Bilgisayarlarda Ne Tür Arızalar Çıkar ? Sebepleri Nelerdir ?

Konu, 'Sorun Ve Cevapları' kısmında Mehmetkarahanlı tarafından paylaşıldı.

  1. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    Bilgisayarlarda Ne Tür Arızalar Çıkar ? Sebepleri Nelerdir ?

    Bilgisayar da ortaya çıkana rızalar belli başlı arızalardır. Bunları Bileşen donanım başlıklar altında inceleyelim.

    @mehmetkarahanlı@


    1 – Ekran ve Görüntü İle İlgili Bilgisayar Arızaları ;

    Gelişen teknolojilerde yeni nesil olarak baktığımız Bilgisayar monitörünüzün üzerinde bir takım izler ve lekeler beliriyor ise sürekli açık kalan monitörünüzün pikselleri aynı görüntüyü sürekli göstermekten bozulmuş demektir. Bu izler daha önce sürekli açık kalmış görüntüye dair izlerdir. Bu noktaya gelmiş bir monitörü tamir etmek gibi bir şansınız pratik olarak yoktur.Monitörünüze gelen görüntü olması gerektiğinden kalitesiz mi ? Ekran kartınız ve monitörünüz son derece kaliteli ama buna rağmen bilgisayarınızda olması gereken görüntü kalitesini alamıyormusunuz? Bu durumda aklınıza derhal görüntü kablosu gelmeli. Yuvasına iyi oturup oturmadığını kontrol edin. Her şey normal görünüyorsa yeni ve kaliteli bir görüntü kablosu ile bilgisayarınızı deneyin. Muhtemelen probleminiz çözülecektir. Piyasada ki bazı ürünler ( görüntü kablosu) ihtiyacı karşılamayacak kadar kalitesiz olabilmektedir. Bu durumda aklınıza hiç gelmeyecek sıkıntılar ile karşılaşabiliyorsunuz.Monitörünüze gelen görüntü gidip geliyormu ? Renkler bazen sararıyormu? Buna neden olabilecek bir çok etmen vardır. Öncelikle görüntü kablosunun bilgisayara ve monitöre tam oturduğundan emin olun. Eğer soket yerine tam oturmuş ve de kablo sıkıntı çıkarmayacak kadar kaliteli ise iki seçeneğimiz kalıyor. Bunlardan birincisi ekran kartınız ölmek üzere. Bu durumda hemen ekran kartını çıkarın ve üzerinde ki fanın(eğer varsa) rahatça dönüp dönmediğinden emin olun. Eğer dönmüyorsa bilgisayarınızı daha fazla kullanmadan fanı değiştirin. Değiştirmezseniz ekran kartı aşırı ısıdan zarar görecektir(lehim kopması). Ekran kartınız sağlam ise ikinci etken monitörün kendisi olabilir. Bunu anlamak için monitörünüzü elinize alın ve bir tanıdığınızdan rica da bulunarak onun bilgisayarında bunu deneyin. Eğer problem devam ediyorsa monitörünüz arızalı demektir. Bu durumda ise yapacağınız şey basit; monitörü bir servise gönderip onarılmasını sağlamak yada yenisini tedarik etmek.

    Bazen ekran kartları hiç ummadığınız arızalara yol açabilirler. Bu kartlar PCI yuvası diye tabir edilen slotlara takılı olduğu arızalandığında ana kartı etkileyip garip sıkıntılara yol açabilirler. Sırf ekran kartı arızaları yüzünden bazen anakartlar bile bilmeden çöpe gidebilir. Bu durumu size kısaca açıklayalım. CPU , ram hatta bilgisayarın yedeğinin bulunduğu hardiski bilgisayara bağlamanıza rağmen bilgisayar bir kaç dakika sorna donuyorsa size tavsiyemiz PCI slotuna takılı ekran kartını çıkarıp bir de ekran kartsız denemeniz. Muhtemelen problem çözülecektir.

