4.5G Nedir? 4.5G Hakkında Her Şey

Konu, 'Gsm Oparatörleri' kısmında Mehmetkarahanlı tarafından paylaşıldı.

  1. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    4G ihalesinin iptal edilip 26 Ağustos'a ertelenen 4.5G ihalesiyle hayatımıza giren 4.5G teknolojisi nedir? 4.5G nedir? 4.5G'nin 4G'den farkı ne? Tüm sorularınızın cevabı burada.


    [​IMG]Kablosuz bağlantı teknolojilerinin hızla gelişmesi ile birlikte, son olarak 5Gçalışmaları gelişmiş ülkelerde devam ediyor.
    4G gibi 3G teknolojisine de geç merhaba diyen Türkiye, günümüzde 3G'yi oldukça hızlı bir şekilde değerlendiren bir ülke. Son dönemde 3 taşıyıcılı 3G bağlantısıkullanılmaya devam ediyor.
    Ancak 3G'nin ne kadar geliştirilse de 4G ya da 5G kadar hızlı olamayacağı biliniyor. Bu nedenle Türkiye'de de 4G çalışmalarının hızlandırıldığını hatta ihale aşamasına geldiğini biliyoruz.
    4G ya da 5G ihalesi değil, 4.5G ihalesi!

    Bu durumun uzun süredir farkında olan yetkililer, geçtiğimiz aylardan itibaren 4G ihalesini konuşmaya başladı ve bununla birlikte Cumhurbaşkanı tarafından yapılan 5Gaçıklamaları ile kafalar iyice karıştı. Bir süre 4G ihalesi mi? 5G ihalesi mi? yapılacak tartışmaları yapıldıktan sonra, yetkililer 4.5G kavramını ortaya atarak tartışmalara noktayı koydu.
    Bugün gerçekleşen 4.5G ihalesi ile birlikte Türkiye'de önemli bir adım atılacak diyebiliriz. Zira gelişmiş ülkelerle aramızdaki açık, 4.5G ihalesi ile büyük oranda kapanacak. Peki, 4.5G nedir? Neden 4.5G ihalesi bu kadar önemli?
    4.5G Nedir?

    Ünlü mobil alt yapı firmaları Qualcomm'un LTE Advanced dediği yüksek hızlı 4G teknolojisi, Huawei gibi üreticiler tarafından 4.5G olarak adlandırıldı. Global arenada bazı operatörlerin de 4.25G olarak adlandırıldığı, az da olsa görüldü.
    Ülkemizdeki yeni 4G ihalesine de Huawei'nin alt yapı desteği vermesi bekleniyor.
    Klasik 4G, 2011 yılından beri hayatımızda. 4G, bilindiği üzere 100 Mbps'e kadar hız sunuyor. LTE Advanced ya da 4.5 G olarak adlandırılan yeni sistemlerin hızı ise300 Mbps, hatta bazı özel çalışmalarla deneysel olarak 450 Mbps'e kadar hızlara erişilebiliyor.
    5G'nin yaygınlaşmasına kadar, henüz geliştirme aşamasında olan IMT Advanced ile 1 Gbps hızlara, 4G alt yapısıyla ulaşılması hedefleniyor. Tabii bu rakamlar henüz deneysel rakamlar.
    Yüksek hız, alışkanlıkları değiştirecek

    Örnek olarak 4G ile dakikalarca sürede indirilebilen bir dosya, 4.5G ile saniyeler içinde indirilebilecek. Ancak tabi ki 5G ile sunulacak 1000 Mbpshıza, 4.5G ile ulaşılamıyor. Ek olarak 4G destekleyen tüm telefonların 4.5Gile uyumlu olduğunu hatırlatmış olalım.
    4. operatör de geliyor

    Bugün gerçekleşen 2.7 milyar euro değerindeki 4.5G ihalesinde Turkcell, Vodafone, Avea ve NetGSM markaları rekabete girecek. İhale kapsamında20 frekans paketiaçık arttırma ile satılacak.Bakalım ihale sonrasında,4.5G'yi ne zaman kullanmaya başlayabileceğiz?
     
