Android’in Resimli Kısa Tarihi!

Konu, 'Android os' kısmında Mehmetkarahanlı tarafından paylaşıldı.

  1. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    Android’in Resimli Kısa Tarihi!

    6 yıldır hemen her yerde bambaşka biçimlerde bizimle olan Android işletim sisteminin yaşadığı evrimi kısaca gözden geçirdik. Google mobil akıllı telefon piyasasına balıklama dalarken, yanında getirdiği teknoloji bugün dünyada herkesçe bilinen ve kullanılan bir mobil fenomen nasıl oldu? Kısaca göz atıyoruz…

    [​IMG] Android / © androidpit Android işletim sistemi hemen hemen her altı ayda bir kendini geliştirerek güncelliyor. Çeşitli yenilik ve kolaylıklarıyla kullanıcılarını etkileyen sistemi, ilk çıktığında 2 ayda bir güncelleniyordu. Bu durum Google Android ARGE laboratuvarlarının hiç boş durmadığının bir göstergesi olarak da algılanabilir.
    Sektörde Android kadar kendini süratle güncelleyebilen başka bir işletim sistemi yok. Microsoft’un işletim sistemi 2-3 senede bir güncelleniyor, Apple iOS ise hemen her sene düzenli olarak yenileniyor. Ancak Android’e gelince durum çok farklı. Google hiçbir yeniliği uzun süre kullanıcılarından saklamıyor. Yeniliği sunar sunmaz üzerinde yapılan her değişiklik ve düzeltme için de sürekli sistemi güncellemeye devam ediyor.
    Android işletim sistemi sadece bir yazılım olarak algılanmamalı. Sistem geliştiği süreç içerisinde mobil akıllı telefonların donanım ve görünüm özelliklerine de şekil verdi.
     
  2. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    Android’in ilk görünen yüzü Milestone 3 ve 5 (Android 0,5)
    [​IMG] Android 0,5 / © blog.tamindir.com Şekerleme isimlerinden önce Google, Android için son derece ciddi isimler kullandı. Ancak bu çok uzun sürmedi. Telefonların fiziksel yapıları o zamanlar henüz dikey ve geniş olarak tasarlanmadığından Milestone küçük ekranlara uyum sağlayacak şekilde geliştirilmişti.
    [​IMG] Milestone / © androidpit 320x420 ekran çözünürlüğü ile Milestone ilk olarak HTC telefonlarda görüntülendi. 2007 yılındaApple telefonda devrim yaratan teknolojisini piyasaya sürünce Google her şeyi yeni baştan elden geçirmeye karar verdi.
    Çıkışından hemen 2 ay kadar sonra Aralık 2007’de Google 480x320 çözünürlüğe geçerek sistemi yeniledi ve ara yüzüne biraz daha çeki düzen verdi. Bu yeni işletim sisteminin adı Milestone 5 olarak adlandırıldı.
    [​IMG] Milestone 5 / © CnnTurk Milestone 5'e gelen yenilik telefonların fiziksel olarak da değişmeye başlamasının ilk adımı olarak bilinir. Değişen çözünürlük HTC'de görüntülenen menüden farklı ara birimler, telefonların biraz daha uzamasına ve ekranların uzun dikdörtgen şekle bürünmesine sebep olmaya başlar.
    Android 0,9 Beta dönemi
    Android tarihinde Beta dönemi, artık bugün bildiğimiz ve alıştığımız ara yüze en benzeyen dönem olarak da biliniyor. Milestone 5 ile beraber gelen pek çok özellik yenileriyle değiştirilmiş, aşağı ve yukarı kaydırma çubukları eklenmiş, açılan pencereler daha düzenli hale getirilerek, menüler kullanıcı dostu olmaya başlamıştı.
    [​IMG] Android 0.9 Beta / © neuerdings.com Telefonların pil ve şarj durumlarının daha kolay ulaşılabilir noktalarda kontrolü, uygulama takip ve ayarlar bu sürümle beraber ön plana çıkmaya başladı. Beta’nın kullanıcılara sunduğu bir diğer yenilik ise kullanışlı bir kilit ekranı seçeneği oldu.
    Beta bunlarla kalmadı. Sistem, artık telefonları yan çevirdiğimizde ekranın hareket ederek yatay hale gelmesinin temellerinin atıldığı işletim sistemi olarak da biliniyor. Uygulamalar olarak alarm, hesap makinesi, Google Maps gibi seçenekler bu sürümle mobil telefonlarımızda hayat buldular.
    Android 1.0 ve Google’dan ciddi uygulama ve donanım atağı
    [​IMG] Android 1.0 / © esswhytech.co Tek işlemcili, 528Mhz Arm 11 işlemci 192 MB RAM ile kendini piyasaya atan Android 1.0 cihazaentegre klavyesi ile beğeni toplamayı başardı. Bu beğeninin en önemli faktörünün bu kadar iyi bir donanıma rağmen ekonomik fiyatlara sahip olmasıydı. sesli arama özelliği, geliştirilmiş Google Maps, e-mail kontrolünün sadeleştirilmesi gibi ekstralarla mobil tarihte yerini alan Android 1.0, bugün Android'in geleceği nokta hakkında ufak da olsa ip uçları verebiliyordu.
    Adroid 1.1 Google yaptığı en mantıklı ve sağlam güncelleme olarak anılır. Kullanıcı taleplerini çok iyi takip eden Google, daha henüz emekleme döneminden çıkmaya çalışan Android sistemlerinin hemen güncellenebileceğini ve ihtiyaçlara anında karşılık verebileceğini ispatlayarak rakiplerinden bir kaç adım öne geçmiştir artık.
     