    Ekran Kartı Tamiri


    Evet yanlış duymadınız ama bu bir yemek ismi değil. Bazen ekran kartlarımız bozulur, görüntü kaymaya veya dalgalanmaya başlar. Eğer garantimiz varsa bunu servisine gönderir tamir ettiririz. Yok hayır garanti süresi dolmuş ve de acil bir işimiz var ise sıra dışı bir yöntemle tamir etmeyi deneyebiliriz.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Bazen ekran kartları basit elektronik kart lehim kalkmaları yüzünden arızalanabilir. Eğer sebep bu ise bu sıkıntıyı kart üzerindeki lehimleri bir miktar ısıtıp tekrar yapışmasını sağlayabiliriz. Önce kartın üzerindeki plastik aksamları sökmekle işe başlıyoruz. Diğer koşulda onlara kalıcı zararlar veririz. Fırınımızı 195 derece civarında ısıtıp kartımızın yongaları üste gelecek şekilde altını topak hale getirilmiş alüminyum folyolar ile destekleyerek 8 dakika fırınlıyoruz. Bu süreyi aşmanız ekran kartına ciddi kalıcı hasarlarda verebilir. Tüm bunları denedikten sonra ekran kartınız normal çalışmaya başlamışsa onu bir süreliğine kurtarmışsınız demektir.
     
  2. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    2 – Klavye ve Mause ile İlgili Bilgisayar Arızaları ;

    Bilgisayarınız her şeyi ile çalışıyor ama klavye veya mause dan komut veremiyorsunuz ! Bu durumda bilgisayarınızı açıp kapatın. Problem devam ediyorsa mause veya klavyenizin usb giriş portunu değiştirin. Tekrar açıp kapatın. Hala problem devam ediyorsa başka bir klavye veya mause ile deneyin. Eğer başka bir mause veya klavye ile çalışıyorsa fazla vakit kaybetmeden yeni bir mause veya klavye alın. Çünki mause veya klavyeniz bozulmuş demektir.3 – CPU ile İlgili Bilgisayar Arızaları ;

    Bilgisayarınız bir anda donuyormu ? Bilgisayarınız bir anda kapanıyormu ? Derhal bilgisayarın güç kablosunu çıkarın. Kasasını açın ve CPU üzerinde ki fanın rahatça dönüp dönmediğini kontrol edin. Daha da emin olmak için (elektrik şoku konusunda uzman değilseniz lütfen destek alın) bilgisayar kasası açık iken çalıştırın.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    Fanın düzgün bir şekilde döndüğüne emin olun. Eğer fan düzgün bir şekilde dönmüyor, aşırı ses yapıyor ise derhal yenisi ile değiştirin.Diğer koşulda iyi soğutulmayan CPU bunları her zaman yapacaktır. Fan konusunda bir sıkıntı olmadığından emin iseniz probleminiz CPU ile ilgili değildir.
    CPU çalışırken çok ciddi anlamda ısınır. Bu ısının dışarı atılması için CPU fanı kullanılır. CPU fanı finleri ile cpu arasında ısı iletiminin olması için araya termal macun adını verdiğimiz yarı çamur kıvamında bir materyal sürülür. Bu ****ryelin ortalama 2 senede bir değişmesini tavsiye ediyoruz.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    cpu ve cpu soğutucu
    4 – Ram ile İlgili Bilgisayar Arızaları ;

    Bilgisayarınızı açtığınızda “biip” şeklinde bir ses duydunuz! Derhal RAM ‘ın yerine tam olarak oturup oturmadığını kontrol edin. Probleminiz hala çözülmedi ise RAM’ ın takılı olduğu slotu değiştirin. Bu da probleminize çözüm olmadıysa bilgisayarınız boot olurken ekranda RAM miktarını sayan bir bölümü var. Ör: 1956421 kb gibi bir bölüm görüyorsanız ve bu bölümü bilgisayar tamamlayıp geçiyorsa RAM’ ınız sağlam demektir. Geçmiyorsa yeni bir RAM gerekecektir.5 – Harddisk ile İlgili Bilgisayar Arızaları ;

