AMOLED Ekran Teknolojisinin Geleceği

Konu, 'Digital Teknolojiler' kısmında Mehmetkarahanlı tarafından paylaşıldı.

  1. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [​IMG]
    Günümüzde birçok akıllı telefon modelinin kullandığı AMOLED ekran teknolojisi nereye doğru gidiyor? AMOLED ekranlardan bir sonraki adım ne olacak? İşte AMOLED ekranların geleceği


    [​IMG]Her ay ücretsiz olarak yayınlanan teknoloji derginiz SDN Teknosa Magazin'in Ocak sayısındaki Dosya Konumuz "AMOLED Ekranların Geleceği"ydi. AMOLED ekranlar gerçekten geleceğin ekran teknolojisi mi? Okurlarımız için bu konuyu derinlemesine irdeledik.
    Magazin uygulamasını Android ve

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    işletim sistemine sahip cihazlarınıza indirerek, yeni çıkan sayıları ilk okuyanlardan biri olabilirsiniz.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !



    Bugün akıllı telefon pazarında en büyük payı elinde bulunduran markalardan Samsung, başarısının büyük bir bölümünü çok fazla konuşulmayan Samsung Display adındaki alt markasına borçlu. Yıllardır Samsung'un telefonlarında gördüğümüz AMOLED ekranlar, Samsung Display tarafından yapılan çalışmalar çerçevesinde büyük gelişme gösterdi.
    Peki, AMOLED ekranlar hakkında neler biliyoruz? Gelin AMOLED ekranteknolojisine daha yakından bakıp, sonrasında bu ekranların geleceğine doğru ufkunuzu genişletelim.
    [​IMG]

    Geçmişten geleceğe AMOLED ekranlar

    Akıllı telefondan, televizyona pek çok elektronik cihazda gördüğümüzAMOLED ekran teknolojisi, bundan 12 yıl önce Samsung tarafından geliştirilmiştir. 2003 yılında duyurusu gerçekleşen ilk AMOLED ekranlar, esasında bugün kullanılanlar ile benzer şekilde çalışıyorlardı.
    Her pikselin ayrı bir transistöre bağlı olduğu AMOLED ekran teknolojisi, esasında OLED ekran teknolojisini temel almıştır. Açılımı "Active Matrix Organic Light-Emitting Diode" olan AMOLED, biraz teknik açıklamak gerekirse, OLED ekranlardaki organik katmanın altına TFT katmanın yerleştirilmesi ve bu sayede her pikselin ayrı transistöre bağlı olması mantığı ile ortaya çıkmıştır. Açıklamamızda çok basit görünse de Samsung'un üzerinde uzun süre çalıştığı AMOLED ekran teknolojisinin bugünkü noktaya ulaşması için çok ciddi Ar-Ge bütçelerinin ayrıldığı bilinmektedir.
    [​IMG]

    AMOLED ekranların büyük değişimi

    2003 yılından bu yana büyük değişimler geçiren AMOLED ekranlar, ilk olarak AMOLED adı ile duyurulmuş olsa da, gelişimi ile birlikte yeni isimler kullanılmıştır. Bu isimleri sıralayacak olursak, ilk olarak AMOLED şekilde adlanlandırılan bu ekranlar, gelişimler sonrasında SuperAMOLED,SuperAMOLED Advanced, SuperAMOLED Plus, HD SuperAMOLED, HD SuperAMOLED Plus, Full HD SuperAMOLED ve Quad HD SuperAMOLEDşekilde isimlere sahiptirler.
    [​IMG]
    Son olarak bugün Samsung'un amiral gemisi modellerinde kullanılmakta olan Quad HD SuperAMOLED ekranlar, mobilde ilk olarak Galaxy S5 LTE-Amodelinde kullanılmış, daha sonra Galaxy S6 ve Galaxy Note 5 gibi modellerde de yer almıştır.
    [​IMG]

    Kavisli AMOLED ekran teknolojisi

    Esasında bugün reklamlarda SuperAMOLED olarak paylaşılan ekranlar, aynı gibi görünseler de öyle değillerdir. Örneğin Samsung Galaxy A8 ve Galaxy Note 5 reklamlarında aynıSuperAMOLED teriminin kullanıldığı görülür. Fakat bu sadece kısaltma maksatlıdır. Gerçekte Galaxy A8, Full HDSuperAMOLED ekran, Galaxy Note 5 ise Quad HD SuperAMOLEDekran kullanmaktadır.
    [​IMG]

    Çözünürlüğün yanı sıra şekil bakımından da değişikliklere uğrayanAMOLED ekranlar, Samsung'un 2011 yılından bu yana yaptığı çalışmalar ile bükülebilir ve kavisli olarak gelişimlerine devam etmişlerdir. Bükülebilir ekranlar uygun şekilde son kullanıcıya ulaşamasa da, kavisli Quad HD SuperAMOLED ekranları son olarak Galaxy Note Edge ve Galaxy S6 Edge+ gibi modellerde görüyoruz.
    [​IMG]
    AMOLED ekranlar gelecekte nasıl olacak?

    AMOLED ekranların geleceği için, farklı görüşler olmasına karşın, bu teknolojinin gelecekte saydam ve yeniden boyutlandırılabilir şekilde gelişebileceği tahmin edilmektedir.
    Bu tahminin çıkış noktası ise bugün Samsung Display'in halen üzerinde çalışmaya devam ettiği kırılmaz şeffaf SuperAMOLED ekran çalışmalarıdır. Tahminlere göre gelecekte bu çalışmalar başarıya ulaşacak daha sonra esneyerek yeniden boyutlandırılabilen ekranlar üretilecek.
    [​IMG]

    Ayrıca AMOLED ekranların gelecekte 3D görüntüler sunabilmek için üzerindeki kamera yardımı ile gözü takip edeceği, bu şekilde 3D stereoskopik görüntülerin oluşturulabileceği de düşünülmektedir.



    [​IMG]
     

Sayfayı Paylaş