzenleyeceğiz. İlk olarak kartın BIOS'unu edinmek için techPowerUp! :: Download TechPowerUp GPU-Z v0.2.8
    GPU-Z_v0.2.8.html adresinden GPU-Z adlı uygulamayı indirin. Ekran kartınızın BIOS'unu çıkardıktan sonra techPowerUp! :: Download TechPowerUp Radeon Bios Editor v1.17 TechPowerUp_Radeon_Bios_Editor_v1.17.html adresinden BIOS'u düzenlemek için gerekli olan Radeon BIOS Editor adlı aracı indirin.


    ADIM 1: BIOS'U ELDE EDİN


    GPU-Z, ekran kartınız hakkında bilgi veren ve aynı zamanda kartınızın BIOS'unu çıkartabilen bir uygulama. GPU-Z iler kartınızın BIOS'unu almak için ilk olarak »BIOS Version« kısmındaki yonga işaretine tıklayın. Açılan menüden »Save to file« seçtikten sonra çıkartılan BIOS için bir konum seçin ve BIOS'u bu konuma kaydedin.


    ADIM 2: RBE'Yİ HAZIRLAYIN


    Radeon BIOS Editor adlı araç ile çıkarttığınız BIOS dosyasının fan ayarlarını düzenleyebilirsiniz. Bunun için ilk olarak az önce kaydedilen BIOS dosyasını Radeon BIOS Editor adlı araca yüklemek gerekiyor. Bunun için ilkin »Load BIOS« seçeneğine tıklayın. Ardından açılan pencereden az önce kaydettiğiniz BIOS dosyasını seçin ve »Aç« komutunu vererek BIOS dosyasını programa yükleyin.


    ADIM 3: FAN AYARLARINI YAPIN


    BIOS dosyasını RBE ile açtıktan sonra eski fan hız ayarlarını yeni ayarlarla değiştirmek için üst kısımdaki »Fan settings« seçeneğine tıklayın. Daha sonra »Set all fan settings to recommended values« butonuna tıklayın ve son olarak da yaptığınız bu değişiklikleri faklı bir BIOS dosyası olarak kaydetmek için »Save BIOS« butonuna tıklayarak oluşan dosyası istediğiniz konuma kaydedin.


    ADIM 4: ATI WİNFLASH'I EDİNİN


    Yapmanız gereken bir sonraki işlem ise oluşturulan bu yeni BIOS dosyasını tekrar kartın üzerindeki yongaya yazmak oluyor. Bu işlemi Windows üzerinden gerçekleştirebilmek
    için techPowerUp! - The latest in hardware and gaming downloads/1122/Winflash_2.0.1.2.html adresinden indirebileceğiniz ATI Winflash adlı araca ihtiyacınız var. Aracı indirin ve herhangi bir konuma kaydedin. Dosyaları sıkıştırılmış klasörden çıkarttıktan sonra tekrar RBE ekranına dönün. Buradan »Acquire / flash« butonuna tıklayın. Açılan pencereden »Browse« komutunu vererek az önce indirdiğiniz ATI Winflash klasörüne gidin. Akabinde "ATIWinflash" adlı dosyayı seçin ve »Aç« komutunu verin.


    ADIM 5: YENİ BIOS'U PROGRAMLAYIN


    ATIWinflash'ı RBE'ye tanıttıktan sonra son işlem, kartın BIOS'unu yeniden programlamak oluyor. Ekran kartınızın ATIWinflash tarafından (RBE aracılığıyla) düzgün bir biçimde
    tanındığından emin olun. Buradaki RV770, HD 4850'nin GPU'sudur. Değişen BIOS dosyasının ATIWinflash tarafından kabul edilmeme olasılığına karşın »Force flash« seçeneğini işaretleyin. Bu sayede BIOS her halükarda programlanacaktır. Son olarak »Flash BIOS« komutunu verin ve işlemi bitmesini bekleyin. İşlem bitiminde bilgisayarınızı yeniden başlatın. Tüm bu işlemler bittiğinde artık ekran kartınız için her defasında fan ayarı yapmanıza gerek kalmıyor. Kartı bir başka bilgisayara dahi taktığınızda fan ayarları otomatik olarak bu bilgisayarda da çalışacak. Yapılan
    tüm bu işlemler sonucunda kartın fan gürültüsünde yüksek bir artış olmadan 23 derece daha az ısınan bir kart elde etmiş olduk. Artık kasanızı ferah tutabilirsiniz.


    DİKKAT! BIOS programlama az da olsa riskli bir işlem olduğu için uygulama öncesinde arka planda çalışan diğer bütün uygulamaları kapatmanız tavsiye olunur. Birçok üretici, BIOS üzerinde yapılan değişikliklerden
    sonra kartınızı garanti dışı bırakacağı için kartınızın orijinal BIOS'unu daha sonra geri yazmak için mutlaka kaydedin. CHIP, BIOS programlaması sonrasında oluşacak problemlerden dolayı sorumlu tutulamaz. Kullanıcı işlemleri kendi riski altında gerçekleştirmektedir.
     

Sayfayı Paylaş