Motocross Madness 2

Konu, 'Eskiyen Konular' kısmında Ertan AKTEPE tarafından paylaşıldı.

  1. Ertan AKTEPE
    Offline

    Ertan AKTEPE
    UyduTürk
    Administrator

    Kayıt:
    13 Şubat 2007
    Mesajlar:
    4.293
    Beğenilen Mesajlar:
    19
    Şehir:
    Uyduturk Merkezi
    Motocross Madness 2

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !



    Motocross Madness 1998'de piyasaya ilk çıktığında o yılın en heyecen verici ve bağımlılık yaratan oyunlarından biri olmuştu. O dönemin bilgisayar teknolojisinin olabildiğince kullanılmaya çalışıldığı oyun, bu tür oyunlar için oldukça yüksek standartlar getirerek çıtayı yükseltmişti. Oynarken gerçekten keyif alabileceğiniz bu türün en başarılı oyunlarından biri olan Motocross Madness'in de her iyi oyun gibi devamı yapıldı. Yapımcıları orjinal oyunda elde ettikleri başarıyı Motocross Madness 2'de de devam ettirmeye niyetli görünüyor.
    Eğer bir oyun türü için yüksek standartlar getirdiyseniz ve devamını da yapmak istiyorsanız, bu standartları sürekli arttırmalısınız, diğer bir deyişle üzerinden atlayacağınız çıtayı sürekli yükseltmelisiniz. Görünen o ki Motocross Madness 2 bunu başarmış.
    Oyunu makinanıza kurup başlattığınızda, her zamanki gibi ilk yaptığınız "Options" seçeneğindeki ayar işlerini tamamladıktan sonra yine ilk yaptığınız diğer bir işi yapıp hemen bir "Single Player" oyun seçiyorsunuz. Karşınıza gelen menüleri ve seçenekleri çabucak geçip bir an önce oyuna dalıyorsunuz. Motocross Madness 2'de dikkatinizi çeken ilk şey (eğer oyunun grafik ayarlarını maksimum düzeyde yaptıysanız) içinde bulunduğunuz arazinin boyutları ve güzel grafikleri. Eğer bu ilk denemenizi "outdoor circuits" dediğimiz açık arazide yapıyorsanız grafiklere hayran kalacağınız kesin.
    Oyuna hemen karşımıza çıkan ilk pistle başladık. Oyunda bunun gibi yaklaşık 70 değişik arazi/pist modeli var. Zamanla bu pistler elbette yetersiz kalacak. Microsoft ve Rainbow Studios oyunun tekrar oynanabilirliğini de arttıracak ve diğer bazı motor oyunlarında da olan bir arazi/pist editörünü de oyunla birlikte çıkaracaklardı. Ancak oyunun dağıtımına yetişmeyen bu editör, Armadillo, tamamlandığında internetten yüklenebilecek. Bu 3D editör sayesinde Motocross Madness 2 uzun bir süre popülaritesini kaybetmeyecek gibi görünüyor.
    Oyunun grafikleri, sesleri ve diğer detaylarına girmeden önce oyundaki yarış modları ve motorları kısaca belirtmekte yarar var. Toplam 7 değişik yarış modu var, bunların bazılarını zaten Motocross Madness'ten hatırlıyorsunuz: Baja, Freestyle Stunt Quarries, Enduro, Nationals, Supercross, Pro Circuit (yeni) ve Moto-Tag (multiplayer). Motor olarak da 3'ü orjinal toplam 12 model oyunda yer alıyor; bu orjinal motorlar ise Honda, Yamaha ve KTM.
    Motocross Madness 2'nin oynanışına girmeden önce oyunun genelini ilgilendiren bazı detaylar üzerinde kısaca durmakta yarar var.
    Oyunun grafikleri için fazla söz söylemeye gerek yok. Motocross Madness ile koyduğu yüksek standartları bu oyun ile daha da arttıran yapımcıları, özellikle açık arazideki çevre şartlarını görsel olarak oyuna çok iyi yansıtmışlar. Grafik kartınızın kalitesine bağlı olarak yeterli sayılabilecek seçeneklerle "Options" kısmından ayarlamalarını yapabildiğiniz oyun grafikleri üzerinde oldukça emek harcanmış.
    Açık arazi yarışlarında çok geniş bir alanda yarışıyorsunuz. Oyun bunu görsel olarak çok güzel hissettiriyor. Ancak elbette arazi sınırsız değil. Arazinin limitlerini test etmek için hiç yön değiştirmeden aynı yönde ilerlerseniz (yüksek dağları aşmanız gerekebilir), arazinin limitine ulaştığınızda birden bire kendinizi yüzlerce metre yukarıda uçuyor ve birkaç kilometre geride gitmeniz gereken yöne bakar bulacaksınız. Oyunda çok hoşuma giden ve ince bir espri içerdiğini düşündüğüm yönlerden birisi bu oldu. Havaya fırlatıldığınızdaki manzarayı seyrederken oyunun grafik kalitesi hakkındaki düşüncelerimizin ne kadar doğru olduğunu bir kez daha fark ettim.