  3. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    Android 1.5 ya da diğer adıyla Cupcake
    Klavye mekanizmasının telefondan ayrılarak sanallaştırılması Cupcake ile başlar. Bunun yanı sıra artık Android sürümleri pasta ve şekerleme isimleriyle adlandırılacak ve hayatımıza bir tat getirecekti. Kamera kayıt özelliği, Google Talk gibi yeni eklentilerle iletişim daha kolaylaşmaya başlamıştı bile.
    [​IMG] Android 1.5 / © blog.tamindir.com Cupcake ile beraber uyarılar ve ayarlar menüsü yeniden düzenlenerek daha şık bir görünüm aldı. Bu görsel düzenleme sadece telefon ara yüzüyle sınırlı kalmadı, işletim sistemiyle gelen tüm uygulamalar daha şık bir hale büründüler. Metin doküman yazma ve detaylı kontrol edebilme özellikleri Cupcake ile geliştirildi, böylelikle kullanıcılar küçük bir ajanda ve ofis uygulaması tadında uygulumalarla tanışma fırsatı buldular.
    Android 1.6 Donut
    Android’in dördüncü sürümü Donut, Eylül 2009 yılında kullanıcılara sunuldu. Cupcake ile arasında sadece 5 aylık bir süre vardı. Donut, metinden sese dönüştürme özellikleri, CDMA desteğinin yanı sıra Google Market, YouTube gibi yeni uygulamalarda da göz alıcı bir güncellemeler olmuştu.
    [​IMG] Android 1.6 Donut / © android Görsel olarak da Donut eski sürümlerden oldukça farklıydı. Siyah üzerine oturtulan kullanıcı ara yüzü artık daha açık ve dinlendirici renklere sahipti. Donut ile beraber kendini de güncelleyen Google Uygulama Mağazası artık uygulamaların ekran görüntülerini yayınlamaya başladı. Kullanıcılar için son derece sevindirici olan bu haber Google Market için büyük bir artı puandı.
    [​IMG] Android 1.6 Donut / © blog.tamindir.com Facebook ve Google Uygulama Mağazasının tasarımlarının değişmesi kullanıcıya daha kolay bir ara yüz sunulmasının dışında Donut, fotoğraf meraklıları için de yeni kamera uygulaması geliştirmişti. Bu ara yüz ekranda yeni kontrollerin kullanımına olanak veriyor ve daha başarılı fotoğraf çekilebilmesini de sağlıyordu.
    Android 2.0 Éclair‎ GPS endüstrisinin bombası
    Donut 1.6’ya yükseldikten tam 41 gün sonra, 2009 yılının Ekim ayında ikinci jenerasyon Android cihazı Motorola Droid tanıtıldı.
    [​IMG] Android 2.0 / © Android
    Donut 1.6’ya yükseldikten tam 41 gün sonra, 2009 yılının Ekim ayında ikinci jenerasyon Android cihazı Motorola Droid tanıtıldı.
    G1 üzerinden büyük bir donanım yükseltmesi gören bu Android cihaz 3.7 inch ekranı 854 x 480 çözünürlükte yine bir mekanik klavyeye sahipti, ancak tek işlemcili (600 Mhz TI OMAP) 256 MB RAM sahibi olan bu canavar piyasayı fena salladı. Droid’in arkasında çok güçlü bir reklam kampanyası da vardı. Amerikan Verizon firmasının o zamanlar amiral gemisi olarak tanıtılıyor ve güçlü özellikleri dikkat çekiyordu.
    [​IMG] Android 2.0 / © blog.tamindir.com Android 2.0 Éclair, son derece şık bir tasarımla Android tasarım tarihinde özel bir yere sahip oldu. ‎
