İOS Akıllı Telefonların SAR Değerleri

Konu, 'İOS Android Teknik uygulamalar' kısmında Mehmetkarahanlı tarafından paylaşıldı.

  1. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [​IMG]
    Kullandığınız cep telefonları bir radyo alıcısı ve vericisidir. Bundan ötürü radyo dalgalanmalarına maruz kalınmaması için belli bir stardartlara göre üretilmeleri gerekmektedir. SAR "Specific Absorbation Rate", özel soğurma değeri manasına gelmektedir. Diğer bir deyişle cep telefonlarının yaymış olduğu radyasyon miktarına denilmektedir. Yani vücudun emdiği elektromanyetik enerjiyi ifade etmektedir.


    Vücudunuz bu enerjiyi ne kadar çok emerse o kadar çok sıcaklık artışı olacak ve bağışıklık sisteminizde rahatsızlıklara yol açma riski oluşturacaktır. Bu yüzden ötürü cep telefonu alırken bu değerin düşük olmasına dikkat edilmesi gerekir.

    Avrupa'da sınır SAR değeri 2 watt/kilogram iken, Amerika'da bu sınır değer 1,6 watt/kilograma kadar inmektedir.

    Her ne kadar sınır değerler böyle olsa da uzmanlar, telefon alırken sar değeri en fazla 1 watt/kilogram olan cep telefonunun alınması tavsiyesinde bulunuyorlar.Her bir cep telefonunun SAR değeri farklıdır.
    Aynı telefona ait sar değeri Amerika ve Avrupa'da da değişiklik göstermektedir. Sitemizde Avrupa'da satışı yapılan cep telefonlarına ait SAR değerlerine ulaşabileceksiniz.

    Sitede yer alan sar değeri bilgileri değişiklik gösterebileceği ihtimali göz önüne alınarak, cep telefonu alırken mutlaka sar değerini sormayı unutmayınız.

    Asagidaki linkte verilmis sitede cihazinizi secerek SAR degerini ögrenebilirsiniz.

    Cihazinizin SAR degerini ögrenmek icin

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

     
  2. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [​IMG]
    Özellikle cep telefonlarında gizli kalmış bir özellik olan SAR değerinin insan sağlığı açısından büyük önem taşıdığını biliyor musunuz?

    Bir telefon satın almak istediğimizde, incelediğimiz belli başlı özellikler vardır: Kamera, hız, ağırlık, incelik, 3g, ses, tasarım vs. bunlardan sadece birkaçıdır. Peki bu özelliklere bakarken, içlerinde hiç “SAR değeri” diye bir özelliğe dikkat ettiniz mi?SAR değeri nedir?

    [​IMG]Sar Değeri HesaplamaAçılımı “Specific Absorption Rate” yani “Özgül Emilim Oranı” manasına gelen bu kavramı kısaca, “bir elektronik cihaz tarafından yayılan elektromanyetik dalganın dokuya işlediği miktar” olarak tanımlayabiliriz. Biraz daha teknik bir tanımlama yapacak olursak; “kilogram doku başına yutulan elektromanyetik güç” olarak tanımlayabiliriz. Birimi Watt/Kilogram (W/kg)’dır.
    Artık günlük yaşantımızda; yemek, su, hava gibi vazgeçilmez ihtiyaçların yanında bir de teknoloji gibi bir ihtiyaç belirdi. Özellikle

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    teknolojisinin kısa süredeki inanılmaz gelişimi, herkeste ciddi bir merak uyandırdı ve dolayısıyla bu cihazlar artık kişinin vazgeçilmez bir ihtiyacı oldu. Artık sabah kalktığımızda önce ona “Günaydın” diyor, yatağa yattığımızda ise en son ona “İyi geceler” diyoruz. Hatta öyle ileri gidiyoruz ki her gece yastığımızın başucunda ona yer veriyoruz. Ancak sağlığımız için buna bir sınır koymak gerekiyor. Tabi ki teknoloji ilerliyorsa bunları kullanmalıyız, yeni teknolojileri kullanarak bilgi ve tecrübelerimizi artırmalıyız, fakat akıllı telefonlarımızın, bizim sağlığımızı düşünecek kadar akıllı olmadığını unutmamalıyız.