    İşletim sistemini yükledikten kısa bir süre sonra tekrar çöküyormu ? Mavi ekranlardan ne kadar çaba sarf etseniz de kurtulamıyor musunuz? Hardiski biçimlendirmek isteseniz de bunu yapamıyor musunuz? İşte bu belirtiler varsa harddiskiniz arızalı olabilir. Özellikle işletim sistemleri kendi kendine çöküyorsa (virüs kaynaklı olmadığından emin olarak) harddiskiniz arızalı olabilir. Eğer harddiskiniz arızalı ise genelde onun için yapabileceğiniz pek bir şey yoktur. Yapabileceğiniz en iyi şey değerli verilerinizi derhal kurtarmak olmalıdır. Daha sonra o diskten fazla vakit kaybetmeden kurtulun. Diğer koşulda işletim sistemi kurma tecrübeniz istemediğiniz kadar artacaktır.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    6 – Güç Kaynağı ile İlgili Bilgisayar Arızaları ;

    Güç kaynağınız eğer “switch mode” değilse arızalanmaması için neden yok diyebiliriz. Güç kaynaklarının arıza sebebi %90 oranında elektronik kapasitelerdir. Sürekli enerji altında kalan bir bilgisayar güç kaynağı hiç ummadığınız kadar kısa sürede arızaya yol açabilir. Tecrübelerimize göre standart bir güç kaynağı günde 8 saat çalışmak koşulu ile ortalama 3 sene içinde arızalanmaktadır.Güç kaynağının arıza belirtileri şunlardır ; bilgisayarınızı açmak istediğinizde hiç bir kıpırtı olmuyorsa ! Bilgisayarınızı kapatırken sağlam ve normal bir şekilde kapatmanıza rağmen açmak isteğinizde hiç bir komuta veya düğmeye yanıt vermiyorsa güç kaynağınız arızalanmış demektir. Yapmanız gereken derhal yeni bir güç kaynağı alıp denemektir. Genelde kondansatörün sürekli gerilime maruz kalmasından kaynaklanan bir arızadır.Güç kaynakları bazen garip arızalarada sebep olabilirler. Bilgisayarınız bios açılış sayfasını geçerken bir anda kapanır , sonra tekrar açılmaya çalışabilir. Bazende bir iki gün çalışır. Ama bilgisayarınızın açılma esnasında (işletim sistemi açılması öncesi) sizi zıvanadan çıkaracak kadar açılıp kapanmaya başlamışsa güç kaynağınızı değiştirmenizin vakti gelmiş demektir. Güç kaynağı içindeki kondansatörlerin teknik olarak bitti anlamınada gelir.7 – Ana Kart ile İlgili Arızalar ;

    Bilgisayarınızın saati hiç bilmediğiniz bir zamana geri dönüyorsa ! Bu durumda bios piliniz bitmiş demektir(buna sebep olan virüsler de vardır. Bu ihtimalin var olmadığını varsayıyoruz). Bios pili anakartınızın üzerinde bulunan zaman entegresine ve bios yongasına sürekli enerji sağlamakla görevlidir. Eğer pil biterse bu zaman entegresi çalışmayacağı için tarih entegrenin set değerine dönecektir.Bilgisayarınız hiç bir şeye tepki vermiyorsa ! Güç kaynağını değiştirmenize rağmen bilgisayarınız hiç bir belirti vermiyorsa anakartınıza elveda demeye hazırlanın. Anakartların bozulması çok nadir bir arızadır ama her an başınıza gelebilir. Bu gibi durumlarda kartı kurtarmanın pek yolu yoktur. Bu durumlarda uzman desteği almanız yanlış karar vermenizi engelleyecektir.Anakartlar marka ve modellerine fiziksel özellikleri değişen elemanlardır. Mesela kuzey köprüsüne bağlanmış olan soğutucu modelden modele değişiklik gösterir. Kuzey köprüsü ; ram , cpu gibi elemanların haberleşmesini kontrol eden bir entegre. Bu entegrenin yoğun çalışma sonrası ısınması üzerine bağlanan termal finlerle engellenmekte. Eğer bu finler kuzey köprüsünü herhangi bir sebepten yeterince soğutmuyorsa karşımıza tespiti zor olan arızalardan biri olan bir anda kapanma, yavaşlama ve benzeri garip durumlar gelir. Bu arızanın tespiti ciddi profesyonellik gerektirdiğinden genelde anakartlarımız çöpe gider.Yukarıda size bilgisayar arızaları hakkında bir takım ipuçları verdik. Bu işlemleri yaparken elektrik şokuna karşı dikkatli olmanız gerekmekte. Elektrik konusunda yeterli bir bilginiz yok ise bilgisayar kasasının içini açmanızı tavsiye etmiyoruz.
     