    Android 2.0’ın ilk dikkat çeken özelliği yeni kilit ekranıydı. Yana kaydırıp ekranı açmak Apple tarafından patent aldığı için, Google farklı kaydırma özellikleriyle kilit ekranı donatmıştı. Kilit ekran sola döndürüldüğünde telefon açılırken, sağa döndürüldüğünde telefon sessize alınabiliyordu.
    Animasyonların yeniden keşfi: Android 2.1
    Tasarım Google için her şey demek. Her Android sürümünde görselliğe önem veren Google, Android 2.1 ile hareketli duvar kağıtlarının kullanılmasına olanak tanıdı.
    [​IMG] Android 2.1 / © blog.tamindir.com 2.1 Android, animasyon işini neredeyse menülerin hemen hepsine uyguladı. Fotoğraf albümleri daha farklı bir görselliğe kavuşturdu. Ancak bu animasyonlu güncelleme kısa zamanda cihazların da güncellenmesine sebep olacaktı2.1 Android, animasyon işini neredeyse menülerin hemen hepsine uyguladı. Fotoğraf albümleri daha farklı bir görselliğe kavuşturdu. Ancak bu animasyonlu güncelleme kısa zamanda cihazların da güncellenmesine sebep olacaktı
    Nexus One ile beraber Apple ve Google arasındaki bu denge rekabete dönüşerek bozulmaya başladı. Android'in iOS'dan daha atak bir şekilde gelişmeye başlaması ve dünya telefon piyasasındaki devlerin Nexus One prototipini örnek alarak, Android telefon dünyasında patlama yapması Apple'ın hiç hoşuna gitmedi.
    Android 2.2 Froyo ve 2.3 Gingerbread ve 3.0 Honeycomb: Tablet dünyasına geçiş
    Daha hızlı ve daha çok flash animasyonlar kullanan Froyo uzun süre en çok tercih edilen Android sistemi oldu. 2010 Apple ve Google arasında tabletlerin savaş yılı olarak da bilinir. Froyo işletim sistemli tabletler biraz düşük performans gösterirken, Apple bu durumdan faydalanarak 10 inçlik tabletlerini piyasaya sürdü. Google ancak 9 ay kadar sonra Motorola Zoom ve Honeycomb işletim sistemiyle buna bir cevap verebildi.
    [​IMG] Android 3.0 / © blog.tamindir.com
    Honeycomb güncellemesi gelmeden önce Gingerbread'den bahsetmemek yanlış olur. Gingerbread Android güncellemelerinin şahı olarak tanımlanabilir. Bugün kullanılan tüm yeni sistemler ve donanımsal algoritmik tanımlamalar Gingerbread ile öngörülmüş gibi görünüyordu.
    Android 4.0 Ice Cream Sandwich ve modern zamanlar
    [​IMG] Android 4.0 / © blog.tamindir.com
    2011 yılının Ekim ayında Android işletim sistemi, ara yüzünün ve sistem entegrasyonunun tamamen değişmesiyle yeni bir çağa geçti. Bu sistem hem tabletlere hem de telefonlara aynı anda geldi.
    Ice Cream Sandwich ilk olarak Samsung Galaxy Nexus ile raflara yerleşti. 720P’lik görüntü kalitesi de 4.0 ile başlamış oldu. Telefonların ekranları da bu kalitenin hakkını verebilmek için 4.7 inç'e kadar genişlediler.
    İlk LTE modem sistemi 4.0 ile beraber gelen donanım yeniliklerinden biriydi. Google 4.0 Ice Cream Sandwich ile beraber tasarımda uçuk ve son derece gelişmiş teknikler kullanmaya başladı. Su efektleri, son derece ilgi çeken hareketli duvar kağıtları telefonları bambaşka bir havaya sokuyordu. Görüntü kalitesinin ve ekran büyüklüğünün yükselmesiyle beraber ana ekranlar 20’den fazla ikonu barındırabiliyor, bu da kullanıcıya çeşitli avantajlar getiriyordu.