    Özellikle cep telefonları için dikkat edilmesi gereken bu SAR değerinin önemi, teknolojinin ilerlemesi ile paralel bir şekilde artmaktadır. Telefonların SAR değerleri aslında bu cihazların insan sağlığına verdiği zararı açıklıyor. Bazı modellerde SAR değeri olması gerekenden az iken, bazılarında ise gerçekten önemsenmesi gereken düzeyde fazla olabiliyor.
    Her ülke, SAR değeri konusunda bazı sınırlamalar getirmiştir. Örneğin Avrupaülkelerinde, cihazların sahip olması gereken SAR değeri, maksimum 2.0 W/kg‘dır. Bu durum Amerika’da 1.6 W/kg iken; ülkemizde de Avrupa standartlarına göre düzenlenerek, 2.0 W/kg olarak belirlenmiştir. Ancak asıl önemli olan soru; bu değer insan sağlığı için maksimum kaç olmalı?
    ICNIRP (Uluslararası İyonize Olmayan Radyasyonlardan Korunma Komisyonu) tarafından önerilen SAR değerleri şu şekildedir:
    [TABLE="class: cms_table_easy-table cms_table_easy-table-default cms_table_table-bordered, width: 640"]
    [TR]
    [TH="align: center"]Frekans aralığı[/TH]
    [TH="align: center"]Tüm vücut ortalama SAR (W/kg)[/TH]
    [TH="align: center"]Lokalize SAR (baş ve göğüs) (W/kg)[/TH]
    [TH="align: center"]Lokalize SAR (uzuvlar) (W/kg)[/TH]
    [/TR]
    [TR]
    [TD]10 MHz'den 10 GHz'e kadar[/TD]
    [TD]0.08[/TD]
    [TD]2[/TD]
    [TD]4[/TD]
    [/TR]
    [/TABLE]


    Tabloya baktığımızda ülkemizde bu limit Avrupa ülkelerindeki gibi “baş ve göğüs” bölgeleri baz alınarak belirlenmiş.
    Şimdi gelelim hangi telefonun ne kadar SAR değerine sahip olduğuna;
    [​IMG]Cep Telefonu Sar DeğerleriEn popüler cep telefonlarındaki SAR değerlerine baktığımızda; Galaxy S4‘ün SAR değeri 0.399 W/kg iken, iPhone 5‘in SAR değeri 1.25‘tir. Yani iPhone 5 sağlık açısından Galaxy S4’e göre daha tehlikelidir.
    Diğer modellere ise güncel olarak

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    ulaşabilirsiniz.
     
  3. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [​IMG]
    SAR Değerinin Yüksek Olması Sağlığı Nasıl Etkiler?

    Kısa vadeli zararları (24 saat):


    • Görüş alanında daralma
    • Kalp rahatsızlıkları
    • Kalp pilinin bozulma riski
    • Hafıza zayıflaması ve beyin tümörü riski
    • Yoğun stres ve yorgunluk hissi
    • Kalıcı işitme bozuklukları
    • Konsantrasyon ve dikkat bozulması
    • Embriyo gelişiminin zarar görmesi
    • Kulak çınlaması ve kulaklarda ısınma
    • Kadınlarda düşük riskinin artması
    • İşitmede geçici aksaklıklar oluşması
    • Kan hücrelerinin bozulması
    • Baş ağrıları ve sersemleme
    • Bağışıklık sisteminin bozulması.

    Uzun vadeli zararları (10 yıl):


    • Yüksek tansiyon
    • Genetik yapının bozulması
    • Sperm sayısının azalması
    • Beyaz kan hücresi (lenfoma) kanseri
    • Cilt kanseri
    • Kan beyin bariyerinin zedelenmesi.

    SAR Değerinin Zararlarından Korunma Yolları Nedir?

    Her ne kadar telefonlarımızdan tamamen uzak kalmamız mümkün olmasa da, vücudumuzun elektromanyetik dalgalara maruz kalmasını biraz olsun önlemek için bazı önlemler alınabilir.


    • Cep telefonu alırken SAR değerinin düşük olmasına dikkat etmeli,
    • Uyku halindeyken cep telefonunu mümkün olduğunca bedenden uzak tutmalı,
    • Telefon, yüksek ses ayarında ve uzun süre kullanılmamalı,
    • Çok gerekli olmadığı sürece hamile bayanlar ve çocuklar tarafından kullanılmamalı,
    • Kulaklık ve mikrofon seti kullanmalı (kullanan kişilerde %80 oranında sorun görülmemiştir),
    • Telefondan tam sinyal alınamadığı durumlarda (bu durumlarda cihaz daha fazla elektromanyetik dalga yayar) konuşma kısa tutulmalı,
    • Ömrünü tamamlayan cep telefonları doğaya terkedilmemeli, geri dönüşüm yapılmalıdır.
    • Çin Malı cep telefonlarından uzak durmalı (Çoğunda SAR değeri çok yüksek olduğu için, SAR bilgileri belirtilmemektedir).
     
