İOS Apple'dan Yeni ResearchKit Araştırması!

Konu, 'Apple ios' kısmında Mehmetkarahanlı tarafından paylaşıldı.

  1. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    Duke Üniversitesi, Johns Hopkins Ve Oregon Sağlık Ve Bilim Üniversitesi’nden araştırmacılar, Apple Researchkit’i kullanarak yeni tıbbi araştırmalar başlattı. Detaylar haberimizde.


    [​IMG]Apple, ResearchKit’in otizm, epilepsi ve melanom üzerine yeni araştırma çalışmaları yapılmasını sağladığını duyurdu. ResearchKit, doktorlar, bilim insanları ve diğer araştırmacıların iPhone uygulamalarını kullanarak katılımcılardan daha sık ve daha doğru veriler toplamasına yardımcı olarak,iPhone’u tıbbi araştırmalar için güçlü bir araca dönüştürdü.
    ResearchKit ile araştırma katılımcılarının interaktif bilgilendirilmiş onay sürecini inceleyebilmesi, aktif görevleri kolay ca tamamlayabilmesi veya anket yanıtlarını gönderebilmesi ve sağlık verilerinin araştırmacılarla nasıl paylaşılacağını seçebilmesi onların tıbbi araştırmalara her zamankinden daha kolay katkıda bulunmasını sağlıyor. Araştırmacılar ve geliştiriciler açık kaynak çerçevesine 50’nin üzerinde araştırmacı ekleyerek şimdiden ResearchKit’e katkı yaptılar.
    ResearchKit’i kullanarak araştırmalar tasarlayan araştırmacılar gerçek zamanlı verileri doğrudan iPhone’dan almak için, kullanıcının iznini alarak, Sağlık uygulamasındaki ağırlık, kalp atış hızı, glikoz seviyesi ve üçüncü taraf aygıt ve uygulamaların ölçtüğü diğer verilere de erişebiliyor. iPhone’daki ivmeölçer, mikrofon, jiroskop ve GPS sensörlerine erişim, katılımcının yürüyüş şekli, motor bozukluk, fitness, konuşma ve bellek durumu hakkında ek bilgiler sağlayarak tıbbi araştırmacılara daha objektif veriler sunuyor.
    Yeni Araştırma Çalışmaları

    Otizm: Duke Üniversitesi ve Duke Medicine, otizm ve diğer gelişim sorunları hakkında endişeleri olan aileler için “Otizm ve Ötesi” çalışmasını başlatıyor. Duke araştırma ekibi iPhone’da ön kameranın gelişim sorunlarının belirtilerinin çok daha küçük yaşlarda saptanması için kullanılıp kullanılamayacağını araştırıyor. Uygulama, çocuğun iPhone’da gösterilen videolara verdiği tepkiyi ölçmek için yeni duygu algılama algoritmaları kullanıyor. Duke bu çalışmayı yapmak için Çin’deki Pekin Üniversitesi ve diğer uluslararası partnerlerle birlikte çalışıyor.
    Epilepsi: Johns Hopkins tarafından geliştirilen EpiWatch uygulaması,ResearchKit kullanılarak Apple Watch’la yapılacak bu türden ilk çalışma. Çalışma Apple Watch’taki takılabilir sensörlerin krizlerin başlamasını ve süresini saptamak için kullanılıp kullanılamayacağını test edecek. Bu çalışmanın ilk aşamasında, araştırmacılar hastaların, krizlerinin dijital imzasını kaydederek sevdikleri birine uyarı göndermek üzere ivmeölçer ve kalp atış hızı verilerini kaydetmesini sağlayan özel Watch uygulamasını tetiklemesi için tek dokunuşta erişebilecekleri, Apple Watch’taki özel bir komplikasyonu kullanacak. Uygulama tüm krizlerin ve olay sırasında hastanın tepki verebilirliğinin kaydını tutacak. Uygulama, katılımcıların kendi durumlarını araştırma çalışmasına katılan diğer kişilerle karşılaştırmasına olanak vermesinin yanı sıra ilaçlarını alıp almadıklarını izleyerek ve yan etkileri tarayarak hastaların rahatsızlıklarını yönetmelerine de yardım edecek.
    Melanom: Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi, iPhone’da çekilen dijital görüntülerin ben büyümesi ve melanom riskleri hakkında bilgi almak için kullanılıp kullanılamayacağını ve ben büyüklüğünü zaman içinde fotoğraflayarak ve ölçerek kişilerin cilt sağlığını daha iyi yönetmelerineyardımcı olup olamayacağını araştırıyor. Araştırmanın katılımcıları bendeki değişiklikleri belgeleyerek bunları doğrudan sağlık çalışanlarıyla paylaşabilecek ve araştırmacılar, dünyanın her yerinden onbinlerce iPhone kullanıcısının gönderdiği görüntüleri potansiyel melanomu taramak için ileride yapılacak çalışmalarda kullanılabilecek teşhis algoritmaları oluşturulmasına yardımcı olması için kaydedebilecek.
    ResearchKit Çerçevesinin Genişletilmesi

    Açık kaynak yazılım çerçevesini kullanan araştırmacılar ve geliştiriciler ResearchKit’e yeni modüller, aktif görevler ve özel anketlerle katkıda bulunmaya devam ediyor. Active Task modülü, araştırmacıların katılımcıları iPhone’un gelişmiş sensörlerini kullanarak veriler üreten aktiviteler gerçekleştirmeye davet ederek çalışmaları için daha hedefe yönelik veriler toplamasını sağlıyor. İlk Active Task modülleri motor faaliyetler, fitness, biliş ve sesi ölçen görevler içeriyordu.

    Yalnızca altı ay içerisinde 50’den fazla araştırmacı yeni araştırma yöntemlerini destekleyecek katkılar yaptı. Bunların arasında işitme kaybı için ses tonu odiyometrisini ölçmeyi, bilinen bir tepkiye bilinen bir uyaran göndererek reaksiyon süresini ölçebilmeyi inceleyen görevler, bir süreli yürüme testi, bilgi işleme hızını ve çalışma belleğini değerlendiren PSAT ve bilişsel çalışmalarda sık kullanılan Hanoi Kulesi matematik bulmacası da var. ResearchKit çerçevesine yapılan ek katkılar; iPad desteğini, görüntü kaydetmeyi ve daha ayrıntılı gösterge tabloları için pasta grafikler, çizgi grafikler ve kesikli grafikler ekleyebilmeyi içeriyor.
     

Sayfayı Paylaş