    [​IMG] Android 4.0 / © blog.tamindir.com
    Uygulamalarım sekmesinin yerini artık ‘widgets’ almış, Google Uygulama Mağazası tonlarca ‘widget’ uygulamasıyla dolup taşmıştı. 4.0’ın duyurulması ile beraber Google Play yeniden ara yüzünü değiştirdi ve daha modern bir görünüme büründü.
    [​IMG] Android 4.0 İcon / © blog.tamindir.com Android 4.1 ve 4.2 Jelly Bean
    Google Android sitemlerinde tüm platformları en net sağlıklı olarak 4.1 ve 4.2 Jelly Bean sürümleriile bağdaştırmayı başardı. Tüm ara yüzler kusursuz bir bişimde ortamlarına uyum sağladılar.
    Google Play ara yüzü artık son şeklini almış, sosyal uygulamalar kullanıcı dostu ve net ara yüzlere kavuşmuşlardı. Özellikle Google Play ara yüzü tasarımcıların harikalar yaratabileceğinin bir kanıtıydı sanki. Google Talk ve Hangouts birbiriyle birleşmiş ve tek uygulama halini almışlardı.
    [​IMG] Android 4.1 - 4.2 / © blog.tamindir.com Kısaca 4.1 ve 4.2 Android işletim sisteminin kralları olmuşlardı. Dünyada milyonlarca Android telefon satılmaya başlanmış, her donanıma kolaylıkla uyum sağlayan işletim sistemi mobil dünyanın neredeyse yüzde 70'ini ele geçirmişti bile.
    Kit Kat efsanesi: Android 4.4
    Kit Kat ile birlikte Android tasarımı daha net ve renkli bir sadeliğe büründü. Cep telefonlarının hafızaları 3 GB’a kadar yükselirken Kit Kat bellek cimrisi bir tutum sergiledi ve eski sürümlerindendaha az bellek tüketmeye başladı.
    Kit Kat ile birlikte Nexus 7 cihazlarda raflara yerleşti. 1930x1080 çözünürlükte LCD kapasitifekranlar Android Kit Kat’ı daha çekici kıldılar. Google Kit Kat ile beraber işletim sistemine daha fazla dahil oldu. Google Play hesapları uygulamaları kullanıcının seçimine göre kontrol edebiliyor, kullanıcı güncellemeleri daha kolaylıkla idare edebiliyordu. Google Hangouts ile beraber SMS programını birleştirmiş ve SMS ikonunu tamamen kaldırmıştı. Bu biraz tepki toplasa da Google Play'den son derece şık bir SMS programı indirilebiliyordu.
    [​IMG] Android 4.4 Kit Kat / © blog.tamindir.com Google Play Apps ve Google Content Store Kit Kat ile tamamen farklı bir görünüm kazandı. (üst resim Content Store - alt resim Google Play Store)
    Android 5.0 Lollipop
    Yeni nesil Android işletim sistemlerinin son halkası Lollipop oldu. Lollipop arayüzden uygulama entegrasyonuna kadar pek çok yeniliği de bünyesinde barındırıyor. En önemli ve kullanışlı yenilik ise; Tap & Go olarak gösterilebilir. Bu özellik, NFC ve Bluetooth'tan faydalanan bir veri aktarım işlevi.
    Google hesap detaylarınızı, ayarlarınızı veri ve uygulamalarınızı, eski cihazınızı yenisiyle yan yana getirerek aktarmanıza izin veriyor ve böylelikle bir telefondan diğerine yedeklerinizi aktarmakta hiç güçlük çekmiyorsunuz. Android 5.0'daki "Yüksek kontrastlı metin" adında yeni, deneysel bir işlev de var. Bu özellik açık renkli arka plana sahip metinleri siyah renkle sararak okunmasını kolaylaştırıyor.
    [​IMG] Android 5.0 / Androidpit
     

Sayfayı Paylaş