  3. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [h=2]8 – İşletim Sistemi İle İlgili Arızalar[/h]İşletim sisteminizdeki dosyalar eğer hasar görmüş ise bilgisayarınız açılmayacaktır. İşletim sistemi dosyalarına hasar veren etkenler ise virüsler , donanım hataları , bilgisayarın düzgün kapatılmaması gibi bir çok etken sebep olabilir. Ama böyle bir durumla karşılaştığınızda (bilgisayarın sürekli kendini yeniden açmaya çalısması) işletim sistemini onarmayı deneyebiliriz. XP işletim sistemi için izlenecek yöntem aşağıdadır.[h=2]9 – PC Zamanı Kendi Kendine Değişiyorsa ?[/h]Bazen bilgisayarımızın zamanı kendi kendine değişir. Bunun bir kaç sebebi ve çözümü vardır.– Bios piliniz bitmiş olabilir. Bilgisayarınızın fişini çektiğinizde içindeki zamanın güncel kalmasını sağlayan devre Bios pilini kullanmaya başlar. Uzun süre fişe takılı olmayan pc lerin genelde bios pilleri biter. Bu durumda çözüm gayet basit; genelde CR2032 olan pillerden bir tane alıp bilgisayarın anakartına takmanız.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    PC anakart pilinin değişimi
    – Anakartınızın saat devresi artık çalışmıyor olabilir. Bu durum gelende çok yaşlı ve uzun süre enerjisiz ve bios pili bitik durmuş pc lerde olur. Çözümü ise gayet basittir. Eğer zaman sürekli sizin için doğru olması gerekiyorsa anakartı değiştirin. Eğer bu bilgisayar size doğru zamanla çalışması gereken ve yerel bir ağ içinde ise saati doğru olan bilgisayar pc nizi zaman senkronizasyonu yapabilirsiniz. Her bir kaç dakikada bir sistem saatini ağdaki saati doğru olan pc ye göre senkronize eder.
    [h=2]Windows XP Onarılması[/h]Onarım işlemi aslında CHKDSK yapmaktır. Bu işlemi yapıp sürekli kendini yeniden başlatan işletim sisteminizi kurtarma şansınız olabilir.
    Xp onarımı için öncelikle XP kurulum cd’sini disk okuyucunuza yerleştirin. Bilgisayarı yeniden başlatın, siyah ekranda size bir uyarı gelecektir, “ön yükleme için bir tuşa basın” her hangi bir tuşa basın. Ön yükleme bittiğinde size bir soru daha sorulacaktır, “xp yi kurmak için enter’a basın” bunu da yapın. Ardından yazılım kullanım sözleşmesini okudup onayladığınız anlamına gelen F8 tuşuna basın. Size bir sonraki ekranda xp yi onarmak için R tuşuna basın opsiyonu olan bir seçenek gelecektir. O tuşa basın. Sonrasında ortaya çıkan DOS ekranına aşağıdaki işlemleri yapın.
    Enter (tuş basımı)
    cd.. (yazın)
    Enter (tuş basımı)
    cd.. (tuş basımı)
    Enter (tuş basımı)
    chkdsk /r (tuş basımı)
    Enter (tuş basımı)
    Bu işlemlerden sonra xp dosyalarınızı kurtarmak için bir takım işlemler yapacaktır. Bu işlemler bittikten sonra dos ekranına exit yazıp çıkış yaptıktan sonra işlemi tamamlamış olursunuz.
    Aslında Xp onarım seçeneği sadece hardisk kontrolünden ibaret değil. Eğer kurtarma konsoluna ” fixboot “yazıp enter ‘a basarsanız ön yükleme dosyalarınız onarılıp pc nin çalışması sağlanabilir ama bunun bir garantisi yoktur. Fixboot seçeneği bilgisayarınızda ki dosyalara zarar vermez. Bu sebepten bunuda rahatça deneyebilirsiniz.
     
