Bluetooth 4.2 Neler Sunuyor?

Konu, 'İnternet Alemi' kısmında Mehmetkarahanlı tarafından paylaşıldı.

  1. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    [h=2]En yeni Bluetooth standardı olan Bluetooth v4.2, özellikle Nesnelerin İnterneti için yeni olanaklar sunuyor.[/h]Bluetooth, artık her teknolojik cihazda karşımıza çıkan bir teknoloji. Dizüstü bilgisayarlardan akıllı telefonlara, otomobillerden kulaklıklara çok geniş bir Bluetooth destekli ürün yelpazesi mevcut. Türkçe’ye Nesnelerin İnterneti olarak kazandırılanInternet of Things (IoT) cihazlar da Bluetooth teknolojisinin nimetlerinden faydalanıyor. 2020’ye kadar 28 milyar “nesneyi” internete kazandırması beklenen IoT, Bluetooth 4.2 ile birlikte nesneleri daha kolay bir şekilde internete bağlayabilecek.
    Bluetooth 4.2’nin tek yeniliği genişletilmiş IoT desteği değil elbette. Geçtiğimiz Aralık ayında Bluetooth Special Interest Group (SIG) tarafından yeni Bluetooth standardı olarak duyurulan Bluetooth 4.2, beraberinde IPv6 bağlantısı sunan Internet Protocol Support Profile (IPSP) desteğini de getirdi. Bluetooth SIG genel müdürü Mark Powell, yeni IP destekli profilin, IoT geliştiricileri için yeni olanaklar sunduğunu ve belirli görevler için özel cihazların tasarlanmasının önünü açtığını belirtti.
    Azaltılmış güç tüketimi ve artan transfer hızı da Bluetooth 4.2 ile birlikte kullanıcılara sunulan geliştirmeler arasında. Yeni Bluetooth sürümü artık 2.5 kat daha hızlı bir şekilde veri transferi yapabiliyor. Paket kapasitesi de Bluetooth 4.2 birlikte 10 kat artmış durumda.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Bluetooth 4.2 ile ilgili dikkat çeken diğer geliştirmeler ise gizlilik ve güvenlik üzerine. Yenilenmiş gizlilik protokolleri sayesinde Bluetooth Smart cihazların üçüncü şahıslar tarafından takip edilmesi engelleniyor. Ayrıca güvenlik konusunda da ciddi atılımlar yapılmış. Bluetooth 4.1’in sunduğu AES şifreleme sayesinde BR/EDR bağlantıları koruma altına alınmıştı. 4.2 ile birlikte FIPS algoritmaları devreye giriyor ve geniş çapta bir koruma sağlıyor.
    Gerek IoT cihazlar, gerekse sıradan mobil cihazlar için olsun, Bluetooth 4.2 beraberinde sunduğu yenilikler ve geliştirmeler ile dikkat çekiyor. Daha hızlı veri transferi, daha az güç tüketimi gibi faktörler artırılmış güvenlik ve gizlilik gibi etkenler ile birleştiğinde, Bluetooth 4.2’yi arzulanan bir teknoloji konumuna getiriyor.
     

Sayfayı Paylaş