  2. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [​IMG]Yıllardır değişen ve gelişen iletişim teknolojileri , 4G ile birlikte bir adım ileriye gidiyor. 2010 - 2011 yılından bu yana pek çok büyük ülkede kullanılmaya başlanan, kullanıldıkça gelişen ve hızı 450 Mbps seviyesine dayanan 4G / LTE teknolojisi nedir? Biraz da buna değinelim.
    Türkiye'de 4G ihalesi ertelenmişti

    İhale ertelendi ve şimdi tekrardan durumu ne olacak kesin olarak belli değil. Yani 4G bizim için hem yakın, hem de uzak.
    Peki, uzun zamandır duyduğumuz ve hakkında pek çok haber yaptığımız 4G nedir? 4G ne işe yarıyor? 4G neler getiriyor? Neden 4G'ye geçmeliyiz? gibi4G hakkında pek çok soru akıllarda dolaşıyor.
    Bu haberimizde 4G hakkındaki pek çok soruyu cevaplayacak. Akıllarda 4G nedir? 4G ne işe yarıyor? 4G neler getiriyor? Neden 4G'ye geçmeliyiz?başta olmak üzere,4G hakkında hiç soru işareti bırakmamaya çalışacağız . İşte tüm detayları ile 4G.
    4G nedir? 4G hakkında her şey!

    4. nesil kablosuz iletişim teknolojsi olarak tanımladığımız 4G, bir önceki nesil kablosuz bağlantı teknolojisi olan 3G'ye kıyasla daha fazla hız ve daha iyi kullanıcı deneyimi sunmayı hedefliyor.
    4G ne işe yarıyor? 4G neler getiriyor?

    4G, desteklenen akıllı telefonlar ile daha hızlı internete bağlanabilmeyi,YouTube ve Periscope ile daha kesintisiz ve yüksek görüntü kalitesinde yayınlar yapabilme imkanını sunacak. Ayrıca daha yüksek ses kalitesine sahip aramalar yapabileceğimiz 4G, çok iyi bir kullanıcı deneyimi hedefliyor.
    4G geldikten sonra 3G ne olacak?

    4G bir anda her yerde kullanıllmayacak. 3G'den 4G'ye geçiş sürecinde 4Golmayan yerlerde 3G kullanılacak, hatta 4G kullanımına elverişli olmayan bölgelerde 3Gkullanımı hiçbir değişiklik olmadan devam edecek.
    4G ne kadar hız sunuyor?

    Halihazırda kullanmaya devam ettiğimiz 3G, saniyede yaklaşık 28 Mbps hız sunuyor. Bu hız 4G ile yaklaşık olarak 4 kat artarak saniyede 100 Mbpsseviyesine ulaşıyor. Halen testleri ve geliştirmesi devam eden 5G'nin ise saniyede 1000 Mbps hıza ulaşması bekleniyor.


    2016 yılında yavaş yavaş kullanmaya başlayacağımız 4G ile artık daha kaliteli aramalar, görüntülü görüşmeler, YouTube ve Periscope canlı yayınları yapabileceğiz
     
  3. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [​IMG]İletişim teknolojileri yıllardır değişiyor. İlk olarak GSM ile başlayan bu teknolojiler, gelişmeleriyle birlikte 2G, 3G, 4G ve son olarak 5G teknolojisi ile devam ediyor.
    Ülkemizde de hali hazırda kullanılmaya devam edilen 3G teknolojisi de artık eskimeye başladı. (3G ile devam eden ender ülkelerden biriyiz)
    Bu nedenle son yıllarda yapılan planlamalar, sık sık haberlerini yaptığımız üzere 4G yani 4. nesil kablosuz bağlantı teknolojisinin geliştirilmesi yönünde.
    Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı'nın yaptığı açıklama sonrasında ise, gözler5G yani 5. nesil kablosuz iletişim teknolojilerine çevrildi. Peki, 5G nedir?İşte 5G hakkında bilmeniz gerekenler.
    5G Nedir?

    4G yani 4. nesil kablosuz iletişim teknolojisinin geliştirilen hali olarak karşımıza çıkan 5G, 5. nesil kablosuz iletişim teknolojisi olarak tanımlanıyor.
    5. nesilden anlayacağınız gibi 5G, daha iyi ve daha güncel teknolojiler ile donatılan bir kablosuz bağlantı teknolojisi. Peki, 5G teknolojisi bize ne gibi avantajlar sunuyor? İşte 5G hakkında bilmeniz gereken diğer bilgiler.
    5G Hakkında Her Şey