  4. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    Arızalı donanım bileşenlerini nasıl bulabilirim?
    Eğer hangi donanım bileşeninin hataya neden olduğunu bilemiyorsanız, aşağıdaki adımları uygulayın.
    DİKKAT! Ekstra bir güç düğmesine sahip olmayan bir ATX karta sahipseniz, bilgisayarınızın içini açmadan elektrik fişini mutlaka çekmelisiniz. Çünkü, kapalı durumdayken de anakart üzerinde gerilim bulunur. Bu, insanlar için zararlı değildir, ancak ek kartların ve anakartın zarar görmesine neden olabilir.
    1. Bilgisayarı kapatın ve kasasını açın.
    2. Anakart üzerindeki tüm ek kartları, ekran kartı haricinde çıkartın. Disket ve sabitdisk kontrolörlerinin de çıkartılması gereklidir. Onboard bileşenleri ise, anakarta bağlı olarak ya bir jumper yardımıyla ya da BIOS’daki kontrolör ayarlarını kullanarak devre dışı bırakmalısınız. Bununla ilgili daha ayrıntılı bilgiyi anakartın kullanım kitapçığından temin edebilirsiniz.
    3. şimdi bilgisayar açılacak, ancak CMOS Setup’ındaki ayarlar, varolan donanımlar ile uyumlu olmayacağı için hata mesajı verecektir. Bilgisayar, bu ana kadar sorunsuz bir şekilde çalıştı.
    4. Ancak ekran siyah kalıyorsa, 2.3 numaralı bölümden devam edin. Eğer bilgisayar bir beep kodu veriyorsa, okumaya 2.3.2 numaralı bölümden devam edebilirsiniz.
    5. Bilgisayar açılıyor ise şanslısınız. Çünkü güç kaynağı, anakart, ekran kartı ve monitör arızalı değildir.
    6. şimdi bilgisayarı kapatın, sürücü kontrolörlerini takın ve sabitdisk sürücüsünü bağlayın.

    7. Eğer bilgisayar sorunsuz bir şekilde açılırsa, bir sonraki adımda disket sürücüyü de takın.
    8. Bilgisayar açıldığı sürece geri kalan ek kartları arka arkaya, tek tek takabilir ve kontrol etmek için bilgisayarı her seferinden yeniden çalıştırabilirsiniz. Ancak tüm bileşenleri bilgisayar tamamen kapalı durumdayken takmaya veya çıkartmaya dikkat etmelisiniz.

    Bilgisayar, bileşenlerin tümü çıkarılmış durumdayken de çalışmıyorsa ve güç kaynağının gerilim değerlerinde de bir sorun yoksa, arıza anakarttadır.
    Arızalı anakartı nasıl anlayabilirim?
    Eğer hata anakarttan kaynaklanıyorsa, BIOS bunu POST esnasında muhtemelen fark eder ve gerekirse uygun beep kodu ile kullanıcıya bildirir. Aksi takdirde hatanın tespit edilmesi için sadece POST kod kartı yardımcı olabilir. Bu tür bir durumda anakartın hangi parçasının arızalı olabileceği beep kodu veya POST kodu listesi yardımıyla tespit edilebilir. Farklı BIOS tipleri için tabii ki farklı hata kodları da mevcut. Yaygın olarak kullanılan beep kodlarının açıklamalarını da kitabın sonundaki ekte bulabilirsiniz.
    Anakartın birçok yapı taşı lehimlenmiştir. Bu nedenle arızalı parçanın, bu işin eğitimini almamış kullanıcılar tarafından değiştirilmesi mümkün değildir. Arızalı olduğunu düşündüğünüz parçayı lehim tabancası kullanarak sökmeye hiçbir şekilde çalışmamalısınız. Bir anakartın SMD chip’leri sıcağa karşı oldukça duyarlıdırlar. Sökülmeye çalışılan bileşenin yakınlarındaki bir chip zarar görebilir. Lehimin sökülmesi ancak özel bir araç yardımıyla mümkündür. Anakart üzerindeki değiştirilebilir tek parça genellikle merkezi işlemci (CPU) ve birçok durumda BIOS’tur. Bu tür bir sorunla karşılaştığınız zaman ilgili bir teknik servise başvurun ve fiyat isteyin. Birçok arızanın tamiri mümkün ve fiyatı da genellikle uygundur. Ancak, bazı durumlarda yeni bir anakart satın almanız çok daha iyi olacaktır.
    Bu durumda bilgisayarınızı modern bir anakart ile donatma fırsatını kullanıp kullanmaya karar vermek size kalıyor. Sahip olduğunuz ek kartlar ve sürücüler gibi tüm bileşenleri, almayı düşündüğünü anakart eskisi ile aynı Bus sistemine sahip olduğu sürece yeni anakartınızda da kullanmaya devam edebilirsiniz.
    Ekran kartını kontrol etmek
    şu ana kadar yaptığınız işlemlerden olumlu bir sonuç alamadıysanız, artık bilgisayarın içerisinde çalışmaya başlayabilirsiniz.
    1. Bilgisayarı kapatın ve kasasını açın.
    2. Ekran kartının yuvasına tam olarak oturup oturmadığını kontrol edin. Muhtemelen tam olarak yerleşmemiştir. Özellikle yeni AGP grafik kartları dar ve kademeli bağlantı yapıları nedeniyle sorun çıkartabilirler.
    3. Eğer bir şey tespit edemiyorsanız, kartı kasaya sabitleyen vidayı sökün ve kartı yuvasından çıkartın. Daha sonra kartı yuvasına tekrar yerleştirin ve tam olarak oturduğundan emin olduktan sonra vidalayın.
    4. Sonucu kontrol etmek için bilgisayarı yeniden başlatın.