    Kapalı mekanlar dediğimiz stadyum pistlerinde (Supercross modunda) ise görsel olarak gerçeğine ilk oyuna göre daha fazla yaklaşılmış. Çevredeki TV kameraları, reklam panolarının eklenmiş olması ve özellikle iyi ve kötü hareketler sırasındaki tezahuratlarıyla seyirciler oyuna iyi yansıtılmış ve oyuncunun oldukça iyi havaya girmesini sağlıyor.
    Özellikle açık arazi yarışlarında çevredeki ağaçlar ve çalılar dışında kalan nesneler de gerçekte görmeye alıştığımız gibi oyunda yer alıyor. Otoyollar, kanallar, köprüler ve elektrik direkleri gibi sabit nesneler dışında otomobiller, kamyonlar, otobüsler gibi hareketli nesneler birçok yerde karşımıza çıkıyor. Yakından baktığınızda yüzey kaplamaları oldukça başarılı, ancak biraz uzaklaştığınızda kalite grafik motorunun yükünü azaltmak için biraz azalıyor ancak yine de güzel.
    Motorlar ve sürücüler ise görsel olarak ilk oyuna göre oldukça geliştirilip neredeyse mükemmel hale getirilmiş. Birçok FPS oyunun tersine (son zamanlarda oldukça fazla çıktı), Motocross Madness serisinde oyuncunun kendi hareketlerini izlemesi esas alındığından görsel kalite ve gerçekçilik oldukça önem kazanıyor. Değişik kamera açılarının da seçilebildiği Motocross Madness 2'de eğer oyunun başında yarışı kaydetme seçeneğini işaretlediyseniz, kendinizin veya diğer yarışçıların yaptığı artistik hareketleri, uzaktan veya yakından ve birçok değişik açıdan gerçeğe oldukça yakın bir kalitede tekrar tekrar seyredebileceksiniz demektir.
    Oyunda müzik sadece iki yerde karşımıza çıktı. Bunlardan biri eğer sabredip de oyun yüklendiğinde klavye veya mouse'a dokunmazsanız açılışta göreceğiniz oyunun videosu. Bu videonun fon müziğini oluşturan "New Skin" isimli güzel rock parçasının sahibi ise Incubus.
    Oyundaki orjinal motorların gerçeğine sadık kalınarak hazırlanmış kendine özgü motor sesleri var. Eğer gerçek hayatta hiç kros motoruna binmediyseniz oyundaki sesler size biraz abartılı gelebilir, ancak bir fırsatınız olur da binerseniz (?) bu sesleri size daha önce tanıttığı için Motocross Madness 2'ye teşekkür edeceksiniz.
    Açık arazide yapılan yarışlarda ise sürekli duyduğunuz motor seslerine ek olarak çevredeki nesnelerden de ilginç sesler duymanız mümkün. Diğer motorlu nesnelerin sesleri dışında, örneğin bir karavanın yanından geçerken içeriden gelen müzik sesini bile duymanız mümkün... Stadyumda ise yukarıda da söylediğimiz gibi seyirci sesleri de bu şekilde oyuna başarılı bir şekilde yansıtılmış. Diğer bir güzel efekt ise çok yukarılarda uçarken (özellikle sınıra ulaşıp piste geri fırlatıldığınızda) kulağınıza gelen hefif rüzgar sesi; gerçekten boşlukta düşmekte olduğunuz hissini veriyor insana.