    5G teknolojisi, özellikle sunduğu hız ile dikkat çekiyor. Örneğin halihazırda kullanmaya devam ettiğimiz 3G, saniyede 28 Megabit hız sunuyor. Bu hız4G'de 100 Megabit seviyesine ulaşmasına karşın, 4G'nin hızı 5G'nin yanına bile yaklaşamıyor. Zira 5G teknolojisinde 1000 Megabit üzerinde hızlara ulaşılıyor.
    5G'nin dağıtımı ise yapılan testlerin gösterdiği üzere, Wifi sinyalleri üzerinden yapılıyor. Bu şekilde 5G ile her yerden iletişimin sağlanması hedefleniyor. Yani daha eski teknolojilerdeki ortamın yarattığı bağlantı sorunu, 5G'de ortadan kalkıyor diyebiliriz.
    Ayrıca 5G, daha az güç tüketimi özelliğiyle de, diğer teknolojilerin çok önünde konumlanıyor. Sonuç olarak kablosuz iletişim teknolojileri, ortalama her 10 yılda bir yeni bir teknoloji ile gelişiyor. Son olarak geliştirilmeye devam eden 5G ise, şimdilik sınırlı bölgelerde deneniyor.
    Şu anda Ericsson'un lider olarak geliştirmeye devam ettiği 5G'yi, pek çok ülke desteklemeye devam ediyor. Ayrıca Alcatel-Lucent'i satın alan Nokia,Samsung ve daha bildiğimiz pek çok büyük marka 5G'nin gelişimini destekliyor.
    Şimdilik Türkiye'nin 5G'ye yönelik önemli bir adımı yok. Ancak Cumhurbaşkanı'nın belirttiği gibi 4G yerine direkt 5G teknolojisine geçersek, çok yüksek hızda internet ve 5G'nin getirdiği pek çok yeniliği hızla kullanmaya başlayabiliriz.
     