  4. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [​IMG]
    Akıllı telefonlardaki kablosuz özellikler arttıkça, hızlar yükseldikçe telefonu yaydığı radyasyon değerlerini de yükseltiyor.
    Günümüzde bir akıllı telefon alırken, baktığımız özellikler genellikle işlemcisi, kamerası ve ekran özellikleriyle beraber batarya gücü olarak karşımıza çıkıyor. Ama en önemli yani sağlığımızı ilgilendiren maddeyi atlıyoruz. O da sağlığımızı doğrudan ilgilendiren SAR kısmı.


    İlk önce SAR değerlerinin ne anlama geldiğini, yüksek SAR oranlarının insanlara olan kısa ve uzun vadedeki zararlarını sizlere açıklayacağız. Daha sonra ise en yüksek SAR değerlerine sahip güncel akıllı telefonları sıralayacağız.
    Akıllı telefonlardaki SAR değerleri nedir?

    Specific Absorption Rate - Özgül Soğurma Oranı anlamındaki SAR, akıllı telefonların vücuda yaydığı radyasyon miktarını simgelemektedir.
    SAR, bilimsel olarak insan vücüdu tarafından absorbe edilen elektro-manyetik radyasyon oranı anlamına geliyor. Yani vücut ısısını yükseltme etkisine sahip. Belli bir noktadan sonra vücut bundan zarar görmeye başlıyor.
    SAR genelde, 100 kHz ve 10 Ghz aralığında bulunan alanlara maruz kalma düzeyini ölçmek için kullanılıyor. Bu da telefonlardan yayılan sinyal aralığına işaret ediyor.
    SAR değeri 1 gramlık doku başına düşen değerlerle ölçülüyor. Ölçüm birimi olarak W / Kg kullanılıyor. Ölçümler ABD ve Avrupa'da değişiklik gösteriyor.
    [​IMG]
    Bilim adamları insana zarar verdiği sınır olarak farklı açıklamalar yapıyorlar. Amerika Federal İletişim Komisyonu tarafından, ceptelefonlarında izin verilen SAR oranı,1.6 W/Kg olarak belirlenmiş. ABD'de ölçümler 1 gramlık doku başına değerler baz alınarak yapılıyor. Avrupa'da ise değerler farklı. Avrupa 10 gram doku üzerinden ölçüm yapıyor. Ölçülen dokudaki artışla beraber izin verilen SAR değeri de artıyor. Avrupa'da 2 W/Kg seviyesine kadar SAR değerindeki akıllı telefonların satışına izin veriliyor.
    Bu yüzden ABD'de satılan telefonlarla Avrupa'da satılan telefonlar arasında SAR değer farkları bulunmaktadır. Avrupa'da satılan telefonların SAR değerleri daha düşük oluyor.
    Yüksek SAR değerine sahip cihazların insanlara verdiği yan etkiler (24 saat)


    • Görüş alanında daralma
    • Kalp rahatsızlıkları
    • Kalp pilinin bozulma riski
    • Hafıza zayıflaması ve beyin tümörü riski
    • Yoğun stres ve yorgunluk hissi
    • Kalıcı işitme bozuklukları
    • Konsantrasyon ve dikkat bozulması.
    • Embriyo gelişiminin zarar görmesi
    • Kulak çınlaması ve kulaklarda ısınma
    • Kadınlarda düşük riskinin artması
    • İşitmede geçici aksaklıklar oluşması
    • Kan hücrelerinin bozulması
    • Bas ağrıları ve sersemleme
    • Bağışıklık sisteminin bozulması


    [​IMG]
    15 Dakika telefonla konuşan bir bireydeki ısı değişimi. Telefonlakonuşurken kulaklık takmaya özen gösterin.
     