    Motorların kontrolları için %70 gerçekçi fakat %100 eğlenceli denebilir. Zaten oyunun kendisi bir motor simülasyonu değil, aksine, eğlenceye yönelik! Yarıştığınız arazi tipi de motorun kontrolunu da etkiliyor elbette. Karda yarışmak ile sıkı bir toprak pistte yarışmak arasındaki farkı kolayca hissedebiliyorsunuz. Klavye veya değişik tipte kontrol cihazları ile oyunun kontrolu ve bu kontrolların ayarlarının yapılması da başarılı arayüz sayesinde oldukça basit. Kontrollar oyunu klavye ile oynayabilecek kadar başarılı ve basit.
    Multiplayer seçenekleri ise oldukça geniş. Son zamanlarda piyasaya çıkan bir çok oyun ticari ve teknik açıdan bu kadar çok seçeneği bir arada sunamıyor. Motocross Madness 2'yi ise aklınıza gelebilecek her türde multiplayer desteği ile oynamak mümkün, ancak modem veya direkt bağlantı dışında (bildiğiniz gibi bunlarda sadece 2 kişi oynayabiliyorsunuz) desteklenen maksimum oyuncu sayısı 8 ile sınırlı (bu kadar adamı bile bir araya getirmek de zaten oldukça zor). TCP/IP ile diğrek internet veya LAN bağlantısının yanında, yine LAN için IPX protokolleri mevcut. Ayrıca iyi bir internet bağlantısı olanlar için MSN Gaming Zone'da oynamak da multiplayer seçenekleri arasında yer alıyor.
    Oyunun zorluk ayarları ise sadece AI (yapay zeka) ile ilgili. Kolay (easy), orta (medium) ve zor (hard) olarak üç değişik şekilde ayarlayabildiğiniz zorluk seviyesi sadece rakiplerinizin kalitesini belirliyor. Bilgisayar kontrollu rakip motorların hiçbiri kesinlikle aynı davranmıyor. Sürücüsünün özelliklerine göre (bu özellikler rastgele ayarlanıyor olabilir) rakipleriniz en kestirme yolu veya en güvenilir yolu seçebiliyor, bazıları artistik hareket yapmayı tercih ederken bazıları yarışı kazanmak için en uygun taktikleri uyguluyorlar. Ancak ister zor seviyede oynayın ister kolayda, oyun insanı kesinlikle rahatsız edecek seviyede zor değil.
    Yazımızın başında yarış tiplerini (modlarını) kısaca belirtmiştik, şimdi biraz daha detaylı bakalım:
    • Baja: Oyuncu ve diğer yarışçılar açık arazide arka arkaya dizili kapılardan sırayla geçerek yarışı tamamlamalı. Arazide kaybolmamak için sol altta bir sonraki kapının yönünü gösteren yeşil oka veya sağ üstteki radara bakmayı unutmayın. Oyunda Baja yarışı için hazır 15 pist var, ancak bunlar size yetmezse yarıştan önce RandomGate seçeneği ile rastgele kapılar üretebilirsiniz.
    • Freestyle Stunt Quarries: Açık arazinin güzel manzarasında yarışıyorsunuz. Practice (pratik) modunu seçerseniz yarış stresi çekmeden etrafınızı keşfetmenin zevkine varabilirsiniz. Yarışmak istediğinizde ise 1 ile 30 dakika arasında bir süreyi ve maksimum 10 rakibe karşı motorunuzla artistik hareketler yaparak en yüksek puanı toplamaya çalışmalısınız.
    • Enduro: Yine açık arazide fakat oldukça kalabalık sayılabilecek mekanlarda kapılardan geçerek yarışacaksınız. Ancak Baja'ya göre bu kapıları bulmak Enduro'da daha zor. Burada yeşil oku izlemek o kadar da avantajlı değil. Bunun yerine pratik yapıp araziyi tanımak daha avantajlı.