  4. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    [h=2]LTE Advanced teknolojisinin ülkemizdeki karşılığı olan 4.5G bizlere nedir ve bizlere neler sunacak?[/h]4.5G adını son günlerde sıkça duyuyoruz. Geçtiğimiz günlerde bu teknolojinin ihalesi yapılmış ve çalışmalara 2016’da başlanacağı duyurusu yapılmıştı. Peki tam olarak nedir bu 4.5G? Bu yazımızda hem bu soruyu, hem de bu teknolojinin 4G ile arasındaki farkları açıklayacağız.
    4.5G’yi açıklamak için öncelikle LTE Advanced teknolojisini açıklayalım. LTE, teknik olarak 4G ailesinin içinde bulunan dördüncü nesil kablosuz iletişim ağıdır. 4G’nin WiMax veHSPA+ gibi daha zayıf sürümleri de mevcut. Ülkemizde kullanıma sunulacak olan sürüm ise LTE Advanced sürümü. Yani kısaca 4.5G, bizim LTE Advanced teknolojisine verdiğimiz alternatif bir isim.
    Yani aslında 4.5G diye ayrı bir teknoloji yok, yine 4G ve 5G var ve 4.5G sadece bir isim. Aslında ihale 4,5 yani 4 ve muhtemel 5G frekanslarının satıldığı bir ihale oldu fakat ortaya ikisi birden paket haline getirilerek 4.5G diye bir isim konuldu. 4G’de belirtilen frekans aralıklarından daha fazlası kullanıma açılıyor bu güzel ancak aslında süreç değişmiyor, 4G geliyor, sonrasında da 5G’ye doğru adım adım altyapı geliştirilmesi devam edecek. İşin isimlendirme kısmını bir kenara bırakıp Türkiye’de 4.5G adı altında neler yapılacak, işte bunlara bakalım.
    [h=2]4.5G Ne Kadar Hızlı?[/h]Yeni nesil denince akla doğal olarak daha hızlı internet bağlantıları geliyor. 3G, ortalama olarak 25 Mbps hız sunarken, 4G’nin sunduğu hız 100 Mbps‘e kadar ulaşıyor. 4.5G olarak bildiğimiz LTE Advanced ise 300 Mbps‘lik hız potansiyeli ile 4G’yi dahi katlıyor.
    Bu hızlar iştah açıcı olsa da, 4.5G’nin nimetlerinden faydalanmak için bazı koşullar mevcut. Öncelikli olarak cihazınızın LTE destekli olması gerekiyor. Eğer cihazınızı son bir yıl içerisinde aldıysanız büyük ihtimalle LTE desteğine sahipsiniz demektir. Yine de emin olmak için cihazınızın şebeke ayarlarında LTE’nin olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    İkinci bir koşul ise 4.5G destekli bir bölgede olmak. 2016 yılı içerisinde 4.5G çalışmalarına başlanacak, ancak tahminimizce bu teknolojinin Türkiye genelinde yaygınlaşması 2020’yi bulacak. Elbette İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerin belirli bölgeleri ilk etapta 4.5G desteğine kavuşacaktır. 3G’nin ülkemize girmesinin üzerinden yıllar geçmesine rağmen halen 3G desteği dahi olmayan bölgelerin olduğunu hatırlatalım.
    4.5G’nin nimetlerine ne kadar para ödeneceği ise merak edilen bir diğer konu. Henüz operatörlerden tam anlamıyla bu konuda bir açıklama gelmese de, ciddi bir fiyat artışının yaşanacağını tahmin etmiyoruz. Yine de 4.5G için daha fazla para ödemek kaçınılmaz hale gelecek. Zira 4.5G’nin sunduğu yüksek hızlar, hem mobil veri tüketiminin, hem de doğrudan kota ihtiyacının artmasına sebep olacak.
    LTE, yani ülkemizdeki adıyla 4.5G hakkında bilmeniz gerekenler bunlar. Her ne kadar ihalenin gerçekleşmesi ciddi bir heyecan uyandırsa da, 4.5G’nin Türkiye’de yaygınlaşmasına epey bir zaman var. 2020 yılında dünyada ilk adımları atılacak olan 5G ise bizlere şimdilik bir çağ kadar uzak görünüyor.
    [h=2]4.5G Gelince ADSL Etkilenecek mi? Hızım Artacak mı?[/h]4.5G ile ilgili sık gelen sorulardan birisi de bu; aslında bu sorunun sorulması operatörlerin kullanıcılara yeni teknolojiyi hiç açıklamadığını gösteriyor. Mobil internet teknolojisi, standart ADSl, fiber ve kablo internet bağlantılarında bir değişiklik ya da gelişme demek değil. Hız artışı değil, kota artışı hiç değil.
    Standart ADSL benzeri sabit hatlar ile 3G, 4G ya da 4.5G gibi mobil teknolojilerin tek kesiştiği nokta, baz istasyonların bağlandığı altyapı olacak. Bu da demek oluyor ki eğer altyapı yatırımı yapılmazsa mobil internetin hızlanması bir yana, olan internet kalitesi daha da düşebilir, darboğazlar yaşanabilir. Bu noktada hem yasal, hem pratik düzenlemeler, kazı izinleri ve internet servis sağlayıcılar arası rekabeti arttırıcı, tüketiciyi koruyucu önlemler önem kazanıyor. Bu alanda herhangi bir gelişme olacak mı, olmayacak mı bize bunu zaman gösterecek.
     
  5. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    LTE ağını kullanan mobil cihazlara geçiş yaptığımız bu dönemde Carnegie Mellon Üniversitesi dört önemli açık bulduklarını açıkladı. İşte 4G LTE ağında bulunan güvenlik açığı!


    [​IMG]Carnegie Mellon Üniversitesi’nin bilgisayar tehlikelerine müdahale takımıCERT, günümüzde 4G, 4.5G olarak da geçen LTE mobil ağlarının güncel durumundaki bir takım zayıf noktalara dikkat çekti. Teknoloji, iddia edilene göre dört zayıf noktaya sahip ve saldırganlar bunu kullanarak insanları işletebilir, telefon sahibine fazla fatura getirebilir ya da DoS saldırıları düzenleyebilir. Hatta o ağda bulunan telefon üzerinden özgürce veri transferi yapabilir.
    LTE açığı nasıl oluyor?

    LTE’nin bu zayıf noktası standart VoIP ile alakalı saldırı yöntemleriyle kırılabiliyor. LTE mobil ağları içlerinde paket değiştirme ve IP protokolü(aynı VoIP gibi) bulunduruyor. CERT’e göre bu dört açık (CWE-732, CWE-284, CWE-287, CWE-384) saldırganların sahte aramalar göstermesini,telefonlar arası direkt bir sezon bağlantısı yapılabilmesini ve uygunolamayan SIP mesajları için yetki verilmesini sağlayabiliyor
    [​IMG]
    Bu zayıf noktalar saldırıya uğrayıp açığa çıktığında sonuçları CERT’e göre bir hayli ağır olabiliyor. Ayrıca bütün bu açıklara erişim uzaktan yapılabiliyor. Şu anda bu problemler için bilinen bir çözüm olmadığı da söyleniyor.
     