    Hafıza mı arızalı?
    Bilgisayarınız tek bir PS/2 veya SDRAM hafızası ile donatılmış ise, ve yukarıda tasvir hatalar ile şu ana kadar karşılaşmadıysanız büyük bir ihtimalle sistem hafızası arızalanmıştır.
    1. İlk olarak sorunsuz çalıştığından emin olduğunuz, örneğin bir tanıdığınızdan hafıza birimi temin edin.
    2. Bu hafızayı kendi sisteminizdeki ile değiştirin.
    3. Sonucu kontrol etmek için bilgisayarı yeniden başlatın.
    4. Bu sırada bir Parity Error, yani karşılaştırma hatası mesajı verebilir. Bu çok önemli bir hata değil, çünkü monitörünüz artık çalışıyor ve hata kaynağını tespit etmiş bulunuyorsunuz.
    Sisteminizi ödünç aldığınız hafıza modülü ile açarken, bir Parity Error mesajının ekrana gelmesinin nedeni, anakartınızın hafızanın Parity kontrolünü desteklemesine rağmen aldığınız modülün Parity Chip’ine sahip olamamasıdır. Bu nedenle satın alacağınız yeni hafızanın Parity Chip’ine sahip olması gereklidir. Aksi takdirde Parity kontrolünü BIOS’tan kapatmanız gerekecektir. Eğer böyle bir seçenek yoksa, Parity Chip’ine sahip bir hafıza satın almaktan başka bir şansınız kalmıyor.
    Ekran kartını kontrol etmek
    Ekran kartının arızalı olup olmadığını kontrol etmek için geçici olarak başka bir kart kullanmalısınız. Eğer ikinci bir kartınız yoksa, bir tanıdığınızın ekran kartını ödünç alabilirsiniz.
    1. Bilgisayarı kapatın ve kasasını açın.
    2. Yeni ekran kartını, bilgisayarınızdaki eski kartın yerine takın.
    3. Ancak bilgisayarınızda anakarta entegre olarak bulunan bir Onboard ekran kartı mevcutsa, ilk olarak bunu kapatmalısınız. Bunun için anakart üzerinde bir Jumper veya DIP şalteri bulunabilir. Eğer Jumper veya DIP şalteri bulamadıysanız, Onboard ekran kartını BIOS’tan kapatmalısınız. Bunun için anakart ile beraber sunulan kitapçığa bakabilirsiniz.
    4. Son olarak bilgisayarı yeniden başlatın.