    • Nationals: Bu yarışlar da yine açık arazide, ancak diğer üçünde olduğu kadar serbest değilsiniz. İzlemeniz ve içinde kalmanız gereken sabit bir güzergah var. Eğer dışına çıkarsanız ve 5 saniyede geri dönmezseniz, oyun sizi çıktığınız yere geri yolluyor. Bu yarışın farklı diğer bir yönü ise pistlerin atlamalar ve zıplamalar yapılarak yarışılacak şekilde hazırlanmış olması.
    • Supercross: Oyunda hazır olarak 17 supercross stadyum pisti var. 125 cc'lik motorların yarıştığı bu pistlerde amacınız elbette yine yarışı önde bitirmek, ancak bu kez çok fazla hoplayıp zıplayacak ve motoru kontrol etmekte biraz daha zorlanacaksınız, çünkü, diğer yarış tiplerine göre daha fazla teknik gerektiriyor. Ayrıca burada yarışmadan önce "Options" kısmında "Garrage" seçeneğine girerek motorunuzun yarlarını gözden geçirmenizde yarar var.
    • Pro-Circuit: Bu mod ise oyuna yeni eklenmiş ve bir çeşit kariyer modu. Kazandığınız puanlar ve sponsorlar ve yarışlardan elde ettiğiniz parayla kendinize bir kariyer yapmaya çalışıyorsunuz. Yarışlara girişte katılım ücreti, tamir ve hastane masrafları ve yeni motor almak için mutlaka başarılı olup para kazanmalısınız, yoksa kariyeriniz çabuk sona erecektir.
    • Moto-Tag: Sadece multiplayer oyun seçeneği olarak karşımıza çıkan bu yarış tipi ise bir çeşit kaç/kovala/çarp oyunu. Classic, Tag-Ball ve Stund çeşitlerini deneyebiliriniz.
    Oyundaki diğer bazı güzel özellikler de şu şekilde sıralanabilir:
    • Ana menüden arşivine erişebileceğiniz veya her yarış sonunda seçebileceğiniz replay özelliği. Yaptığınız yarışta kendinizi veya rakiplerinizi değişik kamera açılarıyla seyredebiliyorsunuz.
    • Kullanışlı ve yararlı bir yardım dosyası. Oyunla birçok detayı buradan öğrenebilirsiniz.
    • Motorunuza çeşitli ayarlar yapabildiğiniz "Garage" kısmı. Motorun güç eğrisi ve ön ve arka süspansiyon ayarlarında değişiklikler yaparak kendinize daha uygun bir motor yaratabilirsiniz.
    • Yarışlara başlamadan önce motor ve yarışçının renklerini seçebileceğiniz bir ekran var. Bu ekran aracılığıyla kendi yarattığınız ve "skin" adı verilen resim dosyalarını kullanarak motorunuza ve yarışçınıza değişik renkler ekleyebilirsiniz.
    Artılar: Mükemmele yakın görüntü kalitesi, yüksek tekrar oynanabilirlik değeri, gerçekçi seslendirme, kontrol kolaylığı, iyi ve anlaşılır arayüz, bol multiplayer seçeneği.
    Eksiler: Kamera açılarının ve perspektivin alışana kadar zorluk çıkarması, standart kontrol birimleri dışında fazla seçeneğiniz olmaması, Armadillo'nun oyunla birlikte gelememiş olması (internetten yüklenmesi gerekecek).
    Eğer gerçek bir motorsiklet yarışı ve gerçekçi bir simülasyon arıyorsanız yanlış yerdesiniz. Motocross Madness 2'yi gerçekçilik açısından oldukça başarılı fakat biraz da abartılı bulabilirsiniz. Ancak keyifli, eğlenceli ve kaliteli bir motor yarışı istiyorsanız her yaştan oyuncuya hitap eden bu oyunu kesinlikle tavsiye ediyoruz.

    Download:

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

     

Sayfayı Paylaş