  6. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [​IMG]Ülkemizde 1 Nisan 2016'dan itibaren kullanılmaya başlanacak olan 4.5G servisinin testlerini hızlandıran Turkcell, 1.2Gbps hıza ulaşarak Türkiye'nin mobil internet hızı rekorunu kırdı.Şimdiye kadar Nisan 2016'da geçeceğimiz 4.5G ya daLTE-A adındaki mobil servis için birçok şey duymuştuk. Şöyle hızlı olacak, böyle müziği hüp diye indirecek, o videoyu şak diye açıp lak diye FullHD çözünürlükte yükleyecek falan filan. Bu konulara tekrar girmenin gereği yok artık, çünkü hepimiz öğrendik. (Tabii siz merak ettiğiniz birşey varsa yorum olarak sorabilirsiniz)

    İşte 2016'da belki de ülkemizde herhangi bir film

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    veya bir organizasyona göre en merak edilen ve en beklenilen servis olan 4.5G için daha önceleri yapılan ihalelerde

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    en yüksek hız sunacak bantları almış ve 4.5G teknolojisinde de Türkiye'deki en hızlı mobil veri bağlantısını sunacağını duyurmuştu.

    [​IMG]

    Şimdi ise bu yönde devam edilen altyapı çalışmaları ve 4.5G testleri sırasında bir de hız testi yapanTurkcell, bu ay içinde Turkcell Küçükyalı Plaza'da yaptığı testlerden birinde tamı tamına 1.2Gbpshıza ulaşarak Türkiye rekoru kırmış oldu. 1200Mbps olarak daha anlaşılır bir şekilde göstereceğimiz bu durum gerçekten Türkiye'de normal internet bazında bile ulaşılması güç bir değer olarak dikkat çekiyor.

    Tabii hemen "Oooo Nisan'da Gbps hızları göreceğiz!" diye sevinen Turkcell kullanıcıları varsa yapmasınlar. Çünkü bunun olmaması için 2 neden zaten hali hazırda var. 1, şu anda o altyapı yok. Yani 300Mbps'leri bile anca göreceğiz, Gbps hızlar istemek Cem Yılmaz'ın "Yer çekimsiz ortamda çilek yiyeyim ama muz gibi gelsin" muhabbetine döner.

    [​IMG]

    Neyse, diğer nedenimiz ise elinizdeki hiçbir

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    bu hızları zaten desteklemiyor. Yani hadi Turkcell bunu sundu diyelim, biz zaten kullanamayacağız o hızı. Ama şöyle bir şey var; firma 1 Nisan'da 375Mbps hız sözünü tutacağını, 2 yıl içinde de fiber hızlara çıkacağını iddia ediyor. Aynı zamanda 375Mbps hızı 3 taşıyıcı ile sağlayacağını aktaran firma, 5 taşıyıcı ile 1000Mbps hızlara çıkmanın mümkün olduğunun da altını çizmiş.

    Ayrıca Turcell'li kullanıcılar için önemli bir detay da verilmiş. Bu da Nisan'dan itibaren "Fiyatlar ve kotalar ne olacak?" sorusunun cevabını bizlere yansıtıyor. Turckell, fiyatlarda değişiklik yapmadan kota artışı sağlayacağının altını çiziyor. Yani buradan 'tahmini olarak' şu anda mevcut tarifenizin kotası arttırılıp hızınız direkt olarak 4.5G'ye çıkartılabilir. (Çünkü yanlış hatırlamıyorsam Turkcell 3G'ye geçişte de tıpkı bunun gibi birşey yapmıştı)
     
  7. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    4.5G Sim Kart Değişikliği Ücreti Var mı? İşte Detaylar
    1 Nisan'da başlayacak 4.5G öncesi 'cep'te kotalar 10 GB'a kadar çıkarken, tüketicilerin en az 70 ila 100 lirayı gözden çıkarması gerekiyor.
    [​IMG]
    4.5G İnternet Fiyatları 4.5G Geçiş Ücreti Var mı Simkart Değişikliği Türkiye 1 Nisan itibarıyla yeni bir döneme giriyor. Nisan ayında resmen hayatımıza giren

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    GSM şirketlerini ve özellikle de tüketicileri yakından ilgilendiriyor. 4.5G ile kullanıcılar internete 10 kat daha hızlı bağlanacağından daha hızlı kota tüketecekler.

