Tüp Buzağılar Yolda

Konu, 'Türkiye'den Haberler' kısmında dimo79 tarafından paylaşıldı.

  1. dimo79
    Online

    dimo79 Guest

    Tüp Buzağılar Yolda

    Haber Yayın Tarihi: 09 Kasım 2010 Salı Saat 11:32

    Türkiye'de ilk kez Diyarbakır'da yurt dışından ithal edilen embriyoların taşıyıcı sığırlara transferi ile hayvanlarda tüp bebek dönemi başladı.

    Diyarbakır Tarım İl Müdürlüğü, Dicle Üniversitesi (D.Ü) Veteriner Fakültesi ve Devlet Planlama Teşkilatı'nca yürütülen ''Güneydoğu Hayvancılık Kooperatifleri Bölge Birliği Kapsamındaki İşletmelerde Embriyo Transferi Yolu ile Hayvan Islahı'' projesi kapsamında, Kanada'dan ithal edilen sığır embriyolarının, 17 Şubat'ta Bismil ilçesine bağlı Kocalar Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ndeki 6 taşıyıcı anneye transferi sonucu gebelik gözlenen 3 sığırda doğum sancılarının başladığı belirtildi.

    Diyarbakır Tarım İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, insanlarda tüp bebek, hayvancılıkta da embriyo transferi olarak tabir edilen yöntemin uygulandığı taşıyıcı sığırlarda doğum sancılarının başladığını söyledi.

    Bir hafta 10 gün içerisinde tüp buzağıların dünyaya gelmesini beklediklerini ifade eden Koçkaya, bu yöntemle dünyaya gelecek yüksek genetik verimliliğe sahip sığırlardan elde edilecek embriyolarla bölgedeki hayvan ırkının ıslahının sağlanacağını belirtti.

    -DONDURULMUŞ EMBRİYO İTHALİ-

    D.Ü Veteriner Fakültesi Dölleme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Muzaffer Taş da, 2007 yılında hazırlanan ''Güneydoğu Hayvancılık Kooperatifleri Bölge Birliği Kapsamındaki İşletmelerde Embriyo Transferi Yolu ile Hayvan Islahı Projesi'' kapsamında Kanada'dan genetik kalitesi yüksek 375 dondurulmuş embriyo ithal ettiklerini, bu embriyoların ilk transferini de Kocalar köyünde gerçekleştirdiklerini söyledi.

    Taş, 6 embriyo transferi sonucunda üç hayvanda gebelik gözlendiğini ve bu süreç içerisinde sürekli takibe aldıkları işletmedeki taşıyıcı annelerin gebeliklerine ilişkin herhangi bir problem yaşanmadığını ifade ederek, proje ile hedeflerinin yurt dışından yüksek genotipte dondurulmuş embriyo ithal ederek bölgede kayıt altındaki mevcut 38 kooperatifin elinde bulunan hayvanların embriyo transferi yolu ile ıslah edilmesi, hastalıklardan ari sürü oluşturup çevre bölgelere aynı nitelikte materyal temini ve bölgede sürdürülebilir gelir getirici bir hayvancılık modelinin sağlanması olduğunu anlattı.

    -ET İTHALİNE ALTERNATİF-

    Taş, Türkiye'de dağınık kooperatiflerde değil, D.Ü ve Diyarbakır Tarım İl Müdürlüğü denetiminde ''Embriyo Üretim Çiftliği'' kurularak daha sistemli ve kontrollü embriyo üretimi gerçekleştirmek istediklerini ve bununla ilgili hazırlıkların sürdüğünü ifade ederek, bu projeyi Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile de paylaşacaklarını dile getirdi.

    Bu tür projelerin bölge ve ülke hayvancılığına önemli katkılar sunacağına inandıklarını da vurgulayan Taş, ''Embriyo transferi kısa ve orta vadede canlı hayvan ithalatına alternatif olacak. Örneğin yurt dışından bin hayvan ithal etmek istediğimizde 20-25 günlük ulaşımları, hastalıklara karşı bağışıklıkları ve maliyetleri büyük boyutlara ulaşıyor. Ancak 8-10 bin tane embriyo 35 litrelik bir tankerle getirilerek daha uygun maliyetlerle transfer edildiğinde çekirdek sürünüzü oluşturabilirsiniz. Tüm bu zahmetler düşünüldüğünde embriyo transferi hayvan ithaline alternatif bir yöntem olabilir'' dedi.
    (Anadolu Ajansı)
     

Sayfayı Paylaş