    Onboard ekran kartı arızalı ise ne olacak?
    Birçok modern anakart üzerinde entegre ekran kartları bulunur. şayet bu Onboard ekran kartı arızalanırsa, yeni bir anakart satın almak zorunda kalmazsınız.
    Bir bilgisayarda normalde birden fazla ekran kartı aynı anda kullanılamaz. Ancak Windows 98’den itibaren sistemde birden fazla ekran kartı kullanılmasını mümkün kılan çoklu monitör çözümleri mevcut. Ancak bunlar da uygun şartlar altında bağlanabiliyorlar. Bu nedenle yeni bir ekran kartı takılırken, Onboard kartın mutlaka kapatılması gerekmektedir.
    DİKKAT! Sahip olunan chipsete bağlı olarak sadece bir PCI ekran kartının kullanılması mümkündür. Bu konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgiyi donanımınızın el kitapçığından temin edebilirsiniz.
    Onboard ekran kartını anakart üzerindeki bir jumper veya DIP şalteri yardımıyla devre dışı bırakabilirsiniz. Bununla ilgili daha ayrıntılı bilgi için kullanım kitapçığına göz atın.
    Yeni ekran kartı boş bir yuvaya yerleştirilebilir. Başka bir şey yapmaya gerek yoktur. Ekran kartı çalışırsa, onboard kart arızalı demektir. Onboard kartın tamir edilmesi mümkün olsa bile pahalı olacağı için işlemciyi değiştirmeden yeni bir anakart almak daha akılcı bir çözüm olacaktır.
    Onboard grafik kartının arızasının boyutlarına bağlı olarak, devre dışı bırakmanıza rağmen takılan yeni ekran kartının çalışmasında sorunlar olabilir veya hiç çalışmayabilir. Bu durumda yeni bir anakart satın almaktan başka bir çözüm yolu yoktur. Ancak bu tür bir sorunla çok sık karşılaşılmaz.

    Monitör mü arızalı?
    şu ana kadar kontrol ettiğiniz tüm cihazlar ve kablolarda bir sorun bulamadıysanız, sorun monitörün kendisinden de kaynaklanıyor olabilir.
    HAYATİ TEHLİKE, DİKKAT! Monitörün içinde, görüntü tüpündeki gerilim 25.000 volta kadar çıkabilir. Bu nedenle cihazın fişi takılı olduğu sürece monitörü asla açmamalısınız. Monitörün 220 voltluk şebeke elektriği kesildikten sonra da kondansatörler, normalde özel bir devre ile boşaltılması gereken, sahip oldukları yüksek gerilimi bir arıza nedeniyle günlerce saklayabilirler. Her şeye rağmen sorunun kaynağını tespit edebilmek için monitörün içini incelemek istiyorsanız, çok dikkatli bir şekilde çalışmalısınız. Monitörlerin genellikle bir veya iki tane, rahatlıkla çıkartılabilen sigortaları bulunur.
    Monitörün vidalarını sökmeye başlamadan önce ilk olarak yere, üzerinde çalışabileceğiniz iletken olmayan bir örtü sermelisiniz. Kuru kağıt (Örneğin eski gazeteler) bunun için çok uygun araçlardır. Monitörün elektrik kablosunu çıkartın ve kasasının vidalarını sökmeye başlayın.
    Her iki elinizi birden monitörün içerisine sokmayın. Bir elinizi pantolon cebinde tutmanız daha iyi olacaktır. Bu sayede indüksiyon gerilimine maruz kalmak tehlikesini en aza indirebilirsiniz. Sigorta(lar), bazen ulaşılması zor ve gizli yerlerde bulunabilirler. Bunları sökmek ve takmak için izole araçlar kullanmalısınız. Bir sigortayı ohmmetre veya kısa devre kontrolörü yardımıyla kontrol edebilirsiniz. Eğer arızalı bir sigortayı yenisi ile değiştirmek isterseniz, yenisindeki tanımlama bilgilerinin eskisindekilerle aynı olmasına dikkat etmelisiniz. Sigorta, cihaz yeniden açıldığında tekrar atarsa, monitörünüzün ciddi bir arızası var demektir.

    Bu tür bir durumda yetkili servise başvurmalısınız. Yeterli bilgiye ve ekipmana sahip olmadan monitörü tamir etmeye çalışmanız kesinlikle tavsiye edilmez.
     

Sayfayı Paylaş