    4G ile 6.5 dakika, 3G teknolojisiyle 1 saatten fazla süren 8 GB büyüklüğünde yüksek çözünürlüklü filmi indirme süresi, bu teknolojiyle 6 saniyeye düşecek. Dolayısıyla operatörler yeni dönem için şimdiden kotalarını yükseltmeye başladı. Operatörler 10 GB'tan kapıyı açarken tüketicilerin en az 70 ila 100 lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Bu kulağa çok hoş gelmese de aslında tüketici daha çok veri harcayacağı için birim başına kullandığı internet de ucuzlayacak.

    ÜCRETSİZ SİM KART DESTEĞİ

    Yeni dönem hazırlıklarını tamamlayan ve mağazalarında internet satışına başlayan Turkcell, müşterilerine turbo hızında 10 GB'a kadar internet sunuyor. Bunun yanı sıra SİM kartlarını 4.5G'ye uyumlu hale getirenlere bir ay boyunca 1GB internet hediye eden Turkcell, akıllı telefonlarıyla birlikte numarasını taşıyan müşterilerine seçtikleri tarifedeki interneti 2 katına çıkarıyor. Aynı şekilde Avea da abonelerine 10 GB'a kadar internet sunmaya başladı.

    Özellikle gençlere yönelik avantajlı paketler sunan Avea 1 GB internet hediyeli ücretsiz sim kart desteği veriyor. Vodafone bireysel aboneleri ise Vodafone Self Servis uygulamasıyla şimdiden 4.5G için kaydını yaptırabiliyor. Haziran 2009'dan önce alınan SIM kartları 4.5G uyumlu olmadığı için eski kartlarını getirenler Vodafone'da ücretsiz olarak yenisiyle değiştiriyor.

    10 GB İLE NELER YAPABİLİRİM?

    ¥ 58.254 web sitesini ziyaret edebilirim

    ¥ Her biri ortalama 4 dakikalık 2.560 MP3 dinleyebilirim

    ¥ 724 dakikalık video izleyebilirim

    ¥ 524 bin e-posta gönderebilirim
     
  8. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    4.5G olarak adlandırılan ve genel olarak dördüncü nesil mobil iletişim teknolojilerinin kullanıldığı şebekeler 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren Türkiye’de faaliyete geçecek. İki aydan az bir zaman sonra mobil cihazlarda bugünküne göre çok daha yüksek hızlarda veri indirme ve yükleme imkanına kavuşacağız. Bunun yanı sıra çevremizdeki bağlı cihaz sayısının da zamanla arttığını göreceğiz.
    Bildiğiniz gibi, dünya çapında dördüncü nesil mobil iletişim teknolojileri 4G olarak anılıyor. Ancak 4G’nin mazisi bundan yıllar öncesine dayanıyor. Geçen zaman zarfında LTE, LTE-Advanced gibi 4G’nin performansını daha da artıran, şu sıralar adını daha sık duymaya başladığımız 5G teknolojisiyle arasında köprü vazifesi görecek teknolojiler çıktı. Nasıl 3G’nin üstüne eklenen ve performansını artıran HSDPA vb. teknolojiler 3.5G olarak adlandırıldıysa, Türkiye’de faaliyete girecek olan şebekelerde LTE, LTE-Advanced gibi gelişmiş 4G teknolojileri yoğun şekilde kullanılacağından ve yüksek hıza erişmek mümkün olacağından, Türkiye’de 4G yerine 4.5G adının kullanımı uygun görüldü
    Tabii ki, 4.5G teriminin kullanımıyla dünyada bir ilk olma özelliğini de elde etmiş oldu 4.5 G ihalesinin yapılmasından bu yana mobil operatörlerin hepsi dördüncü nesil iletişim teknolojisini sunacakları servislerini 4.5G olarak adlandırıyor. Dolayısıyla tüketiciler de şebekeler faaliyete geçtikten sonra gerçekten de “4.5G” hizmetini almayı bekliyor.
    Ancak bugün akıllı telefonlara ve diğer mobil cihazlara baktığımızda, bağlantı durumunu gösteren simgelerin 4G, 4G+ veya LTE gibi simgeler olduğunu görüyoruz. Dünyada 4.5G kullanımı yok, bu nedenle cihazlarda da böyle bir gösterim yapılmıyor. Ancak Türkiye’ye özel olacak şekilde, dünyada sadece bizim ülkemizde, yeni model telefonların ekranında 4.5G yazısı gösterimi yapılacak.
    Aslına bakarsanız, 4.5G standart hâlini almış bir şebeke türü gösterim simgesi değil, bu nedenle de şimdiye kadar hiçbir üretici bunu kullanmayı düşünmedi. Ancak işe tüketici açısından bakacak olursanız, bu kadar çok 4.5G teknolojisinin reklamının yapıldığı ve yapılacağı ortamda tüketiciler 4G yazısını ekranda görmekten memnun olmayacaklardır, bu durum mobil operatörler açısından müşteri memnuniyetsizliği olarak geri dönecektir. Bu nedenle sadece Türkiye’ye özel bir 4.5G gösterim türünün geliştirilecek ve sunulacak olması detaylı düşünüldüğünde mantıklı bir hareket gibi görünüyor.
    Hürriyet’in haberine göre, önümüzdeki dönemlerde satışa çıkacak yeni model akıllı telefon ve tabletlerin yazılımında küçük bir güncelleme yapılıyor. 1 Nisan sonrasında 4.5G uyumlu SIM kart kullanan mobil aboneler cihazlarında doğrudan 4.5G bağlantı yazısını görmüş olacaklar. Mevcut cihazlarda ise gelecek bir güncelleme ile 4.5G yazısının gösterimi mümkün olacak. Güncelleme yapılmayan cihazlarda ise 4G ve LTE gibi standart gösterimler yapılacak. Apple ve Samsung gibi şirketlerle 4.5G yazısının gösterimi konusunda anlaşmaya varıldığı söyleniyor.
     