  5. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [​IMG]
    Yüksek SAR Değerlerine Sahip Cihazların Uzun Vadeli Zararları (10 yıl)



    • Yüksek tansiyon
    • Genetik yapının bozulması
    • Sperm sayısının azalması
    • Beyaz kan hücresi (lenfoma) kanseri
    • Cilt kanseri
    • Kan beyin bariyerinin zedelenmesi

    Özellikle çift SIM kartlı telefonlarda SAR değerleri tavan yapmakta. Çift SIM kartlı telefonları alırken düşünmenizi öneriyorum. İki tane telefon yanınızda taşırken aynı anda ikisini kafanızın yanına getirmiyorsunuz. Fakat çift SIM kartlı modellerden telefonla konuştuğunuzda iki bağlantının radyasyonu sizin beyninize gitmekte.
    Önemli Uyarılar
    - Akıllı telefonla bir yeri ararken, numarayı ilk çevirişte telefonu kulağınıza dayamayın.
    - Telefonla konuşurken kulaklık kullanmaya özen gösterin
    - Bu sıralama, genel olarak üst seviye telefonlar gözetilerek yapılmıştır. Aralarda çok daha farklı modeller bulunabilir.
    - Sıralamada Avrupa / Kafa bölgesi değerler kullanılmıştır.
     
  6. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [h=3]SAR Değerleri En Yüksekten, Düşüğe Doğru Sıralı Akıllı Telefon Listesi[/h]1- Huawei Ascend Mate 7
    [​IMG]
    En yüksek SAR değerine sahip, güncel akıllı telefon Huawei Ascend Mate 7. Teknik özelliklerine baktığımızda cazip gelen bu telefon, 1.54 w/kg gibi yüksek bir değerle dikkat çekiyor.
    Yüksek SAR değerleri açısından Huawei modelleri zaten oldukça popüler. Kullanılan anten teknolojilerinden kaynaklanan bu dezavantaj, Mate 7'nin ****l kasasıyla birleşti mi çok ciddi anlamda yüksek bir rakam karşımıza çıkıyor.
    Kısacası sağlığınızı düşünüyorsanız, daha düşük SAR değerlerine sahip telefonları öneriyozu. 1 W/kg rakamlarının altı önerilecek değerler.
     
  7. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    2 - Motorola Moto X 2014 Edition
    [​IMG]
    Motorola'nın IFA 2014 döneminde duyurduğu sevilen akıllı telefonu Moto X 2014 Edition'ın da SAR değerleri rakiplerine göre epey yüksek.
    Huawei Ascend Mate 7 gibi bu telefonu da cebinizde taşıdığınızda, diğer pek çok markanın telefonlarından iki katı daha yüksek radyasyona maruz kalıyorsunuz.
    Motorola Moto X 2014 Edition'ın SAR değerlerine baktığımızda 1.52 W/kgdeğerini görüyoruz.
     
  8. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    3 - Nokia Lumia 630
    [​IMG]
    Fiyat performans oranı olarak dikkat çekse de, Nokia Lumia 630'un SAR değerleri can sıkıcı seviyelerde. Bu akıllı telefon da, Ascend Mate 7 ve Motorola Moto X 2014 Edition'a yakın değerler veriyor.
    Nokia Lumia 630'un SAR değerlerine baktığımızda 1.51 W/kg değerini görüyoruz.
     
  9. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    4 - Apple iPhone 6
    [​IMG]
    Apple'ın yeni akıllı telefonu iPhone 6'nın SAR değerleri, güncel rakiplerin amiral gemilerine göre yüksek kalıyor.
    iPhone 6'nın kafa bölgesi için SAR değeri 0,93 W/kg
     
  10. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    5- Apple iPhone 6 Plus
    [​IMG]
    iPhone 6 Plus'ın SAR değeri, iPhone 6'ya göre 0,02 W/kg daha az. Ama yine Galaxy Note 4 gibi rakiplerinin ötesinde bir değere sahip.
    iPhone 6 Plus'ın kafa bölgesi için SAR değeri 0,91 W/kg
     
  11. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    6- Apple iPhone 5
    [​IMG]
    iPhone 5'in kafa bölgesi için SAR değeri 0,90 W/kg
     
  12. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    7- Nexus 6
    [​IMG]
    Nexus 6'nın kafa bölgesi için SAR değeri 0.86 W/kg
     
  13. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    8 - Apple iPhone 5S
    [​IMG]
    iPhone 5S, iPhone 5 ve 6'ya göre daha az SAR değerlerine sahip.
    iPhone 5S'in kafa bölgesi için SAR değeri 0,80 W/kg
     
  14. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    9 - Sony Xperia Z3
    [​IMG]
    Sony Xperia Z3'ün kafa bölgesi için SAR değeri 0.80 W/kg
     
  15. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    10 - Nokia Lumia 930
    [​IMG]
    Nokia Lumia 930'un kafa bölgesi için SAR değeri 0.60 W/kg
     

Sayfayı Paylaş