  9. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [​IMG]
    Türkiye uzun zamandır beklediği 4.5G mobil bağlantısına nihayet kavuştu. 26 Ağustos 2015 tarihinde gerçekleştirilen frekans ihalesinin ardından altyapı kurulum çalışmalarına başlayan mobil operatörler, 1 Nisan 2016 olarak ön görülen tarihte, yani bu gece saatler 00:01’i gösterdiğinde şebekelerini faaliyete geçirdiler.

    Turkcell, Türk Telekom, Vodafone aboneleri bundan böyle 4.5G destekli telefonlarında, tabii ki uyumlu SIM kartlarıyla birlikte daha yüksek mobil veri indirme ve yükleme hızlarından yararlanmaya başlayacak. Her üç operatör de abonelerine yeni nesil teknolojiyle tanışmaları, kendilerini nasıl bir kullanımın beklediğini anlamaları ve kendilerine en uygun tarifelerin doğal yollarla belirlenmesi amacıyla çeşitli imkanlar sunuyor. Buna bir de hediye olarak sunulan veri paketlerini de ekleyebiliriz.

    [​IMG]
    Yeni nesil mobil bağlantı teknolojisi sayesinde yepyeni bir deneyim bizleri bekliyor. Artık dışarıdayken en güncel teknoloji haberlerine, hazırladığımız inceleme ve ipuçları videolarına da daha hızlı şekilde erişebileceksiniz.

    [​IMG]

    4.5G’den korkmanıza, endişe etmenize gerek yok. Eğer bilinçli bir şekilde kullanırsanız, veri paketinizde kalan kullanım miktarını düzenli olarak kontrol ederseniz, her ay sonunda fatura sürprizleriyle karşılaşmazsınız. Size tavsiyemiz, hangi mobil operatörden hizmet alıyorsanız, onun size sunduğu online işlemler uygulamasını akıllı telefon veya tabletinize indirmek. Bu uygulama üzerinden ne kadar veri kullanımında bulunduğunuzu pratik şekilde takip edebilirsiniz.


    4.5G Türkiye’ye hayırlı olsun!

    [​IMG]
     
  10. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    1 Nisan'dan itibaren kullandığımız 4.5G teknolojisi hızla gelişmeye devam ediyor. 5G'nin temellerinin atıldığı 4.5G ile birçok sektöre yenilikler kazandırılıyor.

    [​IMG]5G’ye geçiş sürecinde de önemli bir adım olan 4.5G mobil genişbant teknolojisinin detaylı olarak ele alındığı “Türkiye 4.5G Endüstri Zirvesi”Huawei’nin ev sahipliği ile 10 Mayıs 2016’da İstanbul’da gerçekleşti.
    Zirvede, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan’da bir konuşma gerçekleştirdi.
    Konuşmasında; 4.5G’nin kapsama alanının hızla geliştiğini ve bugün 10 bin baz istasyonundan 9,6 milyon vatandaşımız 4.5G hizmetini aktif olarak kullandığını vurgulayan Sayan:“40 gün içerisinde 9,6 milyon vatandaşın bu hizmeti kullanması büyük bir başarıdır.
    Sektörün heyecanı ve dinamizmi kendini günden güne daha çok hissettiriyor. Bundan daha iyisini nasıl yapabileceğimizi araştırmaya devam ediyoruz.
    Tüm operatörlerimiz ve üreticilerimizle 4.5G’nin geleceğini nasıl olacağını hep birlikte planlıyoruz. 4.5G ile birlikte sadece bilişimde değil birçok sektörde yeni fırsatlar doğacak.
    Gelecekte sektörün lokomotifi, genişbant teknolojileri olacak. Bu da özellikle mobil iletişim sektöründe, yeni altyapı ihtiyaçlarını beraberinde getirecek. Türkiye 4.5G Zirvesi, bu konudaki yeni fırsatları ve gelişmeleri görmek için önemli bir organizasyon. Bu özel organizasyon için Huawei’ye teşekkür ediyorum.
    Huawei Türkiye’de 14. yılını kutluyor. Türkiye’de kapsamlı bir Ar-Ge merkezine sahip olan Huawei’nin ve Orta Asya ve Kafkasya bölgesinde merkez olarak Türkiye’nin seçtiğini ve bölgedeki 11 ülkede büyük operatörlerle çalıştıklarını büyük memnuniyetle öğrendik.
    Ülkemizde yaptıkları çalışmalardan dolayı kendilerini tebrik ediyor ve teşekkür ediyorum. Bizler de sektörle beraber çalışacağız sektörün önünün açılması için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz.
    Yerli ekosistemin korunması için tüm bakanlıklarımızla işbirliği halindeyiz. Özellikle yazılımla ilgili yerli ürün kullanımını ile ilgili çalışmalarımız söz konusu” dedi.
    [​IMG]
     
  11. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    4.5G teknolojisi ile tanışmamızın üzerinden yaklaşık üç ay geçti. Peki, bu süreçte 4.5G internet veri trafiğini ne kadar arttırdı dersiniz?

    [​IMG]Türkiye'de kullanıcılar 4.5G teknolojisini yaklaşık üç aydır kullanıyor. Mobil internet hızının artması kullanıcıların daha çok internet ile haşır neşir olmasını sağladı. Peki, bu süreçte 4.5G ile internet veri kullanımı ne kadar arttı?
    4.5G ile birlikte internet kullanımı ciddi oradan arttı. Turkcell abonelerinin servisleri daha yoğun şekilde kullanması ile birlikte toplam mobil internet data trafiği de 1 Nisan öncesine göre önemli miktarda yükseldi.
    4.5G’de kullanılan datanın toplam trafiğe oranı yüzde 22’e yükselirken, Turkcell’in 4.5G’ye geçen aboneleri üç aylık sürede toplam yaklaşık27.000.000 GB data kullandı. Turkcell şebekesindeki 4.5G uyumlu cihaz sayısı da 8 milyonuaştı.
    Dosya gönderim hızı ayrıca 3 kata kadar arttı ve taşıyıcı birleştirme teknolojisiyle 4.5G ile dosya gönderiminde 140 Mbps hıza ulaştı. Bu gelişme fotoğraf, video ve sunum gibi büyük boyutlu dosyaların saniyeler içerisinde karşı tarafa gönderilmesini sağlayacak.
    QAM modülasyon teknolojisi nedir?

    QAM modülasyon yöntemi mobil internet iletişiminde kullanılan bir yazılım teknolojisidir. Mevcutta kullanılan QPSK ve 16 QAM teknolojileri yerine upload’da en ileri teknoloji olan 64 QAM teknolojisi, taşıyıcı birleştirme yönetimi ile daha yüksek kapasiteler sunulmasını sağlar.
    Bu yöntemle aynı sayıda frekans kullanılmasına rağmen daha yüksek hızlara ulaşılabilir. Yeni nesil akıllı telefonların da 64 QAM modülasyon teknolojisini desteklemesi ile yüksek upload hızlarından daha fazla kullanıcı yararlanabilecek.
     

Sayfayı Paylaş